Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tokio 2016 - 1. Dvakrát do stejné řeky vstoupíš!

Po šesti letech mne shoda okolností zavála znovu do Tokia. Pochopitelně se nemohu s vámi nepodělit o své nové dojmy a zážitky a věřte mi, že to občas bude stát za to!

1. Úvodem

Do Tokia jsem se poprvé podíval v roce 2010. Byl to pro mne vysněný výlet, neb o Japonsko jsem se zajímal již od svých studentských let. Díky neočekávanému honoráři, paradoxně za japonskou reklamu na jednu hru, jsem si řekl: "Co jsem na Japoncích vydělal, Japoncům vrátím." Zkrátka jsem si splnil životní sen! A to jsem ještě nevěděl, že ten malý postarší černovaslý Japonec, který nás během natáčení celou dobu popoháněl, byl přímo dnes již zvětšelý prezident firmy, legendární Satoru Iwata. Kdo to tenkrát mohl vědět, když jsem oblasti herních konzolí nikdy nehověl! Mohl jsem mít třeba jeho autogram!

Protože na zmíněnou reklamu již skončila autorská práva, kromě mého archivu ji jen tak nenajdete. Pro vás tedy nabízím jinou raritu: print screen z reklamy.

 

A tak tedy jsem se díky této reklamě v prosinci 2010 vypravil do Tokia. Tenkrát jsem si naplánoval 5 dní a vše si zařizoval sám. Počínaje letenkami, přes ubytování až po plán toho, co chci vidět. Byl to po všech stránkách neuvěřitelný zážitek, doslova adrenalin. Navíc jsem si ho zpestřil tím, že jsem každý den zasedl k notebooku v hotelové recepci a popisoval své bezprostřední postřehy z toho či předchozího dne. Vznikl tím, bez diakritiky, s překlepy a já nevím čím vším, zcela autentický "on-line" seriál, který najdete v mé rubrice TOKYO (psáno záměrně anglicky). Počítejte s tím, že tam budou přibývat i články tohoto mého nového seriálu "TOKIO 2016".

V čem bude jiný?

Především to již nebude popis aktuálních "hektických" zážitků a dojmů. Jsem již doma, z Tokia jsem se vrátil 11. května a pak si dal trochu času, než se člověk srovná zpátky do místa i času a naší reality.

Rozhodl jsem se také pro jiný způsob. Nebudu vám psát každodenní zážitky - i když se jim pochopitelně vyhýbat nebudu. Nebude to ale deník, nýbrž spíše něco na způsob tříbení zážitků, dojmů a zkušeností. Dozvíte se co se dozvíte, ale třeba i nedozvíte. A že o zajímavé postřehy nebude nouze, to mi věřte.

A v čem bude stejný?

Pořád to budou dojmy turistického cestovatele a nadšence, který má rád Tokio i Japonsko se vším, co k tomu patří.

 

2. Dvakrát do stejné řeky vstoupíš! (V Tokiu)

Kdyby mi někdo řekl, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš a že tedy i ta má cesta bude jiná, uvěřil bych mu. Nicméně, vážení, v Tokiu toto přísloví jaksi - neplatí!

Japonsko je totiž zvláštní směsice modernismu a tradic - a pokud nebudete malicherně počítat drobné novinky (stejně si člověk po 6 letech detaily nepamatuje), pak skutečně "vtoupíte do stejné řeky".

Takže: kudy do ní?

 

Inu, i o Tokiu platí přísloví, že "bez peněz do Tokia nelez".

Nemusíte být milionář, ale na druhou stranu ani baťůžkář. Pokud tedy nejste zrovna vyznavačem tohoto turistického "minimalismu". Pokud jste běžný turista, který více mně rád vyjíždí za poznávacími zájezdy a touží poznat trochu něco jiného, než jen klasickou exotiku, pak je Japonsko právě pro vás. Já se budu pochopitelně držet jen Tokia.

Takže, když to spočítám:

  • letenka 15,000 Kč x2
  • bydlení 13,000 Kč (dvoullžkové apartmá)
  • vstupné 2,000 Kč (Disneyland - 2 dny pro dvě osoby)
  • pobyt 15,000 Kč (tady záleží na tom, jak moc se rozšoupnete)

Tak deseti denní pobyt + 2 dny letu nás vyšel na nějakých 60,000 kč pro dvě osoby. Cena srovnatelná s pobytem v lepším all inclusive. Ovšem, all inclusive si tady zařídíte sami, stejně jako to: kdy kde jak a kam.

 

KAM - pochopitelně znamená Tokio.

A protože můj malajský kamarád a spolucestující projevil přání zkusit se projet Shinkansenem, přidal jsem k tomu výlet na horu Fuji. A řeknu vám, najezdili jsme se všude dost a dost.

Samozřejmě, napřed řešíte JAK - tedy letenku.

Letos jsem se začal rozhlížet pěkně brzy, už v lednu, jak že to vypadá s letenkami na jaro. Takže jsem si vyhlédl přijatelnou letenku. Jenže než jsem si mohl vyřídit v práci volno, uplynulo nějakých 14 dní - akční letenky byly vykoupeny a tak jsem musel sáhnout po jiných, t.j. s jinou leteckou společností. Mělo to jen jednu malou komplikaci: přilétali jsme na letiště Narita a odlétali z letiště Hameda, které je poněkud jinde.

Tím jsem také vyřešil otázku KDY.

A tentokrát jsem si dal dvojnásobek času. Jednak jsem nechtěl, aby můj pobyt byl tak hektický, jednak jel se mnou můj malajský kamarád, který je poloslepý. Takže musíte nejen koukat, kam šlape a kudy jej vedete, ale - protože je zvídavý - odpovídáte i na jeho dotazy, upozorňujete na zajímavosti apod. Nakonec z toho vyšlo jako nejvhodnější období 28.5. - 11. 5. t.r., čili docela pěkné jarní počasí.

 

Důležitá byla rovněž otázka KDE.

Tedy ubytování. Když jsem si spočítal, na kolik mne vyšel posledně můj hotel, zaplatil bych letos jednou tolik. Hotel měl tehdy jednu výhodu, že zde mluvili anglicky. Tedy... jaksi.. uměli prohodit několik potřebných frází. Úplnou náhodou kamarád nyní přišel s informací, že existuje web, kde lidé nabízejí ubytování v soukromí - ať už pokoje nebo apartmány. Hledal jsem vzhledem k odletu něco spíše v části "nedaleko" od letiště Hameda. A shodou okolností jsem narazil na inzerát nabízející apartmán pro dvě osoby -  tedy  pokoj s přistýlkou a patrovou postelí, kuchyňkou, vanou a wc, dokonce vlastní pračkou... A co víc: byli to mladí lidé z Evropy. Komunkace v angličtině bez problémů. Což se ukázalo v jeden moment jako docela důležité!

Poslední z neposledních věcí - bez spojení není velení.

Ano, v Japonsku se potřebujete spojit přinejmenším s hotelem nebo ubytovávateli, jako jsme měli my. Coby majitel iPhonu jsem si nedělal starosti s frekvencemi; ale rozhodně jsme nehodlal platit data roaming. Wi-fi je jen ve vybraných podnicích (skoro ve všech). Ale mapy potřebujete zejména v okamžiku, kdy se směřujete ulicemi ať už prvně k ubytování nebo k nějaké pamětihodnosti.

Proto jsem dal na radu a zapůjčil si v půjčovně přenosný datový modem, s 10GB měsíčním objemem. A jeho prostřednictvím jsem tak byl prakticky nepřetržitě na internetu.

A bonus navíc.

Jelikož jsme si vymysleli, že se podíváme do Disneylandu - tak jsme si vstupenky zarezervovali předem. A zaplatili. Elektronicky.

A pak?

No, pak už jen zabalit! A nezmeškat letadlo...

 

 

Pokud vás zajímá co bylo dál: tak zase příště. Nemohu zatím slíbit přesně termín (dovolte mi tím využít výsady blogera, který není vázán redakční uzávěrkou), ale rád bych aspoň do konce týdne uveřejnil jedno pokračování.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 23.5.2016 13:00 | karma článku: 18,45 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 786x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,31 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,42
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.