Martin Faltýn

Bitcoinová bublina rychle splaskla. Kdo nese odpovědnost?

5. 01. 2017 19:28:32
Zatímco ješte včera naši notoričtí vychvalovatelé této "měny" psali radostné oslavné blogy, dnes už mlčí. Zpravodajské weby nás pro změnu informují o bombastickém pádu...

Ano, bitcoin prudce klesl.

Upřímně, je mi jedno, jak skvělá je to "měna"... a že dokonce si za ni mohu v pražské holešovické kavárně dát kávu a občerstvení (což mi mimochodem přijde jako neméně geniální trik jako vytvoření samotného bitcoinu).

Není to samozřejmě loterie. A ani ta, jak nás poučila legendární Tutovka a ještě lépe ji následující Bingo, nemusí být vždy pro sázející výherní.

Nicméně je to celý virtuální systém založený na generování "měny"... pokud se do něj zapojíte. To celé je dostatečně známo a je zbytečné, abych šel do detailů. Svým způsobem i proto, že přiznávám, ne že jim nerozumím, ale že jim nechci rozumět.

Proč?

Nerad hraji hazardní hry.

Systém bitcoinu se tomu vzdáleně podobá a všechny řeči o jeho skvělosti včetně jeho nezávislosti, jsou v podstatě jen marketingem.

Velkým nadšencem pro bitcoiny je zdejší bloger Jaroslav Chudáček. Matematik, logik a informatik. Inu, každý máme své záliby a zábavy.

Nedokáži odhadnout, nakolik se on a jemu podobní baví propagací bitcoinu čistě proto, že je to baví. Vítání růstu bitcoinu v článku "Bitcoinová horečka" mi však připadá podobné hysterii na burze. A podle mne jde v podstatě o nábor nových duší (ze jmenovaného článku cituji):

"Chcete se tohoto bláznovství zúčastnit a máte trochu peněz, které rok až dva nebudete potřebovat a bez velké bolesti o ně můžete i přijít?"

aby autor jedním dechem dodal:

"Pokud vyděláte, nemusíte mi děkovat. Pokud proděláte, tak nadávejte pouze sobě, že jste naletěli, v něčem udělali chybu nebo prostě neměli štěstí. Nenesu žádnou odpovědnost za vaše eventuální prohry."

Povšimněte si, prosím, klíčového slova: ODPOVĚDNOST

Ostatně, samotný "bitcoin" je ve své kovové podobě zobrazován s latinskými slovy:

SVOBODA - SPRAVEDLNOST - PRAVDA

Ale to jsou vše poněkud vágní pojmy. Zejména ve finančním světě. Slovo "odpovědnost" (lat. officium) tady evidentně chybí. Zato jsou na zobrazení bitcoinu zpravidla napsána slova: "Věříme v kryptografii".

Čili - odpovědnost je nahrazena vírou.

Lákat duše, to ano, ale nést za to odpovědnost, následky a důsledky - pochopitelně nikoli.

(V tom samozřejmě jedou všichni politici... ale o nich teď řeč není.)

Co na tom, že pan Chudáček svůj blog poctivě aktualizoval. Otázka stojí jinde: kolikrát se vrátíte k přečtenému blogu, abyste zjistili jeho aktualizace? Takže nějaké aktualizace jsou jen výsměchem.

Mnohem poctivější by bylo napsat nový článek.

Proč nebyl napsán? Jím nebo někým jiným z okruhu odborníků bitcoinu?

Co a nebo kdo za tím vším je?

Můžeme si jen klást tyto téměř konspirační otázky.

Náhle se už ani totiž tak horoucně netvrdí, že je bitcoin 100% bezpečný.

Zejména po několika skadálech s náhlým zmizením milionů bitcoinů. Ten nejnovější se stal vloni.

Nuže, hrátky s bitcoinem jsou prostě hrátky na burze. Možná s poněkud zvláštními pravidly, ale rozhodně se obdobnými riziky.

A nulovou odpovědností. Především těch, kteří lákají agitačními populistickými články další ovečky do "svého" stáda. (Je konspirační, kryptografickou otázkou: pro další zmizení nějakého dobře nakrmeného bitcoin serveru?)

A o tom to je.

Po dlouhé době se na mém blogu diskutovat nebude. Není o čem.

Foto: zdroj internet.

Autor: Martin Faltýn | karma: 22.65 | přečteno: 1126 ×
Poslední články autora