Trocha metro poezie - dvakrát poezie

Pamatujete si ještě, jak se jednu dobu objevovala v metru Poezie pro cestující? Byla to trocha klasiky, trocha soudobé tvorby a trocha autorské tvorby. Teď se zdá, že je tu poezie zas. A nebo...?

Nemyslím si, že by šlo o obnovení oné, dnes již legendární, Poezie pro cestující. Upřímně, tomu co jsem viděl, to neodpovídá.

Nicméně poezii mám rád a rád si ji občas přečtu. A bývaly doby, kdy jsem měl o ní docela slušný přehled. Ať již české klasické i soudobé, zahraniční i ve smyslu překladovém. Ostatně, kdysi jsem se i účastnil, řečeno dnešními slovy "překladatelského worskhopu". Vedl jej renomovaný novinář a publicista Libor Dvořák, tehdy redaktor Lidového nakladatelství. A jeho bratr je vynikajícím překladatelem a tlumočníkem z několika světových jazyků.

Tím workshopem mé snahy v tomto směru skončily. Pochopil jsem, že na překládání poezie nemám. A sám jako autor veršuji tak na satirické úrovni Miloslava Švandrlíka.

Jedna věc je umět poezii tvořit, druhá je - umět ji číst, vnímat, případně i recitovat.

Chci tím říci, že dobrou poezii poznám. To co jsem si přečetl tentokrát, mi jako dobrá poezie nepřipadalo. Posuďte sami.

Přijde mi to, přes všechnu snahu a dobrý úmysl, spíš jako takové ty amatérské říkánky, jakých svedu sám na tucty.

A nebo mi to připomíná ještě jednu věc.

Možná si také vzpomenete, že jednu dobu (v r. 2000) se v metru objevovaly jakési vzkazy, milostné dopisy. Byly z toho docela vlny, i emoční... Pak se ukázalo, že je to reklamní akce na Vieweghovu novou knihu. Inu, osobně jsem to bral jako podraz a k autorovi to moje sympatie nepřidalo. I když stejně nebylo "co ztratit", protože jako talentovaný autor - srovnávaný s Vladimírem Páralem - u mne skončil románem Účastníci zájezdu.

Takže nevím, co si mám o aktuální poezii myslet. Je to poezie? Je to reklama... Navíc tentokrát na rozdíl od Poezie pro cestující, zde není viditelně uveden žádný autor.

Originální poznámku, kterou k tomu někdo připsal, nepočítám. :)))

 

Autor: Martin Faltýn | pondělí 11.9.2017 11:12 | karma článku: 11,73 | přečteno: 362x