Animáček, Krteček... Krtek a Panda

23. 01. 2017 8:08:08
Tak jsem dnes poprvé shlédnul jeden díl z česko-čínského seriálu Krtek a Panda. Nemohu se s vámi nepodělit o svoje dojmy...

Ponechme stranou všechny dohady a pozadí kolem vzniku seriálu. Lehce jsem se o tom zmínil v jiném svém blogu.

Pojďme se na jeden díl Krtek a Panda podívat mýma očima.

Aktuálně běží na barrandov.tv v rámci pořadu Animáček, který mne v neděli ráno probudil. Ale na stránkách Animáčku nenajdete ani jedinou fotografii ze seriálu, je o něm pouhá textová zmínka obsahu pořadu Animáček a tečka. To mi přijde poněkud nepochopitelné.

Jak si můžete povšimnout, jednotlivé díly Animáčku se ani nereprizují (absenci skrytých titulků přecházím bez komentáře).

A to je vše co se dozvíte. Tečka. Některé pořady Animáčku mají svoje stránky, fotky... a Krtek a Panda - nic! (Jiné, pravda, taky ne.) U "českého" seriálu, byť tedy v koprodukci ? s Čínou, bych očekával trochu jiné podmínky...

Nepochopitelné je to tím spíše, že existují oficiální stránky littlemolecartoon.com - kde najdeme pár fotografií a dokonce i úvodní znělku k seriálu v české verzi. Ale hlavně výzvu, že pokud chcete spolupracovat, ozvěte se... Upřímně, spíše to je skrytá výzva ke koupi licence na merchandising. O žádnou jinou spolupráci se nejedná, jinak by to bylo napsáno... Stěží uvítají návrhy na nové díly seriálu.

Pojďme tedy k samotnému seriálu.

Do nedávna jsme mediálně znali pouze něco z úvodního dílu, včetně popisu jeho obsahu. Krtek se dostane do Činy a přinese Pandě český koláč. Až nyní...

Malí tedy sledují nové příběhy Krtka na Animáčku.

Díl, který jsem viděl, pojednával o tom, že si Panda Hehe (ano, to je jeho celé jméno!) přeje taštičky... aby rostly na stromě. A tak Krtek, protože je kamarád, pěkně v noci zadělává těsto, plní taštičky a vaří... aby udělal kamarádovi Pandě radost. Dokonce, druhý den, když Panda říká, že chce, aby byly sladké, Krtek pěkně přes noc vyrobí sladké... Pak Panda další den pozve Krtka na taštičky ze stromu...

Animace je pojednána relativně zkušeně, snaží se stylem přiblížit současné animované počítačové produkci. Technika 3D animace je tu ale o dost jednodušší než ji známe z pixarovských hitů nebo i z Míckey Mouse Club.

Občas něco nesedí, nebo je přespříliš jednoduché, jak si animátoři usnadnili práci. Např. když krtek dělá taštičky, ruce drží točící se váleček na těsto, ale samy jsou totálně nehybné. Zaregistrujeme i takový detail, jako že Krtek když ukládá taštičku do nádoby, je ona sama na dřevěné misce. Když zavěsí taštičku na strom, ta je bez misky. A když ji z něj poté Panda sundá, provázek z taštičky - z animace - zmizí. Provázek je různě jinak zamotán na taštičce, ta v jedné sekvenci visí špičkou doprava, v druhé doleva... Asi to dělaly různé party animátorů a jaksi se "nedomluvily." Tzv. filmový script tady evidentně neexistuje. V tom běhu vyprávění příběhu si těchto detailů naštěstí skoro nevšimnete.

Co mne ale děsí víc, jsou v animace totálně mrtvá černá víčka očí, když je krtek zavře. Jako bych pohlédl do očí smrti...

Jsou tady různé další animační nepřesnosti, ale celkově je dojem ještě přijatelný, nejde přeci o dílo Pixaru pro Disneye. Děti každopádně vizuelně barvotiskovostí potěší.

Čím je překvapí, že Krtek mluví. Dabingu se nedá nic vytknout, i když tím postavička přišla o svá česká roztomilá citoslovce "Jú, Hele" apod. Hlasově jde ovšem o klasickou dabingovou dětskou "machu" amerických animáčů. A pokud slyším dobře: jak Pandu tak i Krtka mluví stejný interpret. Odděleně to jde, ale jakmile jsou obě postavy spolu, občas to mate. A nebo se nepovedl hlasový "casting".

Zvukově, ruchy se seriál jednoznačně blíží i podbízí těm americkým. Rázný přesun pohledu je zvukově podepřen zvukovým švihnutím, spousta pohybů je zvukově vybarvena zvukově drnkutím, břinkutím, křupnutím, vibrací ... atd. Všechno se to blíží zvukové bance čerpající z Psa Filipse od Hanny a Barbery, z 60. let. Inu, dnešní "animáče" si tento přístup žádají... děti tak byly vychovány např. počítačovými hrami.

Pokud se týká hudby - je to jakýsi evropsko-americký univerzál, občas v lehkém orchestrálním jazzu, aby jindy přešel do jakého si polo-čínského hudebního minimalismu. Po chvíli ten hudební kolovrátek člověk přestane vnímat. Aspoň to podporuje tempo vyprávění příběhu.

Co je samozřejmě ještě zajímavější, je děj. Pojďme do toho trochu podrobněji.

Díl nese název "Strom s knedlíčky"... tak to praví titulky i Mirek Táborský, který přečte titul. V dabingu postavičky ale hovoří o taštičkách. Už to je poněkud zmatečné.

O to více je seriál nepřesný, když se jedná o kulturní rozdíly mezi Českem a Činou. Je to více méně na téma: co ví a zná každé malé dítě.

Hned na začátku je tu tedy drobný technický problém. Ani knedlíčky ani taštičky nejsou takové, jaké si u nás v Čechách představujeme. Ale samotní Číňané mají přesně jasno, o které taštičky jde.

To co jí Panda Hehe v inkriminovaném dílu, lze přesněji popsat jako "plněné knedlíčky, vařené v páře" (čínsky: "bao"). To je samozřejmě vzhledem k délce pro dabing nepřijatelné. Proto zestručněně "knedlíčky" nebo "taštičky". Ale co tedy?

Snad si měl v dabingu překlad někdo ohlídat, že?

Panda Hehe se kouká na televizi, kde se hovoří o stromu přání. (U nás pro změnu známe Zlatou rybku.) A vyjde ven a tam je taký podobný strom. Panda vysloví přání, že chce své oblíbené taštičky s bambusem.

Tady je další z drobných kulturologických rozporů. Jistě, čínské děti pravděpodobně vědí, že se panda živí bambusem. Proto, logicky, taštičky plněné babusem. Ale co české? Budou se snad české děti dožadovat taštiček s bambusem? Nedej bože, aby je zkusily samy připravit. Kdo se jednou bambusem píchnul nebo si i dokonce zapíchl bambus z párátka do dásně či jazyku... ví zatraceně své. A sníst takovou taštičku? Sice krtek dává do taštičky jen listy, ale i tak nevím, zda by to přežil jak žaludek, tak celé dítě! A víme, že děti mají všelijaké nápady...

Čirý nesmysl se vzhledem k českým dětem je taštička jako taková. Krtek tedy udělá těsto, dá do něj listy z bambudu a pak jej ukryje do dřevěné dózy. V očích českých dětí tedy do podvědomí vejde otázka: "Panda jí syrové těsto?!"

Jsou tu i další okaté nesmysly.

  • Nevím jestli Krtek netrpí demencí, když po dalším celonočním ? vyváření jedné ! taštičky se tomu ještě zasměje. No, dejme tomu, že má radost.
  • Mimochodem, proč se Panda jmenuje Hehe, když se v dabingu směje: "Haha" ?
  • Dalším nesmyslem je, že oba hovoří o "taštičkách" zatímco v obraze mají jen jednu, o kterou se dělí.
  • Pak jdou oba se svými tentokrát už opravdu s více taštičkami ke stromu. Panda po trávě zatímco Krtek se podhrabává těsně! pod obrovským balvanem. A ten se nepropadne, ani když na něj zeshora Panda skočí. To je už přitažené za vlasy.
  • A ve finále Panda drží po každé jinou taštičku: viz níže (zase ten script!), zatímco Krtek mluví s plnou pusou nad taštičkou, ze které si ovšem ještě nekousnul.

Že vám to připadá celé odfláknuté? Kdysi se razilo heslo: pro děti to stačí.

Tím bychom mohli tyto nesmysly uzavřít.

Co lze pochválit, je kamarádské vyznění epizody. Panda si není jistý zda strom rodí taštičky pořád a nechce Krtka zklamat, kdyby strom neurodil taštičky... Pozval jej totiž na taštičky na snídani. A tak je Panda přinese sám, zatímco Krtek přinese ty svoje. A poznají, že taštičky ke stromu přinesl ten druhý. Sice by si je mohli vyměnit na důkaz kamarádství, ale na konci příběhu pro jistotu každý jí tu svoji - dokud to animátoři další sekvence vizuelně nezpackají - Panda měl totiž původně neustále kulatou, zatímco Krtek dělá jen ploché trojhranné se špičkou. A ve finále jedí oba - trojhrannou.

A vyznění příběhu? Panda poznal a moudře pronesl, že nic není zadarmo, proto ani neexistuje strom rodící taštičky. A Krtek to potvrdil se slovy, že zato existuje strom přátelství. Hahaha, hehehe.

Inu, zasmáli jsme se nakonec.

Mnohem podivnější jsou ale sociologické aspekty shlédnutého dílu.

Panda jen vysloví přání směrem ke stromu, že chce taštičky. Krtek ho slyší a hned se pustí do jejich přípravy (tedy do té jedné, že). Proč ale? Jakou má motivaci? On je přeci v Číně hostem. Ledaže by se chtěl hostitelům zavděčit a udělat jim, co jim na očích vidí... ale v podstatě je tím autory vmanévrován do role pokorného sluhy. Že ne?

Inu, kdyby to bylo jednou... je to pochopitelné. Chcete udělat někomu radost. Tak mu splníte tajné přání. Ale nechat se pak vláčet dalšími přáními hostitele?

Čili malý český otroubek posluhuje velkému Číňanovi? Mám být toto ono podprahové noetické vyznění dílu (snad i celého seriálu)?

Naštěstí je tento motiv přebit motivem "udělat něco pro kamaráda". I když ten začátek je tak nějak podivný.

Chci věřit, že to jsou tedy jen mé mylné doměnky, konstrukce. A že je potřeba se dívat na celé více bezprostřednějšíma dětskýma očima a ne pohledem dospělého, deformovaného sluníčkáři, migrantskou EU politikou a jinými naopak kritickými tendencemi.

V paměti i srdci mi však zůstane onen bezprostřední krteček český. No, řekněte sami.

Obrázky, které nejsou uvedené odkazy přímo v textu, jsou převzaty ze stránek:

  1. Česká televize
  2. Minibazar
  3. Noviny.cz
  4. Puzzle
  5. iDnes.cz

Bohužel, celkově seriál nebyl přijat v médiích pozitivně. Svým způsobem se tomu nelze divit.

Ohlas 1. Ohlas 2. Ohlas 3.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 23.1.2017 8:08 | karma článku: 15.96 | přečteno: 2332x

Další články blogera

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.50 | Přečteno: 101 | Diskuse

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 212 | Diskuse

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3854 | Diskuse

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 483 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.14 | Přečteno: 391 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 1303 Celková karma 14.49 Průměrná čtenost 1155

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...