Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak jsme grilovali a "rozumovali"

17. 07. 2017 19:32:54
Když se Češi sejdou - jsou nejchytřejší na světě. Nejlíp v hospodě, ve vinárně... nebo na grilovačce. Ne jinak tomu bylo u nás. Člověk si to musí zkrátka užívat a nepoddávat se blbé náladě.

Tu fotku samozřejmě berte jako vtip. To bychom toho mnoho neugrilovali. Mám tedy na mysli toto foto:

To jsme roztápěli už nevím co... Ale atmosféru to má pěknou, tak jsem si řekl, že se o ni s vámi podělím.

Základem naší grilovací party je pět lidí. Jsme v podstatě stejná generace. Zájmy, profese i životní zkušenosti máme naprosto rozdílné. A o to je to bohatší - objevovat svět toho druhého. Základem všeho našeho povídání jsou různé historky, zázižtky. Leccos jsme prožili, leccos jsme zcestovali... Ačkoli jsme všichni docela upovídaní, nějak se vzájemně tolerujeme a dáváme prostor tomu druhému. Ale tak nějak to vyplývá přirozeně samo.

Dnes ale žádné historky nečekejte.

Naše povídání se totiž v jednom okamžiku stočilo na jídlo. Zákonitě. Už i vzhledem k tomu, co jsme zrovna grilovali.

Jídlo ale vždy vybíráme tak, aby bylo rozmanité. Nejde tedy o množství, kdo víc sní. Uzenina, sýr, různá masa... Tak na příklad špekáčky, které jsme snědli dřív než mne napadlo je vyfotit, je vždy problem sehnat. Paní domu ví bezpečně, kde najde ty dobré. Mně se pro změnu podařilo sehnat a vybrat velmi kvalitné hovězí zebra, které jsme před tím na víc jak den naložili do oleje, bylinek a koření.

Co na tom, že jsme se zapovídali a tak nějak zapomněli hlídat teplotu a "trochu" se nám připekly víc než je zdrávo... a pak jsme je horko těžko dotahovali, aby maso nebylo tolik tuhé...

I tohle k domácímu, přátelskému grilování patří.

Už ale ani nevím, kdo a jak jsme přišli na téma původ jídla. Možná to bylo přes ta žebra nebo sýr, případně bílé klobásy, které následovaly...

"No, je to zajímavý, jak se co k nám dováží nebo se vozí sem a tam," začal někdo.

A ekonom se přidal: "Pak ať se nikdo nediví, že je to o to dražší..."

Nato ekolog: "...a ještě ke všemu je o to víc na cestách kamionů a přepravních aut."

"Přesně," pronesl jeden zcestovalý. A přešell k meritu věci:

"Když jsem byl na dovolené v Tyrolsku, tak tam bylo všechno místní."

Moudře jsme pokývali hlavou, ale to nebylo vše.

"Ne místní, jako z Rakouska. Ne, bylo to jen z Tyrolska - z místního kraje," vzbudil dotyčný náš zájem. "Prostě, tam mají svou mlékárnu, svoji živočišnou výrobu, chleba, máslo, vejce... Pěstují ovoce i zeleninu, co tam může růst... To všechno si vyrábějí ve svém kraji. Jsou soběstační."

A dokončil monolog: "Dováží se opravdu minimálně. A říkají, proč bysme si ničili přirodu nějakou dopravou..." Nakoec přišel pro nás s objevnou informaci: "Proto je tam nedostatek sezonních pracovníků, pracují tam třeba Češi a Slováci v turistickém pohostinství. Místní pracují na farmě a v zemědělství. Mimochodem," uzavřel dotyčný, "mají nás tam docela rádi, protože jsme pracovití."

V duši mne to potěšilo. Ta pracovitost. Ne tak už když jsem začal domýšlet důsledky naší "transportní" ekonomiky.

Vlastně je to docela logické. Ekonomické, ekologické... tak jak to dělají v Tyrolích.

A napadlo mne, kdy k podobné moudrosti dojdeme i u nás. A nebudeme se pod pláštíkem globalizace zabývat imigrací, integrací, inkluzí a jinými pitomostmi.

A položil jsem si otázku: kolik generací to ještě bude trvat, než dospějeme k podobné moudrosti?

Autor: Martin Faltýn | pondělí 17.7.2017 19:32 | karma článku: 14.05 | přečteno: 369x

Další články blogera

Martin Faltýn

Telefonování aneb Jak jsem dnes "(ne)telefonoval"

Možná znáte scénku Jiřiny Bohdalové "Jak se telefonuje". Taková hříčka, monolog z 60. let. Dnes telefonování vypadá jinak. Zejména to internetové, datové přenosy a tak. Ale ani tady není o "humor" nouze.

24.7.2017 v 19:43 | Karma článku: 8.78 | Přečteno: 381 | Diskuse

Martin Faltýn

Trump v Paříži a vysoká aktivita klíšťat - v České televizi

Někdy si člověk musí klást otázku, co vůbec umějí v České televizi pořádně? Pražská kavárna, jak tomu říká prezident Zeman, opět předvedla vrchol svého umění.

13.7.2017 v 16:12 | Karma článku: 39.08 | Přečteno: 1872 | Diskuse

Martin Faltýn

Tři historky z mého dětství

Za mých časů nebyly blogy, psát si deníčky se nenosilo. Dnešní blogující rodičové mají výhodu: historky svých potomků zapíší sem a hotovo. Co za historky se ale dochovaly z dětství o vás?

8.7.2017 v 8:53 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 396 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Lucie Pražáková

Z pera kočky Elektry: Stěhování

Aneb čas krabic, tašek a šustivých obalů. Snad všichni dvounožci tvrdí, že stěhování je hrůza a raději by třikrát vyhořeli, než se jednou stěhovali.

28.7.2017 v 15:57 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Milan Šupa

Nadbytek informací zabíjí! I těch duchovních!

Nadbytek informací z duchovní oblasti může mít za následek až dokonce cosi takového, jako je duchovní smrt. Ale přesně stejně je to také s jejich fatálním nedostatkem.

28.7.2017 v 15:15 | Karma článku: 3.76 | Přečteno: 121 | Diskuse

Libuse Palkova

Kuš ženská a mazej do kuchyně

Aneb, pánové, na slovíčko: Jsme vyspělá civilizace založená na toleranci a úctě k ženám. Ale některý baby maj fakt tak blbý feministický kecy, jako že ženská je taky jen člověk, že s tím musíme už konečně něco udělat.

28.7.2017 v 15:13 | Karma článku: 10.31 | Přečteno: 346 | Diskuse

Jan Pražák

Jestli vám doma chybějí myši, tak si pořiďte kočku

Tvrzení, že kočka ochrání lidské obydlí od myší, patří do oblasti pověr a mýtů. Pravý opak je pravdou, pokud doma myši nejsou, kočka je hravě opatří.

28.7.2017 v 14:29 | Karma článku: 15.69 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jana Slaninová

Moje zvláštní svatba s Petrem Hannigem

Ráno jsem vstala v nějakém panelákovém bytě. Na toaletním stolku před zrcadlem stála kytice bílých růží a na stojanu visely dlouhé bílé krajkové šaty. „Pospěš si!“ volal na mě ženský hlas.

28.7.2017 v 13:13 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 735 Celková karma 19.89 Průměrná čtenost 1443

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy a dosažením 60 let jsem se přiblížil i absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.