Na druhý skok do Malajsie VIII.

25. 05. 2014 8:18:18
Můj malajský soused se vypravil do rodné Malajsie a já po 10 letech jel opět s ním do této exotické země. Jeden by ani nevěřil, co vše lze za 14 dní stihnout. Třeba ohledně cestování, na příklad letadlem.

Ano, turistické zážitky - to je i cestování. A velmi mnoho záleží a komfortu. Někdy je důležitý, jindy může být ale až na obtíž. A jindy se jej rádi vzdáme kvůli očekávání mimořádných zážitků v místech, která třeba i nejsou běžně přístupná.

Sám osobně dávám přednost relativnímu průměru. Nepatřím mezi rozmazlené cestovatele. Ale létání má pro mne vždy příchuť vzrušení.

Přiznám se, že rád létám. Samozřejmě trnu, vědom si, co všechno se může stát. Ale to by člověk nesměl vyjít ani na ulici. Ani třeba v místech kde bydlím, kde se nedaleko nachází menší pražské letiště a běžně se mi letadla prohánějí nad hlavou v 10 000 kilometrové výšce.

Do Malajsie se z Evropy jinak než letadlem snad ani necestuje. A přiznám se, že nejen výběr letecké společnosti, délka letu, ale i místa transferu je docela důležitý.

Tentokrát padla volba na delší trasu přes zcela neznámou destinaci - Soul. Upřímně, roli v tom hrálo i to, že v okamžiku nabídky to byla prakticky druhá nejlevnější cena za letenku.

/Jako vždy, stačí na obrázek kliknout a v novém okně bude ve větším provedení./

K1.jpg

Cestu v letadle tráví na dlouhých trasách různě. Filmů i hudby bývá vždy velký výběr; zábava jak pro dospělé tak pro děti, a to včetně počítačových her třeba. Já jsem za letu ovšem s chutí shlédl především klasické "animáče". Filmy s bojovým uměním v korejštině, či fantasy stejně jako tklivá dramata, mne nelákaly. Zato jsem se podíval na pár zajímavých dokumentů. Také jsem shlédl zprávy. (To se pak člověk diví, co se děje ve světě a jak nesmyslně málo nám naše média předkládají.) Z hudební produkce jsem si pak poslechl nejnovější album korejské popové skupiny ZE:A. V nabídce mezinárodní hudby měli i českou klasiku, protože se jednalo o kombinovaný let Korean Airlines a ČSA.

K2.jpg

Ostatně za 8-10 hodin letu se kromě spánku a jídla musíte nějak zaměstnat.

K4.jpg

Po tolika hodinách letu už jste vděčni i za jakýkoli pohyb. A přestupy - transfery na letišti jsou vítaným zpestřením. Nepřeberné množství obchodů, stravovacích zařízení... V Soulu jsme si toho při 4 hodinové přestávce mezi lety tam i zpět užili opravdu bohatě.

Nákupy tady pořídíte od těch drobných až po skutečně luxusní obchody. Stačí se z centrálního místa s informacemi vypravit libovolným směrem. (Ti zuřivější milovníci nákupů se pak pochopitelně mohou realizovat i během letu - nákupem v palubním Duty Free.)

Pár nákupů jsem také pořídil, i když na světové značky jsem opravdu peníze neměl...

K16.jpg

Když na vás přijde hlad, i tady je výběr veliký. Standardními mezinárodními fastfoody počínaje. Dali jsme ale cestou směrem tam přednost místním korejským jídlům. Výběr jídel je obrovský a všechna jsou připravována čerstvá, na počkání.

K15.jpg

V transferové hale je nabídka přímo ve vitrinách. Pochopitelně jsou to umělé makety. Ale jejich vzhled je dokonalý a od pravých se příliš neliší. Tedy vzhledem. Neměl jsem ale na zpáteční cestě chuť na asijské jídlo (po 14 dnech v Malajsii), tak jsem si dal "něco s kaší". K mému překvapení to byl "náš" smažený kuřecí řízek - vystavená maketa je na prostředním obrázku. Porce to ale v reálu byla pořádná. Žádná rozklepaná půlka kuřecích prsou, balená centimetrovou vrstvou strouhanky, jak vám občas podstrčí u nás.

K13.jpg

Nejen nákupy a jídlo ale na transferech zažijete. Soulské Korejské tradiční kulturní centrum pořádá třeba tématické výstavy z historie i prezentaci současného umění.

K14.jpg

A nebo rovnou i koncerty. Jak v samotném centru, tak i na vhodných místech transferové haly.

K12.jpg

Stačí se zaposlouchat.

A pak už člověk opět cestuje dál. Při zpáteční cestě jsem vyfotil jak letiště v Malajsii (a na víc focení jsem tady neměl bohužel čas) - foto vpravo - tak i v Soulu při transferu. Mimochodem, ten sloup uprostřed je napájecí zdroj pro elektronická zařízení cestujících - na mezinárodním korejském letišti Incheon je najdete v každém gate - nástupním/výstupním prostoru.

K3a.jpg

A tak ještě připomenu, že jsem tam byl v době konce oslav čínského nového roku - tudíž bylo možno spatřit i něco jako folklorní vystoupení; a s odpočinkem a čekáním v Soulu myslí nejen na dospělé, ale i pro menší děti je zde speciální zábavný koutek.

K20.jpg

A to se pochopitelně nezmiňuji o takových věcech, jako jsou prodejny s léky nebo toalety, dokonce je tu jakési odpočinkové centrum, fitnes a sprchy, tuším, že i hotel... A pokud máte zájem a čas, můžete si zde po vyřízení pasových formalit objednat různé výlety do města a jeho pamětihodností.

Transferové letiště v Soulu-Incheonu, to je velké město samo pro sebe a především: pro cestující.

Další cestovatelské postřehy - nikoli ovšem už letecké - jsem pochopitelně nasbíral během dvou týdnů v Malajsii, ale o tom zase příště.


Předcházející část najdete zde.

Autor: Martin Faltýn | neděle 25.5.2014 8:18 | karma článku: 12.70 | přečteno: 401x

Další články blogera

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 13.48 | Přečteno: 206 | Diskuse

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 482 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 11.75 | Přečteno: 266 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 482 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 1302 Celková karma 14.95 Průměrná čtenost 1156

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...