Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlogeři

Původně jsem si toto téma schávával "na horší časy". Aktuálně umístěný blog s vlogem Radka Bangy, frontmena populární skupiny Gipsy, je posunul do aktuálních témat. Takže...?

Jsou blogeři a vlogeři. Blogeři píší. Vlogeři natáčejí videa. Zatímco mezi blogery se propracovala i naše a starší generace (přechod od psacího stroje k PC není složitý), vlogery je spíše mládež. Naše budoucnost. Tady je malý exkurs na toto téma a zdaleka si nečiní nárok na úplnost.

My starší, pokud se týká videa, dáváme interview. V profesionálních talk show typu Všechnopárty, Show Jana Krause, Na plovárně, DVTV... mladá hudební generace se realizuje s interview třeba na Óčku. Nova, pokud vím, akuálně žádné talk show nemá (všelijaké televizní Snídaně nepočítaje).

Mladší generace se pak prosazuje na internetu sama.

Zdrojem videí je samozřejmě Youtube. Český Stream.cz nebyl schopen kontrolovat příliv videí a tak na uploady od veřejnosti rezignoval. Zjevně podcenil, co znamená účinná kontrola stanovená zákony... a tak se dal cestou neveřejnou, s několika redaktory, které je jednoduché cenzorsky ukočírovat.

Že to není tak jednoduché vám potvrdí admini diskusí. A to i na iDnes. Takový Patrik Banga, bratr Radka Bangy-Gipsy (Gipsy vlog najdete aktuálně ve výběrovém okénku blogů), by o tom mohl mluvit.

Kromě vyhledávacích "botů" musí na youtube pracovat slušná armáda "mazačů", kteří nekompromisně mačkají tlačítko "delete from public view" nebo jak tomu říkají. Tedy aby závadné, nežádoucí video zmizelo z očí veřejnosti... případně pošlou varování nebo, pokud je hříšník nenapravitelny, jej rovnou smázli celého.

 

Díky politiky, byznysmeny, medáními a filmovými profesionály a cenzory tolik nenáviděné demokracii může dnes videa natáčet každý. Stačí vám na to fotoaparát, webkamera, i běžné kamery s digitáním záznamem na chip nebo kartu jsou dnes cenově dostupné...

 

Soustředíme-li se pouze na ty, kteří se snaží o relativně pravidelné vdeozáznamy svých akcí či názorů, tedy vlogery, i tak je to poměrně velká armáda lidí.

Pochopitelně jedno video umístěné na youtube, s umístěním do blogu, z vás ještě vlogera nedělá! Dokonce ani dvě nebo tři.

Vlogerem nejsem ani já se svými videi na youtube.

Ale nicméně, byla to jen otázka času než se internetová generace pustí do blogování na videích. Masovou základnu tvoří tzv. youtubeři.

Pochopitelně to nejdříve začalo v zahraničí. Nejprve to pravděpodobně byly názory a recenze hudby, knížek, jídel, různých zážitků či kultur... Nebo hromadné výzvy, aby se lidé přidali k nějakému tanci... či koncertu na youtube... A nechybějí lumpárny, rošťárny a klukoviny. Zejména pubertálního charakteru. A všechno si získalo svůj vlastní název. Na příklad, skákání z budovy na budovu a jiné objekty označované jako parkour nebo drsné lumpárny prováděné kolegům nebo kamarádům, čemuž se říká prank. (Upozornění: klikáte na odkazy na vaše nebezpečí, nejde o videa pro rozmazlené slečinky).

A protože je potřeba mít všechno módně označené, tedy i jakousi názorovou video sebe reprezentaci, zrodil se pro to termín vloger.

Ikonou vlogerů je Alfie Deyes. Ale i u nás už máme populární vlogery, jako Hoggy. Celkově jsou různé žebříčky popularity vlogerů, na příklad zde. Vlogeři jsou samozřejmě rádi recenzenty. Jako třeba Irena Teplá. Ale i ehm, teplí, mají své vlogy. Ale to je spíš oslí můstek pro výčet nejrůznějších vlogů...

No a na záda všem i na youtube dýchá nejmladší generace. Ochotně dává interview. Například na TV. Romeo máte jedno takové interview se skaterem. Anebo s touto slečnou označenou jako objev měsíce října 2015. A pochopitelně i velmi mladá generace vloguje. Za všechny jmenujme Mishovy šílenosti. Slovem i zpěvem. Nečekejte ovšem nějaké dětské hity z let 60. - typu Ztratila Lucinka bačkorku. Dnešní generace "to vaří" docela jinak. A i když mu s tím pomáhá rodina, tak pořád je to lepší než se flákat po ulici, provádět lumpárny s partou apod. - ať si o pozadí toho všeho myslí kdo chce co chce. Je to prostě jedna z cest, jak přivést mládež k něčemu rozumnějšímu a hodnotově náročnějšímu.

Nekažte to těm mladým.

Kdysi jsme také byli mladí. Jen byla jiná doba a měli jsme jiné možnosti.

Nezapomínejte, že už Sokrates říkal: "Dnešní mládež je v podstatě zkažená."

 

Tak vzhůru na to, vlogeři!

Autor: Martin Faltýn | pátek 8.4.2016 8:00 | karma článku: 15,23 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 779x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,54 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,21
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.