Martin Faltýn

Jak léčit únavu a depresi? Humorem!

24. 02. 2017 17:44:41
Inu, vynechám-li lékaře, prášky a psychology, tak je na prvém místě posilující spánek, potom zdravá strava a vitamíny, mírné procházky a v neposlední řadě: pohoda a humor. Protože bez toho to nejde.

Posilující spánek vydržím asi tak 5-6 hodin denně, někdy si po poledni hodinku přispím a stačilo. Věk už na to mám... ale víc mne spát ani nebaví. A to si ještě spánek, tedy usínání, zpestřuji poslechem nějakého pohodového vyprávění.

Pokud se týká zdravé stravy a vitamínů ...dodržuji zásadu, že všeho s mírou.

Mírné procházky v pražském smogu vždycky jen posílí... můj názor na to, že všude dobře, doma nejlépe - rozuměj na gauči.

Tedy v mém případě spíše na kancelářském křesle... které je tak výjimečně skvělé, že když jsem si do něho v prodejně sedl, byla to láska na první pohled a jako omámený jsem zapomněl, že stálo tolik jako celý kancelářský stůl, který jsem si právě kupoval. V tom omámení jsem dodnes... veřte-nevěřte, tak perfektně se mi v něm sedí.

"Zbývá" tedy pohoda a humor. Oboje miluji. A protože zase jednou marodím trochu víc než mi je milé, snažím se ve chvilkách uzdravování se hledat oboje podle svého gusta i na internetu. A tedy rovnou řečeno, na youtube.

Ano, dnešní blog bude hlavně o tom co mi tentokrát vrací sílu do života. Konstatovala to před pár dny i zdravotní sestra slovy: "No, konečně máte trochu barvu v obličeji. Minulý týden jste byl bledý jako stěna."

Inu, za ten týden mi vracelo energii a životní síly nemálo věcí a mezi nimi i ta pohoda a humor.

V mém případě tedy humor trochu usedlejší - rád se dívám na Všechnopárty - ale nesleduji celé pořady, nýbrž si vybírám jednotlivé hosty, podle chuti. To samé činím u Show Jana Krause.

Logicky si tím pádem na youtube nevybírám nějaké "pranky", ale když humor - tak Vladimír Menšík. Tak jsem zde našel střihový pořad z roku 2005 - který se zoufale snažil o jediné: předvést z archivu něco, co se s Vladimírem Menšíkem ještě neodvysílalo.

Ačkoliv to byla snaha spíše záslužná než chvályhodná, přesto se zde objevilo pár vtipů a scének, které stojí za to shlédnout. Snad pobaví i vás.

video //www.youtube.com/embed/fgzVLAbKWg8

Co se z toho líbilo nejvíce mně osobně? Povídání o tetičce Marii od času 9:23.

Jak se tak pak bezcílně touláte youtubem, občas najdete kuriozity. Vlogerům velice fandím; koneckonců jsem ji už pár blogů taky věnoval. Ano, fandím, tedy pokud jsou o něčem a nejde o všelijaké ty blbé "pranky a pády", nekonečně nudné řeči a kecy...

Řekl bych, že všem to dostatečně nejednou, ale i kdyby jen jednou, natřela řidička tramvaje, paní Jaroslava Brokešová. Její vlog "Moje silvestrovská jízda do nového roku 2017" mi vždycky zvedne náladu. Inu ano, kdybych byl zapšklý, tak bych jako profesionál zkritizoval zkreslenou hudbu, zvuk, kameru i střih... - ale víte že mi ani jedno z toho přes technické nedostatky vůbec nevadí? Ten vlog i paní Jaroslava mají takový "drive", takový tah na diváka, takové nadšení... že vše ostatní jsou nepodstatné maličkosti. Posuďte sami.

video //www.youtube.com/embed/NZ2RfH8C2CQ

A když asi před měsícem paní Brokešová na stanici Palmovka vystřídala kolegu v tramvaji č. 16, kterou jsem jel, neodolal jsem a při vystupování z tramvaje jsem jí k tomu skvělému vlogu poblahopřál. Byla očividně ráda. Koho by to netěšilo.

Člověk rád zabrousí na zahraniční weby. Naštěstí ovládám angličtinu na základní konverzační úrovni natolik, že dokážu nejen porozumět a mít z toho i požitek.

A tak mne pobavil i vlog Číňana, který se vysloveně prezentuje jako komik. Mezi námi, je to tak trochu stand-up, který moc nemusím. Ale snaží se své vlogy rozpohybovat, vnést do nich humor. Snad se neseknu, když napíšu, že je zjevně komik-samouk, ale není vůbec špatný. Říká si Xianning a docela mne pobavil jeho (zčásti i lehce erotický) příspěvek nazvaný "Happy Holiday"... ale tady to chce opravdu umět anglicky.

video //www.youtube.com/embed/BJsefAipJI8

Hudba mnohy slova k mezinárodnímu porozumění nepotřebuje. Řada lidí miluje Beatles či Abbu, aniž by doslovně rozuměla, o čem tyto skupiny zpívají... Nebo rozumíte textu Beethovenovy Ódy na radost? No tak vidíte...

Byli si toho vědomi i tvůrci slavného kresleného serilálu Tom a Jerry. Slovo zde nebylo často na prvním místě a někdy vůbec ne. Dnes už i u nás známe performance, kdy k známému filmu hraje hudbu živý orchestr. U následujícího jsem ocenil nejen mistrovství pravého orchestru, ale když se správně (jakýmsi šilháním) zadíváte na dirigujícího Toma i Jerryho na filmovém pláně a současně na reálného dirigenta - dirigentské "mávání" těch tří se o mnoho neliší - snad jen právě tím, že Tom a Jerry dirigují komicky.

video //www.youtube.com/embed/P__xS6Vtmgs

Že ale i živý dirigent diriguje komicky, že se při hraní baví a někdy i blbne celý orchestr ..! To jsem taky viděl na youtube. John Wilson se svým orchestrem při koncertním vystoupení vysílaném BBC předvedl mistrovsky, jak se to dělá. Co na tom, že už jsem se o tomto koncertu zmiňoval. Pobaví vždy a nemůže nepobavit, jako cokoli co dělají lidé s nadšením.

video //www.youtube.com/embed/kYrUWfLlYI0

Mám rád mladé lidi. Právě jejich nadšení je neutuchající a když jim osud nabídne šanci, dosáhnou i v raném věku zajímavých výsledků. V daném případě mám na mysli duo vystupující pod jménem Bars And Melody. Dva mladí kloučci uspěli ve verzi soutěže "Británie má talent". Byli natolik skvělí, že si v roce 2014 vysloužili "zlaté tlačítko" od obávaného Simona Cowella.

Mne vždycky ale zajímalo, co se dělo dál... A tak jsem celkem bez problémů vygoogloval, že oba dále zpívají, koncertují, nahrávají desky... a cestu mají před sebou zřejmě ještě dlouhou; přinejmenším jako teen idols. Nejsem fanda rapu - věk už na to dávno nemám - ale jejich cover verze hitu "Shape Of You" od Ed Sheerana se mi provedením a "coverováním" líbí víc než originál.

video //www.youtube.com/embed/z148rZWFzKM

A skončeme pro změnu hudební show - rovněž z "Británie má talent". Písnička skupiny Village People "Y.M.C.A." je relativně bližší mojí disco generaci; je notoricky známá. A občas se ji snaží někdo oživit v nejrůznějším provedení. Málokomu se to ale podařilo tak skvěle jako 54 letému Christopherovi z Los Angeles. Co na tom, že on je v podstatě profesionál. Jeho nápad i provedení jsou tak zábavné, že i Simon Cowell prohlásil: "To je to co se mi líbí na této show. Nikdy nevíte, co nastane. Byl tu skvělý smích z publika a bylo to skvělé." A přesně takové je vystoupení Christophera.

video //www.youtube.com/embed/M-0Z_1eBHpc

Takže vážení... Pokud možno žádnou depresi. A i když vás přepadne únava, snad si vždy najdete něco, co vás dokáže pobavit, potěšit a nabíjet energií. A je na každém z nás, aby si našel to své. Jako já v tomto pele-mele.

Autor: Martin Faltýn | karma: 14.01 | přečteno: 501 ×
Poslední články autora