Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemusím fantasy a sci-fi (až na vyjímky)

Rovnou říkám, že v obou literárních žánrech mám leccos načteno. A že občas dělám průzkumy do obou žánrů. Nicméně mne i tyto průzkumy jen utvrzují v mých názorech, a to i tváří v tvář jejich fanatikům.

Seznam titulů přečtených z obou oborů by byl poměrně dlouhý. Z autorů sci-fi mi dovolte vyjmenovat zejména A. C. Clarka, Isaaca Asimova, B. W. Aldisse nebo Gert Prokopa.

Z žánru fantasy jsem přečetl samozřejmě J. R. Tolkiena, Terry Pratchetta, Rogera Zelazny a pochopitelně i Joanne Rowlingovou (jako J. K. Rowling).

Sci-fi jsem přečetl nepoměrně více: od té novodobé, soudobé a žánrově definované, až po tu historicky nepredikovanou počínaje Julesem Vernem a J. M. Matzalem konče. Což je dáno především tím, že jsem čtenářsky vyrůstal v době, kdy Tolkien byl u nás absolutně neznámý a tento žánr zde zastupovaly okrajově a s přimhouřením oka maximálně tak Výlety pana Broučka a E. R. Burroughs, autor Tarzana, v Johnu Carterovi spíše psal dobrodružný román s náznaky sci-fi a fantasy.

Nebudu se pouštět do hledání definic a základních prvků sci-fi a fantasy. Co bylo napsáno, si najdete sami. Já sám nehodlám diskutovat s literárními teoretiky. Nejde mi o literaturu jako takovou.

Ale jde mi o jejího ducha.

Umělecké dílo je obecně tvořeno několika základními prvky. Především:

1. myšlenkou - chcete-li ideou, posláním, noetickým vyzněním

2. obsahem - tedy dějem, tím co dílo popisuje

3. provedením - čili výrazovými prostředky danému uměleckému dílu vlastními - řečí a jazykem, barvou, obrazem či zvukem atd.

 

Z tohoto hlediska sci-fi i fantasy trpí v podstatě společnými neduhy.

1. - Myšlenka.

Zaplať Pán Bůh za každou ideu, která se v těchto žánrech projeví. Povznáší a poučuje, vzdělává a v podstatě vytváří morálně-etické vzory pro své čtenáře.

2. - Obsah

Ano, oba dva žánry jsou honičkou za dějem co nejoriginálnějším, nenápaditějším. Kombinací hrdinů a prostředí vytváří autonomní světy, neopakovatelně opakované zápletky, s průnikem do nejrůznějších žánrů, dobrodužnou literaturou počínaje a pohádkami konče. Nicméně jsou nositeli své vlastní žánrovosti.

3. - Provedení

Je v podstatě do jisté míry vedlejší. "Krásný jazyk" zde neexistuje, práce s poetikou je minimální - v podstatě jde o kombinaci obecného, či "vystylizovaného" jazyka a směsice originálních výrazových prostředků - což dohromady tvoří v podstatě jakýsi slang.

 

 

To všechno je správně, namítnete.

Je a není.

V obecné rovině můžete argumentovat jakkoli a vždy to bude - z pohledu argumentujícího - správně. A nedá se proti tomu nic namítnout. Je to totiž věc teoretikova názoru. Jiná situace ovšem bude, začnete-li se podrobněji zabývat funkčností každého díla.

Pro zábavu i poučení.

Říkalo se dřív.

Snad se shodneme, že kromě originality zpracování, je asi nejdůležitější myšlenka díla.

Ano, mám-li rozdělit čtenáře (i autory) na idejisty a formalisty, pak můžete mít sebegeniálnější mix originálních a úžasných nápadů a postupů, je-li to o ničem, bude to o ničem. Byť by to bylo sebekrásněji napsáno - jako že jak sci-fi tak fantasy honbou za třetím prvkem, tedy krásou jazyka, nepřekypují.

 

Takže se zaměřme na to hlavní, kterým je a bude - idea díla.

Abychom se neustále netočili v obecné názorové pojmologii, přejdu od obecné roviny ke konkrétním příkladům.

Ve své době jsem četl sci-fi jednu za druhou. Doba tomu přála. Cenzura trochu povolila a na československé čtenáře se hrnula záplava sci-fi literatury, vydávaly se sborníky, jednotlivá díla - sice ne v tak masově nadprodukčním měřítku jako dnes, ale o proti předcházejícím letům to byl nárůst markantní (a to i z hlediska publikování autorů nejen socialistické provenience); včetně nárůstu domácí tvorby - v čele např. s již legendárním Ludvíkem Součkem, Josefem Nesvadbou a nebo žijícím nestorem Ondřejem Neffem.

Četl jsem a četl... a neustále jsem se snažil v té záplavě pochopit, co mi na tom chybí a ba dokonce vadí.

Začal jsem totiž zjišťovat, že kromě zajmavých hříček, mi to nic jiného nedává.

Zkrátka zjistil jsem, že namísto, abych se tou záplavou obohacoval, tak spíše naopak: hloupnu.

Nicméně hloupnout neznamená zblbnout.

A tak jsem s hromadným čtením této literatury ze dne na den praštil. Nepodlehl jsem nekritickému hltání nahromaděných nápadů a výmyslů. Nepodlehl jsem tomu tak, jak někteří v obodobné míře naopak podléhají závislostem alkoholismu či gamblerství, a dnes už i - bohužel - návykovým drogám.

Slibované rozvíjení nápaditosti, kreativity a fantazie se zkrátka nekonalo.

 

Tato literatura má v sobě totiž jeden aspekt. A sice - čtenář je omezen fantazií autora. Tim teď nemám na mysli volně-asociativní obrazové myšlení. To je totiž fantazií autora do jisté míry spoutáno fantazijností děje. A je jedno má-li robot čtverečky, kolečka či mnohoúhelníky a elf je modrý, zelený nebo má vílí křídla a na hlavě číro z oranžové sasanky. Ona totiž i to obrazové myšlení je v daném případě spoutáváno již poznanými obrazy, ať již kýči nebo komerčně marketingovými jevy.

Konkrétním příkladem jsou všechny ty "tvořivé" stavebnice a hračky... které zaručejně "rozvíjejí fantazii vašich dětí", jak se vám snaží marketingoví a reklamní prodavači namluvit. Vezměte si ony setavovací hračky. Nemají to základní: variabilitu. Jsou dány jednou pro vždy svými tvůrci. Ať je to dřevěná stavebnice modelu dinosaura, lego technics nebo kinder a jiné, jim podobné skládačky - v reklamách pochopitelně nádherně rozpohybované, podpořené efekty a hudbou. Ve skutečnosti - jakmile složíte takovou hračku: přestane sloužit. Možná si s ní vaše dítě párkrát zalétá nebo zajezdí rukou, tak jak to vidělo v reklamě. Posléze ale zjistí, že se s takovou hračkou víc dělat nedá a hračku odloží a... dožaduje se jiné, ale v podstatě stejně podobné, která je baví jen tu chvíli, kdy hračku skládá a možná tak 5 minut poté. Nic víc mu ale nemůže dát a také mu nedává. (Výrobci nechtějí, aby si děcko hrálo s jednou hračkou dlouho. To by neprodali.)

 

Paralela se sci-fi a fantasy literaturou je nasnadě. Jsou to v podstatě jednorázové kratochvilné hračky. Nic víc vám nedávají a nehodlají dát.

Terry Pratchett vám sám navymýšlel spoustu blbostí. Dospělému dokonce připadají vtipné. On sám už ve shonu všedního dne na vymýšlení takových volovin nemá čas...

...přičemž právě teď nemohu nevzpomenout mého tatínka, který - nemaje 40 televizních zábavných kanálů - vždy svému synkovi na dobrou noc vykládal smyšlenky... něco jako fantasy. A protože v té době "letěl" čertík Bertík, dožadoval jsem se vyprávění o čertech a o čírťatech. Hluboce dnes skládám poklonu tatínkovi, že mu fantazie na tyto "fantasy" historky stačila a vykládal a vykládal... dokocne nesmírně vtipně. Řehtala se tomu i maminka, až už hubovala tatínka, ať už s tím dá pokoj, že nemůže usnout, že je pozdě a je čas jít spát...

...ale je to - stejně jako vyprávění mého tatínka - jen o "zábavnosti".

Vůbec nic proti!

Ale vlastně všechno!

Protože, propadnete-li tomuto druhu zábavy - a v podstatě konzumní zábavy - vy sami už budete jen omezováni diktátem autorovy fantazie. Ne vaší vlastní a ne vaší vlastní kreativity, růstu osobnosti a morálně-volních, motivačních vlastností.

V čem je jádro pudla?

V tom, že všechny problémy, které autoři ve svých dílech nastolují - vyřeší za vás! Aniž by vás o nich nutili přemýšlet!

A to je, přeneseme-li tento princip do života, velmi nebezpečný typ modelového jednání. Takoví lidé totiž v podstatě nejsou schopni řešit problémy, se kterými se v běžném životě potýkají. Buď je řeší iracionálním způsobem nebo od problémů rovnou utíkají, nejlépe - v daním případě - k další dávce fantasy nebo sci-fi.

 

Upřímně řečeno, sci-fi má někdy, o proti fantasy, záblesky hodnotnější literatury. Ale jde opravdu jen o výjimky. A zpravidla jde jen o první dílo nějaké ságy.

Na příklad první kniha A. C. Clarke "Setkání s Rámou" a nebo "Vesmírná odyssea 2001". Nebo první část trilogie Asimova "Ocelové jeskyně". Každé další pokračování je už jen horší a horší... a propracovává se někdy až k běžnému literárnímu braku.

Proč? Protože v první knize byli např. oba jmenovaní autoři uchváceni nejen scifialitou svého nápadu, ale i sdělením: myšlenkovým až i filozofickým. V pokračováních už ale neměli co rozvíjet. Z originálních myšlenek zůstala jen honba za dalším zpracováváním fantazijního nápadu, ale myšlenky už ne. Žádná další v tom tématu není nebo nepřišla.

Ano, i duchovní fantazie autorů není bezbřehá.

A tak pak plodí samozřejmě i ryze komerční díla - neb se spisováním živí. Nikoli psaním, ale spisováním. Z tohoto hlediska jsou na příklad Letopisy Narnie typickým komerčním příkladem podobné produkce. A nebo všechny ty knihy typu Pád měsíčního prachu, Světlo Země apod.

Obdobná "podpásovka" se podařila Rowlingsové, která svého Pottera začala jako čarodějnickou tajemno-pohádku, a když už své klukovsko-dívčí čtenáře uchvátila, nechala se unést fantazií bezmyšlenkovitosti a završila ságu čarodějnicko rytířským hororem.

 

Tím vším nehodlám lehčovat řemeslné spisovatelské mistrovství i jmenovaných. A klobouk dolů před ním. Klobouk dolů před spisovateli sci-fi a fantasy. Ale zase: je to jen jejich fantazie. A čtenářům nedává nic víc.

 

Jsou to jen ty skládačky ze Lega nebo Kinder Eggs... a to je tvořili opravdu Mistři svého oboru. Jak ty knihy, tak ty skládačky.

 

Naplno jsem si to uvědomil při čtení Zelaznyho "Přines mi hlavu čarovného prince".

Hrdina se střetává s mnohými překážkami, které ale modelově řeší: prostřednictvím nadpřirozených bytostí, zázračných předmětů, kouzel... Jako by autor namixoval Tolkienova Gandalfa s prstenem a Harry Potterovské kouzlení dohromady. (Zelazny ovšem vydal knihu 1991 a Rowlingsová 1998.)

Jsou to prostě světy s vlastními zákony. A vlastními řešeními problémů.

Jenže zejména dospívající čtenáři přenášejí "načtené" zkušenosti do reálného světa. Stejně tak modelová řešení.

Protože jiná modelová řešení neznají. Tato "krásná" literatura jim je nenabízí; o poetice a estetice nemluvě.

Vášniví čtenáři a obhájci této literatury jsou vlastně v návykovém zajetí a cesty z ní není. Protože, kdo jednou propadl sci-fi nebo fantasy, už nic jiného číst nebude. Stejně tak se jedná o počítačové hry... třeba ty strategické, bojové, válečné, ano i fantasy. A přeženeme-li to ad absurdum stačí se podívat, do jaké míry manga či anime ovlivňují realitu života mladých v Japonsku...

 

Byl bych blázen, kdybych říkal, že sci-fi nebo fantasy nemají právo na existenci (stejně jako manga, anime... horrory... humor a satira)... a že se vše má omezovat jen na drama, komedii a tragédii.

A hovoříme-li o vzdělávání mladých lidí, ano povědomí a možná i znalost takovéto literatury patří ke všeobecnému vzdělání. Nejsem osobně zastáncem toho, aby podobná "veledíla" sloužila jako školní či studijní četba.

To už by rovnou ve školách mohli nabízet i jiné návykové látky... jako že s cukrovinkami a slazenými nápoji to zkusili. A výsledek? Obezita dětí. Naštěstí jen fyzická. (A já osobně na svém těle vím, o čem mluvím!)

Horší by to bylo s obezitou duševní a duchovní.

 

 

_____________________________________________________________________

Poznámka: Pátráte-li po smyslu obrázků - nepátrejte. Jsou záměrně právě jen formální a bezobsažné a bezmyšlenkovité. A dokonce poslední foto je pouze ilustrační - je vlastně jen dokumentačně turistické, coby výsledek mé cesty do Tokia před šesti lety.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 29.2.2016 10:10 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 779x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,54 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,21
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.