Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

JJ - inspirace pro malé i velké videoblogery? (recenze)

Videoblogy zde čítají k 29.9. celkem 22 kousků. Opravdových je jen 9 - těch, které nejsou samozásobitelské: redakční, natočené adminy a příbuznými. Bude pro ně inspirací nový youtuberský časopis?

Když na veřejnoprávní televizi ČT proběhla reklama na zcela nový youtuberský časopis, tak dlouho jsem pátral, až jsem jej sehnal. Není nad to, když si člověk utvoří vlastní názor, že?

Tomuto tématu jsem se věnoval již před několika měsíci v tomto blogu. Byl to jakýsi pokus o podporu zdejšího blogerského snažení... No 9 kousků asi není zrovna světový úspěch. Ale jakýsi počin to přeci jen je.

Jenže jsou tu přeci jen generační rozdíly.

Videoblogeři iDnesu jsou usedlejší mladíci a mladice nebo ti, kteří si to namlouvají; následování těmi, kdo si už přiznali, že jsou střední generace. Moje generace před a seniorská se neangažuje. Většina na to nemá čas či vědomosti. Já osobně si, jako profesionál, nebudu touto sebeprezentací dělat ostudu.

To tzv. youtuberská omladina se snaží o sto šest. Ovšem - na Youtube. Čile natáčí videa, komentuje, svými videi glosuje, lajkuje - hejtuje ... Až se toho chytla Street Light Production s.r.o. - v youtuberském světě je jako doma; pořádá mimo jiné různé akce a zábavné show o internetu, youtube apod. pro mládež a jejich rodiče.

A teď se tedy pustili do vydávání časopisu JJ. Má to být jakýsi nástupce časopisu Bravo, jeho česká verze se u nás již nevydává. Dokonce to jedna čtenářka komentovala, že je s podivem, že vůbec ještě vycházejí nějaké časopisy. Inu, redakce to má celkem dobře spočítané. Na svých a jiných youtuberských akcích zájemcům časopisy prodá poměrně bez problémů. A kdo by se nechtěl vidět v novinách nebo časopise?

Tak tedy, pojďme se časopisem trochu pro listovat.

 

Zaměření na mládež je jednoznačné. Formou, grafikou i obsahem.

Inspirace grafikou Bravo je skutečně evidentní. V redakci si myslí, že kolážový guláš je pro teenagery skutečně atraktivní. Inu, designově to jsou opravdu v lepším případě 90. léta. Pravděpodobně na to existuje nějaký redakční hotový program, do kterého stačí obsah jen nasypat. (Viděl jsem takové.) Upřímně, poněkud mi to připomíná časopis Větrník, který v mém mládí konce 60. let na 2 roky nahradil časopis Pionýr, než jej normalizace zatrhla a donutila se pokorně vrátit k socialistickému názvu, aby pro jistotou časopis v oné podobě zatrhla a stal se z něj jiný zcela už pionýrský plátek.

Tématem časopisu jsou samozřejmě youtubeři.

Údajně články sepsali sami, jak praví slogan. Samozřejmě to není tak docela pravda. Základem jsou - jak jinak: interview youtberů s redaktory JJ. I když - od samého začátku až dokonce na všechny útočí reklama. Na filmy, na youtuberské akce pořádané vydavatelem, na kino, na kosmetiku, na rádio, na knížku vydavatele, na prodejce play station, na hry jiné platformy a nakonec na elektrické kartáčky na zuby. Reklamní oddělení (možná v podobě jedné osoby a známých, jak to tak bývá) vyrazilo ze zadavatelů opravdu maximum. Aspoň pro tento měsíc. A tak je to z hlediska finančního přínosu velmi, velmi slušné.

Ano, periodicky má být časopis měsíčník. První číslo vyšlo15. září.

Pokud se týká obsahu.

No, nebudu si nalhávat, že už jsou dávno "out", pokud se týká toho, co nám redakce chce sdělit. A otázkou je, zda si i videoblogeři iDnesu mohou z toho odnést něco jako inspiraci.

Tématicky je to poněkud spatlané asi jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Video měsíce, Hajp měsíce, R.I.P, Q&A, 24 hodin s vybraným youtuberem, láska-ex-a-trápení v poradně, foto komix, kreslený komix, křížovka, něco jako blog, část světácky pojmenovaná Stories, youtuberovy hejty, merch, nezbytný plakát, stylové info ze světa, tipy na tipy a aplikace (s příznačným podtextem: na čem ujíždím), pokecáme i lidech, o hrách. Návod na focení Jak na to, výza na akci venku, kvíz o té nanynce, co s ní bylo inteview na začátku časopisu, recept, horoskop - tradičně spíše holčičí, i když se tváří jako unisex (prý neudržím tajemství, ale diplomaticky to napravím...) a úplně nakonec redakční slint pro rodiče a vyhlášení fotosoutěže.

 

Že tak třetině výrazů nerozumíte? Tady je můj pokus o výklad:

  • JJ - tedy název časopisu lze dešifrovat jako Já, JúTuber
  • Backstage News - (najdete v časopise: zprávy ze zákulisí)
  • Hajp - česká slangová verze angického "hype", tedy zde ve smyslu "co právě letí"
  • R.I.P. - už byste měli dávno vědět, kdo neví, googlujte
  • Q&A - když napíši Question And Answers, už budete asi většinou vědět, že se jedná o Otázky a odpovědi - v podstatě je to stejné jako interview, čili rozhovor.
  • Stories - zde: prostě krátké příběhy, zážitky
  • Lajk - z anglického "like" - mít v oblibě
  • Hejt - z anglického "hate" - čili "výrok o tom co nesnáším"
  • Merch - plný slovem merchandising - zde jako prodej reklamních předmětů prezentujících daného youtubera (např. trička, propisy, přívěsky, obaly na mobily... to vše s vlastním autorským logem apod.)
  • Louk - (najdete v časopise: z anglického "look"  - něčí vzhled, zpravidla po makeupu, kadeřníkovi, módním butiku aj.)
  • Haul - (najdete v časopise: kupodivu rovnou anglicky - to co vás přitahuje)
  • Apka - prostě hezky česky: aplikace - zpravidla mobilní

 

No, celkově to je tak trochu stylem: co se tak všechno hodí pro youtubery a teenagery? Jistě, je to dobrý nápad, s komerčně potencionální životností.

Otázka stojí ale jinde.

Co si odnesou čtenáři z časopisu do života?

Inu, z rozhovorů vrstevníků si příliš neodnese. Povrchnost z nich poněkud čiší. Ale možná je to jenom můj názor a mládež se poučí z 24 hodin života, z poradny o sexu (hned v prvních otázkách najdete témata: mám dva kluky, kterého si vybrat? je můj kluk gay? a že neumí líbat, případně že nesnáší klavír a řeší se otázka kapesného...). Youtuber hajtuje naštěstí takové věci jako smradlavé ponožky a cestující v MHD, nikoli jednotlivé youtuby - čehož je na netu rovněž plno, toho hejtování. V módě šaty s mašličkou asi letí... a jistě se najde spousta předpubertálních mladíků, kteří si pověsí na zeď (asi tak na týden) foto zpovídané děvenky. Nejzajímavější jsou tak asi zajímavosti ze světa, případně návod na fotografování - ale moc jsem to nezkoumal. Přehršle screenshotů z nastavení, navíc na hranici čitelnosti, je přeci jen dost odrazující.

Upřímně: posuzování takových věcí je vždy dost subjektivní. Abych pročítal každý článek do detailu - na to už jsem příliš zkušený a z většiny článků se mi spíše narovnávaly mozkové závity. Chci pevně větřit, že u mládeže to při čtení časopis bude opačně.

Videoblogery iDnesu tento časopis totiž neosloví. Možná ale jejich děti.

Abych v tom měl úplně jasno, věnoval jsem časopis kolegovi z práce, jehož dospívající syn youtubery hauluje. Rád si nechám kolegou odvyprávět dojmy jeho synátora. Přeci jen je to časopis určený jemu a jeho generaci.

Autor: Martin Faltýn | úterý 4.10.2016 12:10 | karma článku: 14,60 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,41 | Přečteno: 768x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,54 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 28,91 | Přečteno: 816x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,20
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.