Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nového na Barrandově

Tak se tuším jednu dobu jmenoval nějaký pořad, pojednávající o filmových novinkách. Možná odtud vzešel o Smoljakův a Svěrákův nápad o veselé historce z natáčení. Také já jsem před pár dny zavítal opět na Barrandov a vzpomínal a...

...a sledoval i novinky.

Samozřejmě, dnes jsou Filmové ateliéry Barrandov především komplexem nemovitostí a do jisté míry i know-how. To všechno si dnes může pronajmout k filmování za peníze každý. I vy!

Dříve byl výrobcem, producentem filmů tzv. Státní film. A měl na to monopol. Co dnes právě už není.

A logicky: jestliže si stát platil výrobu filmů, coby producent, tak chtěl mít kontrolu nad tím co se za státní peníze vyrábělo. No a stát - to byli komunisté. Proto si za státní peníze točili ideologické, propagandistické filmy (dokumenty, seriály a televize atd.) A do toho občas "upustili" nějaký ten peníz na filmy, které dnes obdivujeme, ať už jsou to filmy komedie a zábavné snímky, dramatické, či dokonce antisocialistické a antikomunisitcké... samozřejmě přinejmenším skrytě, podle toho, co se podařilo cenzorům a ideologům natočit přímo pod nosem.

 

Říkalo se třeba, že na to měl specialitu režisér Petr Schulhoff - jeho nejznámější komedii "Zítra to roztočíme, drahoušku" asi nemusím dvakrát představovat. Do každého svého scénáře vložil scénu, která bila cenzory do očí. Takže se na ni vrhli a řekli: "Tohle musí pryč!" A následně zbytek scénáře už příliš do hloubky nezkoumali, protože ukojili svoji cenzorskou bdělost.

Oč horší to měla taková Chytilová nebo Menzel... ti si své scénáře i výsledné filmy museli doslova vyhádat a vybojovat.

 

Ale abych se pomalu dostal k těm novinkám na Barrandově.

 

Původní barrandovské ateliréry postavené Milošem Havlem určitě znáte. Když ne jinak, tak určitě ze starých českých flmů 30. a 40. let. Ano, to jsou ty slavné ateliéry A - B. Dnes jsou označovány jako jednička a dvojka - tady máte na foto jejich zadní vchody.

 

V pozadí pak s barevnou "freskou" vidíte přirůstající ateliéry... zde byla trojka a čtyřka; tzv. "dřevák." Nevím, kdy byl postaven. V 50.letech zde bylo vybudováno jedno ze dvou zvukových studií na zvučení filmů. Díky "osazení" sovětskou technikou se mu posměšně přezdívalo "Moskva". Druhé studio pak dostalo název "Evropa". Zde byla technika západní. Nicméně většina českých filmů se zvučila, tedy namlouvaly se postsynchrony, v "Moskvě". Sám jsem tam strávil nejeden z 30 celovečerních hraných filmů, na kterých jsem se za své desetiletí kariéry na Barrandově v různých funkcích podílel.

Postsynchrony - to je vlastně dabing z češtiny do čestiny. Z různých důvodů se na natáčení nenatočil kvalitní zvuk, nebo se musí tu a tam pozměnit nějaké slovo... Tak to se v českých filmech dělalo hlavně ve studiu Moskva.

Pravý dabing je čeština do zahraničních filmů. Tyto filmy se ovšem dabovaly zcela jinde. Nikoli na Barrandově, protože vozit "nakopec" herce by bylo nákladnější i časově náročnější. Když Filipovský daboval Funese -  tak ty záběry, jak dabuje Piti piti pa, jsou právě ze studia Sport na Smíchově.

Ale zpět k barrandovským ateliérům.

Tady máte poměrně málo známý pohled na "dřevák" vlevo... On je vlastně onou trojkou a ta světlá, zděná část vpavo je čtyřka, alias studio Moskva.

No a pak přibyla samozřejmě pětka. Tou byl trikový atelier. S vodním malým bazénem na příklad. Velmi často se tady jezdí autem, vlakem, letadlem... zatímco herci sedí v maketě, kterou třesou rekvizitáři a stavba, za herce se na filmové polopropustné plátno se ze zadu promítala ubíhající cesta. Tak třeba tu vesele cestují vlakem v S tebou mě baví svět  a notují si písničku se známým textem ... "...hlavně v noci". Na foto pětku nehledejte, protože dnes je přestavěna na televizní studio. Poněkud nepřístupně.

A následovaly ateliéry 5-6-7, Vznikly, paradoxně, za fašistické okupace Československa. Stejně jako pro sovětské bolševiky, i pro nacisty byl podle Lenina "Film nejdůležitějším uměním". A protože Berlín začínal být ohrožován válkou, Němci postavili nové ateliéry v Praze na Barrandově.

 

I tady jsem pracoval na nejednom filmu. A nové ateliéry mají i své legendární místo "u smrku". To byl zadní východ na té části vlevo záběru. A odtamtud nejraději v mých barrandovských letech 1981-1991 odjížděla produkční Eliška Nejedlá, ale i jiní. Důvod jsem nikdy nepochopil... Ale smrk stojí dodnes.

 

Jestliže je něco nové, neznamená to, že nemůže přijít i něco "novější". Tím jsou dva ateliéry. Jeden byl megalomanským a léta nedostavěným projektem - dnes je zde část TV Nova. Kdy a kdo postavil druhý ateliér (viz foto), nevím, ale odsud Česká televize vysílá např. Stardance. Já jsem si zde kdysi zahrál v jedné reklamě -  shodou okolností v den svých narozenin.

 

Dříve, když někdo něco hledat na rozsáhlých barrandovských pozemcích musel vědět. Anebo se musel umět zeptat. Dnes je to o něco jednodušší. Na několika místech se totiž objevila přímo mapa.

 

Takže se spolehlivě vyznáte...

Ale objevilo se ještě jedno novum. Pár větších cest dostalo interně hrdé názvy ulic. Na profesionálních internetových mapách je přinejmenším zatím nehledejte. Ale Filmové ateliéry Barrandov, chtějíce zřejmě pozvednut svoji prestiž, pojmenovaly některé ryto větší cesty jmény českých režisérů.

 

A tak se zde objevily "ulice" Miloše Formana, Martina Friče, Karla Kachyni, Jiřího Menzela, Otakara Vávry, Františka Vláčila. Pojmenovat odlehlejší cestu kolem Laboratoří, třeba jménem Věry Chytilové, to už nikoho nenapadlo. Ostatně, Věra by je asi chodila za trest strašit, když by ji takhle odšoupli.

A protože některé české nedovzdělance je třeba dovzdělat, umístili pod názvy ulic s rozcestníky i příslušné vysvětlení "kdo je kdo a proč".

 

 

Tak nevím. Možná někdo začne později ještě pojmenovávat cestičky a pěšinky jmény jiných význačných filmových režisérů... Třeba Jiřího Krejčíka, Věry Plívové-Šimkové, Juraje Herze nebo Lubomíra Lipského (pardon, jak správně řečeno v diskusi: míněn byl Oldřich Lipský). Po posledně jmenovaném by mohli pojmenovat aspoň kopec směrem k pozemku, kde byla kdysi postavena celá kovbojská vesnička Limonádového Joe. Zde do tohoto kopce šťastně odjíždí Limonádový Joe se svou Winnie. A také tudy prchají desperádi po přepadení banky. Můžete si to sami porovnat.

 

Ale to už je zcela jiná barrandovská historie.

 

Foto: Martin Faltýn.

Limonádový Joe: printscreen z interneru

Autor: Martin Faltýn | sobota 12.3.2016 12:53 | karma článku: 19,10 | přečteno: 1628x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 786x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,31 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,42
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.