Špičky ČSSD se "poučily" z britských voleb

Pokus o potvrzení mandátu konzervativce Mayové naprosto nevyšel. Snaží se sice zachránit "spálenou kaši"...ale mezitím slaví Corbynovi labouristé: i když také není co. A k tomu jim gratuluje ČSSD?

Ve skutečnosti by k tomu všemu nebylo mnoho co dodat, kdyby...

Podle ČSSD je strana Jeremy Corbyna stranou vítěznou. Až na to, že vládu podle všeho nesestaví. A bude-li Theresa Mayová dostatečně tvrdá, ustojí i tento nepříliš šťastný krok, který jí přinesl jediný úspěch: oslabení snah o nezávislost Skotska. Což je skutečnost, které by mohla přát i samotná královna, ke které šla Mayová úspěšně s žádostí o jmenování vlády. S podporou Severoirské Demokratické unionistické strany. Co tento krok Mayovou bude stát, ale ve skutečnosti nevíme.

A jak konzervativci tak labouristé se považují za vítěze, i když pro všechny je to "Pyrrhovo vítězství".

 

Inu, jak to dopadne, tak do dopadne... a naši komičtí politologové si mohou div ne jazyk ukousnout, jak se snaží situaci komentovat, prognostikovat a vynášet soudy (je to mimochodem bezpečnější než se teď "odvážně" pouštět do analýz kolem bývalého ředitele FBI Comeye a amerického prezidenta Trumpa).

Leč ani oni nemají křišťálovou kouli.

S podivem je poněkud zarážející celkový komentář ČSSD, zejména směrem ke Corbynovi.

Faktickým vítězem britských předčasných voleb je on,“ sděluje velký Sobotka.

Blahopřání, radost... víra...

"...voliče zaujala kampaň zaměřená na obhajobu tradičních sociálnědemokratických hodnot" chválí Corbyna ve stejném článku za barvy ČSSD Jan Chvojka, ministr pro legislativu.

Když se probírám těmito reakcemi nemohu se ubránit jedinému dojmu:

V případě vítězství labouristů to vítězství vlastě není a není důvod nějak jásat. Oslavné řeči jsou jen iluzí, politckou demagogií bez faktického vlivu na výsledek... a agitkou. Za dané situace velmi špatnou.

ČSSD totiž české volby přinejmenším prozatím (a pravděpodobně definitvně) už ani nevyhrává stylem "Pyrrhova vítězství", ale prohrává je.

V jejím případě se nebude konat překvapení "matky" Theresy Mayové. Aktuální průzkumy o trvale sestupné oblíbenosti u voličů dlouhodobě hovoří jasně.

Nevím, proč mám pocit, že Corbynovým "vítězstvím" si myslí i špičky ČSSD, že to vyhrály i u nás.

 

 

Autor: Martin Faltýn | pátek 9.6.2017 13:16 | karma článku: 25,76 | přečteno: 1079x