Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když doma vaří muž I.

Jak? Bez načančání, s fantazií a na co má chuť! (Nebo z toho co má zrovna ve spíži a v ledničce.) Tak pojďte ochutnávat.

O tom mém vaření budu pochopitelně psát nepravidelně. Nepíši pro časopis (ať už tištěný nebo on-line), ale výhradně pro svoji potěchu. No a jsem obyčejný muž "v domácnosti". Což znamená, že můžete rovnou zapomenout na načančané úpravy, luxusní interiéry a suprznačkové kuchyňské vybavení, drahodrahé ingredience... a jiné atributy, kterými "lepší" časopisy propagují snobství, tzv. sny podobat se všem těm nalakovaným ženuškám z časopisů, případné nějakým těm klukům v akci, zahraničním grandům v kuchyni, ano šéfům na grilu a podobným sexboyům, o kterých se podle marketingových a reklamních bosů zdá 24 hodin denně lepším polovičkám lidstva.

Prosím vás, dámy, ruku na srdce: kolik z Vás má doma zrovna Emanuela Ridi, Zdeňka Pohlreicha, Martina Zounara nebo Filipa Sajlera a Ondřeje Slaninu. Po každé jen ta jedna, a abych jmenovaným nesnižoval chlapské sebevědomí, tak možná ještě jedna či několik milenek... Jak tomu je doopravdy, netuším, drby nesbírám. I když s Martinem Zounarem jsem si zahrál ve filmu a šéfproducent pořadu S Italem v kuchyni je mým bývalým šéfem, bývale šéfující jednu renomovanou reklamní agenturu.

Takže, musíte doma vzít za vděkem tím "co máte"... komu jste před X léty řekly ano. Tím teď pochopitelně vypouštím ty sňatky nedávné, kdy  "On je tak úžasný, mami! Představ si, že uvařil!" Nemám také na mysli ušlechtilé pohnutky, kterými si muž žehlí, co provedl, nebo když vaří z nouze - např. když je žena v porodnici, případně "odešla navždy k mamince". Ne, jde mi o standardní běžnou situaci, kdy muž vaří, prostě... copak všechno musí mít nějaký důvod?... prostě proto, že chce!

Tolik stručným ukecaným úvodem a jdeme na to!

 

Dnešní recept má název:

"Karbanátky z rokfóru" 

Co k tomu, kromě chuti do vaření, budete potřebovat?

  • 200 gr. rokforu (známého též pod názvem niva)
  • 2-3 stroužky česneku podle chuti a síly
  • 2-3 celá vejce (podle pojitelnosti)
  • nespecifikované větší než malé množství strouhanky (podle pojitelnosti)
  • špetka-dvě majoránky, toliko pro chuť
  • olej na smažení

Jistě nemusím připomínat, že vařit je třeba opravdu s chutí, s dobrou náladou, raději nevylepšovanou povzbuzovači - především, zapomeňte na alkohol; ten je dobrý až k hotovému jídlu. Jo, a mladší generaci připomínám, že majoránka je opravdu majoránka nikoli marjánka, česky konopí. To je docela jiná kuchařka a taky už byla napsaná. Ale s tím si raději nezahrávejte a při vaření už vůbec ne!

Tak jak na to?

1. Rokfor (chcete-li nivu, prosím, zejména páni neplést si s kdysi populárním terénním automobilem!) - jemně nejlépe nastrouháme, případně jemně rozmělníme. Lepší je však nastrouhaný, i když se tím víc zapatláme, o struhadle nemluvě. Nesmíte se ale litovat nebo se na tom šetřit! Naším cílem je vytvořit co nejkonzistentnější těsto na smažení, větší hrudky sýra by se mohly roztavit a natropit neplechu.

2. Česnek jemně utřeme - bez soli! Jakkoli to bývá obvyklé spíše se solí, ale rokfor je sám o sobě už dost slaný. Existují i strojky, kleštičkové drtiče na česnek, profi kuchař na česnek prostě práskne pěstí a je to... my, co jsme spíš domácí typy, prostě vezmeme nůž a česnek poctivě naškrábáme. Není prohřeškem pak ještě několikrát naškrábané prosekat nožem, aby skutečně byl česnek co nejjemnější.

3. Vejce snad zvládne přidat každý - pokud je větší nemehlo, musí opatrně vyndat kousky skořápky. Křupající skořepinky nejsou zrovna oblíbenou ingrediencí snad v žádném jídle.

4. Dáme trochu majoránky - doporučuji jen opravdu trochu, spíš pár špetek pro vůni. Méně prostřelým vzkazuji, že delším smažením či povařením majoránka zhořkne a je spíše pro zlost, než pro chuť.

5. A přisypeme strouhanku. Kolik? Inu, jak říkal Werichův král: "Přiměřeně." Tedy tolik, aby se při míchání a vypracovávání hmota spojila, aby se nám nelepila na ruce, na druhou stranu se nesmí těsto při pokusu o karbanátek rozpadat ani štěpit hrany karbanátku. Hvězdičky jsou spíše vánočním pečivem, že? Nic vás tedy nezabije, když budete přisypávat postupně a pomalu a málo - známe ovšem chlapskou trpělivost, proto právě doporučuji vařit, péct a smažit s dobrou náladou.

 

6. A to je vlastně celá příprava. Na pánvi rozpálíme přiměřené množství oleje, ztlumíme na střední až menší plamen. Poté tvarujeme karbanátky a smažíme.

 

Pár praktických rad.

Větrat! - Vážení, dnešní rokfory/nivy sice už nemají tu správnou sílu, ale pořád ještě mohou urazit lecčí jemnocit. Při tom smažení karbanátky opravdu mohu někomu nevonět zrovna vábně. Takže, spusťte nekompromisně kuchyňské odvětrávání, případně pootevřete okno. Jste-li zlomyslnější povahy, otevřete i dveře na chodbu, ať si toho trochu užijou i sousedi.

Karbanátky - formujeme pokud možno hladké na povrchu, bez otisků a prohlubní prstů. Olej totiž rád vytváří vzduchové bubliny a pod nimi se těsto špatně propéká - zrovna tak jak se mi to "zadařilo" na foto.

Smažení - věnujme mu prosím pozornost! Radějí 2x-3x karbanátek obrátit, než jej nechat spálit. Jak už jsem řekl, v žádném případě nesmažíme zprudka, ale raději středně až mírně. Správně smažený karbanátek se vám posléze trochu nafoukne.

Barva usmažení by měla být světle, maximálně středně hnědá. Pozor! Karbanátky i po vynětí z pánve ještě trochu dojdou! Pokud nabydou tmavě hnědý odstín - zhořknou a jsou na vyhození.

Na servírovacím talíři je doporučuji podložit ssavým ubrouskem, přebytečný olej spolehlivě odsaje. A rokforový sýr je sám o sobě dost tučný.

Jako přílohu doporučuji brambory, raději vařené než smažené, tuku už i tak je v jídle dost. Ideální jsou brambory šťrouchané nebo bramborová kaše. Opět, raději nemastit.

A pro chuť doporučuji i pikantní obolohu - kyselé okurčičky, sterilovanou zeleninu, případně feferonky.

Zapíjet můžeme pivem, bílým důraznějším vínem.

 

UPOZORNĚNÍ PRO SLABŠÍ POVAHY

Během, přípravy a zejména smažení rozhodně pochvalu nesklidíte. Aroma ze smaženého rokforu by občas porazilo i vola. Ale garantuji vám, že chuťové buňky si posléze přijdou na své a členové rodiny ocení přirozeně pikantní chuť rokforových karbanátků.

 

P.S.: Zapomeňte na dietu, makrobiotiku, zdravou stravu a pod. Tohle je útržek z poctivé české kuchyně.

P.P.S.: Recept získala naše rodina od jedné rekreantky v dávných dobách 70. let, kdy rodiče byli po 10 let správci v rekreačním středisku Léčiva, na Mariánské u Jáchymova.

 

Autor: Martin Faltýn | neděle 13.11.2011 8:30 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1965x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 13,95 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,53 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 28,90 | Přečteno: 807x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,44 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,45 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Média

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,40 | Přečteno: 283x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma: 14,17 | Přečteno: 313x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 11

Blížil se závěr mého měsíčního pobytu v USA, psal se leden 1992. Těsně po Novém roce. Konečně došlo i na moji cestu do New Yorku. Za čtyři dny jsem tu ovšem zažil tolik, jako před tím za měsíc.

8.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 10

"Není podstatné kdy, ale kam." To jsem si říkal během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92. A tak jsem mimo jiné zažil prodloužený víkend na Floridě. A kde že to přesně bylo?

4.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,35 | Přečteno: 312x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 9

Za měsíc pobytu v USA už člověk nasbírá dojmy. Tím spíš, že jsem tam byl na pozvání na přelomu roku 1992/92. To už člověk krátce po sametové revoluci nasbíral dojmy! Třeba jen mé objevy při procházkách Washingtonem DC.

1.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,13 | Přečteno: 290x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 8

Během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92 mne čekalo nejedno překvapení. Tentokrát to byla mimo jiné přímo exkurze do Pentagonu!

26.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,47 | Přečteno: 429x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 7

Vánoční svátky v USA? - Návštěva pár vánočně vyzdobených míst, ale i jedna společenská událost - to jsou nezapomenutelné věci z mé cesty v prosinci 1991.

23.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,33 | Přečteno: 359x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 6

Byl první týden v prosinci 1991 a byl předvánoční čas. Můj měsíční pobyt v USA na pozvání známé úspěšně pokračoval. Na nás tehdy nezvykle brzy, ve washingtonských obchodech už naplno zářily vánoce. A nejen tam.

19.2.2024 v 8:08 | Karma: 15,79 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 5

Prosince 1991 a moje měsíční cesta do USA. Pochopitelně: od prvního okamžiku plná zážitků, drobných i větších problémů, jako by mi chtěl Osud říct, že jiné už to nebude. I v případě rozhovoru s naší velvyslankyní v USA.

16.2.2024 v 8:08 | Karma: 13,06 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 4

Tak jsem konečně přistál v USA! Bylo 7. prosince 1991. Imigrační kontrolou jsem prošel, známá si mne převzala na letišti a můj exkluzivní měsíční pobyt mohl začít.

12.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,19 | Přečteno: 517x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 3

Na přelomu roku 1991/92 jsem byl pozván na měsíc do USA. Moje první cesta na Západ! Že to nebyla maličkost, je nasnadě. Ale v prvé řadě bylo nutno doletět a překonat administrativní překážky v podobě imigračních úředníků.

9.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,42 | Přečteno: 464x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 2

Psal se prosinec 1991 a já jsem se chystal na svou první cestu na Západ a rovnou do USA. A hned v úvodu nastala první krize: to když mi kamarád oznámil, že je bez auta, kterým mě chtěl odvézt do Frankfurtu n. M. na letiště.

5.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,46 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 1307
  • Celková karma 15,80
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.