Martin Faltýn

Perpetuum mobile se sestrojuje tak, že o tom právě přemýšlíme.

25. 05. 2017 18:30:41
Na tuhle školní perličku jsem narazil, když jsem hledal nějaké vtipy na internet. Abych si uvědomil jakou hru to s námi hrají naše drahá, najmě veřejnoprávní média.

Obdobným způsoberm si totiž media vykládají "sestrojování pravdy"... čili demagogcké a účelové manipulace se čtenáři.

Myslím, že mohu upustit od otřepaných témat typu Babiš, rozpočet a Sobotka - (zní to už pomalu jako název nějaké komedie typu Cola, láska čokoláda). Stejně tak netřeba eskalovat agitky typu bušení do lavic (možná měli po vzoru Nikity Chruščova mlátit spíš botou). Vynechme i jinou událost dne: Bělohrádkova plánovaná náštěva sudetoněmeckého sněmu. Jistě se před tím, jako správný křestan, nezapomene pomodlit za duše těch umučených a zavražděných v II. světové válce.

Opusťme velkou politiku.

Aktuálně nám perpetum mobile sestrojuje samotná Česká televize - nuceně plánovaným přechodem na DVB-T2. Z konference na toto téma vznikla dokonce štěpná reportáž. Z úst osoby nejpovolanější, totiž generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, jsme se tak dozvěděli, že tato nová digitalizace přinese divákům vysílání ve vyšším rozlišení, "a zároveň přineseme i některé doplňkové služby, které dnes ještě nemáme definované." No to je vyjádření, jak noha, pane generální!

Citát i foto je z denního vysílání zpráv na ČT24.

Jiným zpravodajským perpetuum mobile je např. informace, že "Celníci objevili v tržnici SAPA přes 4000 padělků zboží za 14 mil. Kč" - rovněž ČT24, tentokrát scroll textových zpráv.

Tedy, matematika nebyla nikdy mojí silnou stránkou, ale tady mi stačí kalkulačka v PC.

Čili jeden padělek stál v průměru 3.500 korun. Trochu vysoká cena za 1 tričko, nemyslíte?

Jistě, nebuďme demagogy ani my. Jedním padělkem může být míněn např. celý balk triček nebo jde o hodnotu vyčíslenou za poškození značky...

To ale ona stručná zpráva neřeší a ani to není nijak rozvíjeno nebo komentováno.

Takto se právě ale vytváří a sestrojuje ono "perpetuum mobile" zpráv. Vypustí se informace a pak už se nechá, aby pracovala mysl čtenářů, diváků, posluchačů... a to zejména asociativním způsobem prvosignálního typu. Protože to ve vás může vyvolávat následující asociace:

  • To jsou ale hazjlové, takhle okrádat!
  • Kdeže to je, jo SAPA... jo to jsou Vietnamci, co...

...a následuje asociace směrem k předchozí úvaze, tentokrát už ale pěkně např. podvědomě rasově zarámečkovaná.

Zdá se vám to přehnané?

Nikoli.

Je to jen Perpetuum mobile zpráv, které se sestrojuje tak, že o tom právě přemýšlíme.

Proto přemýšlejte nejen o tom, kdo a jak kterou danou zprávu sestrojil, ale take co to na vás nastrojil.

Autor: Martin Faltýn | karma: 16.69 | přečteno: 329 ×
Poslední články autora