Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak jsme grilovali a "rozumovali"

17. 07. 2017 19:32:54
Když se Češi sejdou - jsou nejchytřejší na světě. Nejlíp v hospodě, ve vinárně... nebo na grilovačce. Ne jinak tomu bylo u nás. Člověk si to musí zkrátka užívat a nepoddávat se blbé náladě.

Tu fotku samozřejmě berte jako vtip. To bychom toho mnoho neugrilovali. Mám tedy na mysli toto foto:

To jsme roztápěli už nevím co... Ale atmosféru to má pěknou, tak jsem si řekl, že se o ni s vámi podělím.

Základem naší grilovací party je pět lidí. Jsme v podstatě stejná generace. Zájmy, profese i životní zkušenosti máme naprosto rozdílné. A o to je to bohatší - objevovat svět toho druhého. Základem všeho našeho povídání jsou různé historky, zázižtky. Leccos jsme prožili, leccos jsme zcestovali... Ačkoli jsme všichni docela upovídaní, nějak se vzájemně tolerujeme a dáváme prostor tomu druhému. Ale tak nějak to vyplývá přirozeně samo.

Dnes ale žádné historky nečekejte.

Naše povídání se totiž v jednom okamžiku stočilo na jídlo. Zákonitě. Už i vzhledem k tomu, co jsme zrovna grilovali.

Jídlo ale vždy vybíráme tak, aby bylo rozmanité. Nejde tedy o množství, kdo víc sní. Uzenina, sýr, různá masa... Tak na příklad špekáčky, které jsme snědli dřív než mne napadlo je vyfotit, je vždy problem sehnat. Paní domu ví bezpečně, kde najde ty dobré. Mně se pro změnu podařilo sehnat a vybrat velmi kvalitné hovězí zebra, které jsme před tím na víc jak den naložili do oleje, bylinek a koření.

Co na tom, že jsme se zapovídali a tak nějak zapomněli hlídat teplotu a "trochu" se nám připekly víc než je zdrávo... a pak jsme je horko těžko dotahovali, aby maso nebylo tolik tuhé...

I tohle k domácímu, přátelskému grilování patří.

Už ale ani nevím, kdo a jak jsme přišli na téma původ jídla. Možná to bylo přes ta žebra nebo sýr, případně bílé klobásy, které následovaly...

"No, je to zajímavý, jak se co k nám dováží nebo se vozí sem a tam," začal někdo.

A ekonom se přidal: "Pak ať se nikdo nediví, že je to o to dražší..."

Nato ekolog: "...a ještě ke všemu je o to víc na cestách kamionů a přepravních aut."

"Přesně," pronesl jeden zcestovalý. A přešell k meritu věci:

"Když jsem byl na dovolené v Tyrolsku, tak tam bylo všechno místní."

Moudře jsme pokývali hlavou, ale to nebylo vše.

"Ne místní, jako z Rakouska. Ne, bylo to jen z Tyrolska - z místního kraje," vzbudil dotyčný náš zájem. "Prostě, tam mají svou mlékárnu, svoji živočišnou výrobu, chleba, máslo, vejce... Pěstují ovoce i zeleninu, co tam může růst... To všechno si vyrábějí ve svém kraji. Jsou soběstační."

A dokončil monolog: "Dováží se opravdu minimálně. A říkají, proč bysme si ničili přirodu nějakou dopravou..." Nakoec přišel pro nás s objevnou informaci: "Proto je tam nedostatek sezonních pracovníků, pracují tam třeba Češi a Slováci v turistickém pohostinství. Místní pracují na farmě a v zemědělství. Mimochodem," uzavřel dotyčný, "mají nás tam docela rádi, protože jsme pracovití."

V duši mne to potěšilo. Ta pracovitost. Ne tak už když jsem začal domýšlet důsledky naší "transportní" ekonomiky.

Vlastně je to docela logické. Ekonomické, ekologické... tak jak to dělají v Tyrolích.

A napadlo mne, kdy k podobné moudrosti dojdeme i u nás. A nebudeme se pod pláštíkem globalizace zabývat imigrací, integrací, inkluzí a jinými pitomostmi.

A položil jsem si otázku: kolik generací to ještě bude trvat, než dospějeme k podobné moudrosti?

Autor: Martin Faltýn | pondělí 17.7.2017 19:32 | karma článku: 14.11 | přečteno: 396x

Další články blogera

Martin Faltýn

Jak jsem byl v tom

Ehm, nejsem úplné manuální motovidlo. Hřebík přitluču, leccos smontuji i opravím. Ačkoliv jako vyznavač uměleckých oborů byl měl být spíše to motovidlo. Nicméně, před pár dny jsem si to opravdu užil.

25.9.2017 v 8:08 | Karma článku: 3.65 | Přečteno: 111 | Diskuse

Martin Faltýn

Nově na Chodově - otevřeli knihy, má to ještě pihy

"Je tam vážně hezky, metrem nebo pěšky. Dá-li se, či nedá se - má to pihy na kráse." - Asi tak bych shrnul dojmy ze své dnešní návštěvy v OC Chodov, protože to jsem si jako knihomol nemohl nechat ujít.

19.9.2017 v 8:08 | Karma článku: 10.17 | Přečteno: 266 |

Martin Faltýn

Sedmé kočičiny

Znáte knížku Zdeny Frýbové "Robin"? Pokud ne, doporučuji... pokud jste majiteli psa, zejména foxteriéra, kterým Robin byl. Někdy mám ale pocit, že s mými kocoury bych směle mohl napsat něco podobného.

15.9.2017 v 16:50 | Karma článku: 25.89 | Přečteno: 387 | Diskuse

Martin Faltýn

Trocha metro poezie - dvakrát poezie

Pamatujete si ještě, jak se jednu dobu objevovala v metru Poezie pro cestující? Byla to trocha klasiky, trocha soudobé tvorby a trocha autorské tvorby. Teď se zdá, že je tu poezie zas. A nebo...?

11.9.2017 v 11:12 | Karma článku: 8.61 | Přečteno: 161 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Bedřich Marjanko

Odešel Král Lear...

Není mnoho těch, kteří ač byli na vrcholu popularity zůstali svými. Nesklonili hlavu neohnuli záda... Marta Kubišová, Pavel Landovský a .... Jan Tříska!

25.9.2017 v 11:06 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Jiří Kindl

Krajně pravicová AfD ?????

Dal jsem si práci se zjišťováním, co je to AfD, než ji budu za krajně pravicové názory odvážně tepat.

25.9.2017 v 10:24 | Karma článku: 33.52 | Přečteno: 769 | Diskuse

David Vlk

Venku je dokonale hnusně.

Když se ráno probudím vlastním chrapěním ze suchého krku a snažím se nadechnout ucpaným nosem, ta ranní podzimní depka my obchází kolem postele jak stará s kosou.

25.9.2017 v 9:15 | Karma článku: 18.76 | Přečteno: 379 | Diskuse

Zuzana Zajícová

Trampoty jednoho režiséra, aneb Veselé historky ze života

Pokaždé, když k nám na grafiku zavítal Čárlí, měli jsme hned všichni lepší náladu. Čárlí se jmenuje Charialos neb je původně Řekem, ale nikdo mu jinak neřekne než Čárlí.

25.9.2017 v 9:11 | Karma článku: 7.87 | Přečteno: 170 | Diskuse

David Dvořák

Německo, volby, AfD a příprava na „Týden nenávisti“.

V Orwellově románu 1984 byly na každodenním programu „2 minuty nenávisti“ a popisovány přípravy na „Týden nenávisti“. Vzpomněl jsem si na to při zhlédnutí ČT24 po německých volbách.

25.9.2017 v 8:38 | Karma článku: 38.95 | Přečteno: 1105 | Diskuse
Počet článků 749 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 1433

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy a dosažením 60 let jsem se přiblížil i absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.