"Aristokratka" - aneb když je humoru dost, ale málo.

16. 09. 2015 18:20:37
Nějak jsem v poslední době dostal záchvat nakupovat knihy. Způsobila to asi povinost objednat si z jednoho katalogu a pak jsem chtěl asi zahnat deprese z blížící se podzimu a najít něco optimistického. Nadlidský úkol.

Ale k mému překvapení jsem objevil knihu, po jejímž přečtení jsem utíkal dokoupit si její druhý díl. Takže, o čem že to je?

Česká aristokratická rodina žijící v USA díky restitucím získá rodinný zámek... a tak otec, matka a mladistvá dcera zanechají slastného života v Americe, aby se vrhli do slastného života v Česku. Právě ústy, respektive prostřednictvím deníku náctileté Marie, po jejích zvětšelých aristokratických jmenovkyních v pořadí III., se dozvídáme co navrátilci zažívají a prožívají ve svém novém domově a panství, posléze coby nucení průvodci po zámku. Z něčeho totiž žít musí. Spolu s panoptikem původního tříčlenného "služebnictva", které udržovalo zámek v chodu.

Autor, Evžen Boček, za zpracování tohoto nápadu do knižní podoby získal v roce 2012 cenu Miloslava Švandrlíka (cenu vyhlašuje Obec spisovatelů ve spolupráci s Městskou částí Praha 11), a sice za vydaný první díl "Poslední aristokratka". K němu o rok později přibyl díl druhý "Aristokratka ve varu".

Cenu obdržel právem.

Po dlouhé době se opět objevilo dílo, které vás donutí se zasmát. Ať již historkám a jednotlivým událostem nebo samotnému vypravěčskému jazyku autora.

Evžen Boček (nar. 1966) zde beze zbytku zužitkoval své osobní mnohatelé zkušenosti průvodce a kastelána na státním zámku v Miloticích. Trochu jakoby se zhlédl ve stylu C. D. Payna "Mládí v hajzlu" (ale osobně si myslím, že žádné zhlédnutí nepotřebuje - Evžen Boček, pochopitelně, nikoli C. D. Payan *) - rozumíme si?). Bezprostřední, občas nevybíravý jazyk hrdinek i hrdinů i ostatních postav, situace vršící se jedna za druhou... Navíc, autor bohatě využívá krásy češtiny a zejména pro ni tak typického pohrávání si se slovy. Vyřádí se především v nepravidelnostech a jiných odlišnostech větné stavby - viz příklad v závorce *) výše - a dokáže z ní vytěžit stylistickou, literární komiku.

Co je ale důležité pro čtenáře - obě knížky se čtou lehce a přes své více než pozvolné dějové tempo "bez děje" vůbec nenudí. Autor nápaditě zpracovává situace a události, provází vás jimi tak, že vás skutečně zajímá, co bude dál.

Bohužel vás ale musím i zklamat.
Humoru je v knihách víc než dost, ale samotných knih je jaksi "málo".

Obě knihy jsou totiž bez konce. Jedna navazuje na druhou, ale druhá čeká na třetí díl. První a druhá kniha (o polovinu tenčí a již bez přihlášení do ocenění) vyšly rok po sobě 2012 a 2013.

Dovolil jsem se dotázat pana Bočka dnes ráno emailem na pokračování a dostalo se mi odpovědi:

"Další díl vyjde příští rok na podzim. Evžen Boček"

Takže se milovníci humoru mají na co těšit. Včetně mne. Skoda, že až za rok, škoda té prakticky tříleté pauzy.

Dobrého humoru není nikdy dost.

P. S.: Autor neopomíná upozornit, že všechny postavy v jeho románu jsou vymyšlené, s výjimkou knížete Karla Schwarzenberga, pochopitelně.

P. P. S.: Rozhovor Evžena Bočka pro kulturu iDnes.
(Snad jen to foto autora by mohlo být poněkud aktuální a ne staré dobře dvacet let.)

Autor: Martin Faltýn | středa 16.9.2015 18:20 | karma článku: 15.39 | přečteno: 545x

Další články blogera

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.50 | Přečteno: 101 | Diskuse

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 212 | Diskuse

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3854 | Diskuse

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 483 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.14 | Přečteno: 391 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 1303 Celková karma 14.49 Průměrná čtenost 1155

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...