Český Lev a nebo Star Wars?

Tak jsem si dal Českého lva v přímém přenosu. Dávno už jsem přestal hodnotit filmy tam či onde oceňované. I jako profesionál k nim přistupuji zásadně jako divák. I k Českému lvu.

Česká televize vsadila při přenosu na osvědčeného režiséra Michaela Čecha. Upřímně, jeho profesní schopnosti chovám v hluboké úctě - už i proto, že jsem se sám jednu dobu věnoval režii nejrůznějších slavnostních událostí, v režijním jazyce označovaném též jako "special events". Řekl bych, že v současné době nemáme na tento obor lepšího režiséra (má na svém kontě např. Vyvolení, Tele Tele, Superstar, Pevnost Boyard, Tvoje tvář má známý hlas, atd. - pohybuje se napříč všemi televizemi).

Z mého pohledu díky jemu tak tento večer proběhl na jedničku.

 

Nevím jak kdo přijal Adélu Banášovou. Já jsem ocenil její vkusné a přirozeně kultivované vystupování, i moderování... jsou věci, které se nelze naučit. A tak jako by někteří moderovat vůbec neměli (ovšem, co by pak někteří "úspěšní" herci nebo herečky dělali, že, když je na herectví nikdo nechce), tak Adéla Banášová skutečně moderovat umí. A v tomto směru autorům večera rozhodně nelze nic vyčítat.

Poněkud mne překvapila scéna. Nemyslím tím sál Rudolfina jako takový. Mám na mysli především digitalistické ztvárnění hlavy Českého lva. Jistě bych se dopátral, kdo je jeho autorem... ale pro mne bylo především pěkných pár minut oříškem, co že vlastně ta ikona jakéhosi obličeje představuje.

Nakonec jsem se dopátral!

 

Z nabízených celebrit v hledišti mi nemohl uniknout úšklebek ředitele České televize Petra Dvořáka. Nevím do jaké míry se na něm podepsalo pracovní vypětí, ale přišlo mi, že není zcela ve své kůži.

 

Příjemným oceněním byla zvláštní cena pro Evu Zaoralovou a Jiřího Bartošku. Upřímně, mělo by se jim dostat ocenění ještě vyšších... ale protože dnes umělci rádi politikaří, tak těžko říci, kdo by jim to ocenění měl udělit a od koho by je přijali.

 

Mé podvědomí pak ještě pátralo, co že jim to vlastně rozdávají. Chápu, že se autoři chtěli odlišit od původní sošky Českého lva. Ale proč k tomu, proboha, použili jako inspiraci vršek lahve od malinovky?

 

A zbytek?

Filmy ocení kritici, diváci i diskutující, róby rádoby módní kritikové... A jak říkal Vlasta Burian v jedné své komedii:

"Ale koneckonců, co bychom se po tom dál vlastně pídili. Hlavně: slečna auto dostane, já pojedu na dovolenou a víc od takového Čapského nemůžeme žádat."
(Ducháček to zařídí)

Autor: Martin Faltýn | neděle 5.3.2017 13:03 | karma článku: 21,65 | přečteno: 1163x