Přehnanost, podbízivost nebo pod vlivem?

Ne, nebude řeč o prezidentovi Zemanovi, o Babišovi a jiných najmě předvolebních politicích - jakkoli by se zdálo, že to bude o nich. Nikoli. Bude to o nové podobě známé a oblíbené zábavné talk show.

Trochu jsem váhal, zda mám tento blog zařadit do rubriky Kultura, protože, to co nám předvedla premiérová Všechnopárty v pátek 8. září 2017, už poněkud přestává mít s kulturou něco společného.

Všechnopárty se drží na obrazovkách České televize už 12 let.

Nedávno zde ovšem došlo k menší revoluci. Díky konfliktu mezi hlavní osobností, moderátorem Karlem Šípem, a režisérem pořadu Viktorem Polesným. Nějak jsem nezaregistroval, že bychom dostali seriozní informaci o tom co se stalo. A tak jsme v tomto směru odkázáni na bulvární deník. Jeden jako druhý.

Rozkol to byl tak velký, že došlo k výměně režisérů. A Viktora Polesného nahradil Michael Čech. Profesně není nutno ani jednoho představovat. Viktor Polesný režíroval např. některé díly projektů Gen a Neobyčejné životy, řadu tv inscenací a mimo jiné také pokračování Nemocnice na kraji města-Nové osudy (za poměrně blbý scénář opravdu nemohl). Michael Čech se režijně podílel na projektech vedle Česko hledá superstar, Český slavík, TýTý... na TV Nova např. Tele tele, pro TV Prima např. Pevnost Boyard.

Zde najdete přehled všech dílů Všechnopárty. Můžete si tak porovnávat výsledek pod režijní taktovkou Viktora Polesného a Michaela Čecha. A to včetně posledního dílu, který byl údajným rozkolem tandemu Šíp-Polesný.

Včera měl tedy premiéru díl už nově režírovaný Michaelem Čechem.

Upřímně: můj první dojem byl, že sleduji právě onen díl, který byl příčinou rozkolu původních tvůrců. Ruku na srdce: Karlu Šípovi to včera opravdu moc nešlo. A otázkou samozřejmě zůstává: za co může režisér, za to autor-moderátor a za co případně "manažeři", dramaturgové a další lidé stojící za přípravou pořadu. Jenže objektivní otázka zní jinak: nešlo mu to nebo mu to naopak šlo až moc?

Nicméně, pro vnímavé oko - natožpak oko profesionála - zde byl rozdíl značný. Skutečně jsem měl dojem, že se dívám na poněkud jiný pořad. A posun je to srovnatelný, asi jak když Jan Kraus moderoval svoji talk-show v České televizi a pak s ní přešel na TV Prima. Jenže tady jsme stále v České.

Takže nová Všechnopárty? Nebo Šípopárty?

Na první pohled nastal zřetelný přesun pozornosti z hostů na moderátora.

Zatímco dříve Karel Šíp moderoval, dotazoval se, sem tam něco poznamenal jaksi upozaděně, nyní se v podstatě stal z moderátora - bavič. Vystoupení jednotlivých hostů o proti dřívějšku nejen více komentoval, doplňoval... a co víc, měl tendenci se nejen smát jejich extempore, ale i bavit své hosty. Svými mini historkami. Až si chvílemi člověk mohl klást otázku: kdo je tu vlastně host?

Celý pořad byl nadmíru rozchechtaný. Jaksi bujarý a bujný... zdálo by se, že až nepřiměřeně uvolněný. Přinejmenším v porovnáním s tím, na co jsme byli v předešlé podobě Všechnopárty zvyklí.

Až by si člověk říkal, jestli do sálu před natáčením nerozprášili nějak euforiny, plyn štěstí (o jakém třeba pojednává skvělá komedie s Jeanem Lefebverem Blázen z laboratoře 4).

Aktéři působili takovým dojmem rozvernosti, že by nezúčastněný divák mohl pojmout pozdezření o nějakém tom panáčku na povzbuzení (a nechci se zmiňovat o jiných návykových látkách).

A bylo to občas veselí bujaré, až se Karel Šíp lámal smíchy v pase. Podotýkám, že nikoli kultivovaně, jak jsme na něj byli dosud zvyklí, ale značně uvolněně.

Karel Šíp se stal vlastně tentokrát centrem pozornosti talk-show, ve funkci excelujícího baviče. Nejednou sklidil potlesk od všech zúčasněných nikoli host, ale právě on.

I jinak to na mne dělalo dojem, že "rejža" vydal Karlu Šípovi pokyn: bav nejen diváky, ale i svoje hosty, ať se smějou. A Karel to rozjel.

Cožpak o to, hosté se bavili ve Všechnopárty vždycky, ale tentokrát až chvílemi zůstával člověku rozum stát, o jakou párty jde.

Došlo totiž i na frivolnost a doslova oblibené Šípovo cirkusové číslo - klečení před hostem. (Trochu to ovšem tentokrát připomínalo špatně secvičenou scénku.)

Inu, bavili se tedy dobře všichni - na jevišti i v hledišti divadla.

 

Nejsem škarohlíd. Naopak. Humor mám rád.

Jen mi to připomíná staré dobré filmařské a televizácké pravidlo: je-li příliš mnoho zábavy při natáčení, divák se výsledkem příliš nebaví.

Nevím, jak pro vás, ale pro mne to tentokrát byl spíše záznam představení, jak se bavili všichni ostatní - včele s Karlem Šípem.

 

Zkrátka a dobře, bude-li to takto pokračovat, pak nová podoba Všechnopárty pro mne představuje jednoznačný sešup do hlubin bulvární zábavy. Ke škodě Karla Šípa, ke škodě České televize, ale především - ke škodě nás, diváků.

Všechnopárty, premiéra 8. 9. 2017
moderátor: Karel Šíp
hosté: Davida Lafata - Hana Křížková - Rostislav Novák st.
režie: Michael Čech

Odkaz na vysílaný díl.

Všechna foto: printscreeny z www.ceskatelevize.cz - Všechnopárty.

Autor: Martin Faltýn | sobota 9.9.2017 10:10 | karma článku: 23,20 | přečteno: 1433x