Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak co, byly letos Šťastné a veselé..?

Maje celých 14 dní konečně letos dovolenou, když v práci musím "jet" doslova na vteřiny, užívám si nespoutaného volna a letošních svátků dvojnásob. Pro mne tedy byly... a bez cholagolu :)

Svátky klidu, pokoje a míru - jak se kdysi říkávalo - pro mne začaly pohodově; dokonce jsem se vyhnul všem shonům. Dárky byly prakticky koupené již 14 dní před vánocemi... jen jsem ladil maličkosti, jako knihu pro bratra, přičemž jsem zapomněl, že už jsem mu jednou koupil - naštěstí jinou.

Našli jste všechny pečlivě uschované dárky?

Já letos naštěstí SKORO ano... až na jeden krém na obličej, pro bratrovu vnučku. Před lety jsem takto DVA ROKY hledat pro švagrovou karton cigaret. Tehdy jsem je skutečně PEČLIVĚ uložil já sám. Letos se o to postarali naši divocí dva ještě pubertální kocouři, kteří při honičce se země na skříňky a naopak brnkli do krabičky a následně ji zašantročili neznámo kam. Snad na PŘÍŠTÍ vánoce.

Díky přátelům jsem letos nijak výrazně nemusel vařit. Což ale neznamená, že jsem se nezapojil. Do husté husté rybí polévky ze dvou kapřích hlav, připravované mým malajským přítelem, jsem osmahl housku. Jelikož mám ve zvyku promýšlet věci dopředu, housky jsem koupil již dva dny předem; stejně jako máslo v akci. Dle mých zkušeností: míchaná vajíčka a housku do polévky jedině na másle!

Bramborový salát a kapra skvěle připravil jeden obětavý kamarád...

...no a já jsem letos "povýšil" na barmana. Začal jsem vyrábět manhattan koktejl.

Upřímně, nepříliš často, ale občas si jej dám. Letos to dokonce bylo tak, že jsme šli na každoroční výroční večeři, pro tentokrát do Francouzské restaurace... a rozhodující bylo i to, že tam "manhattan" dělají. Recepturu dodrželi perfektně... jenže chuťově nás trochu převezli. Osobně dáváme přednost základu z bourbonu nebo skotské whisky. Tady používají kanadskou... a její drsná chuť nám zkrátka nevyhovuje.

A tak mi blesklo hlavou, že když vánoce a aperitiv - tak letos manhattan - po svém. Protože máme rádi sladší variantu, vyvedl jsem to letos takto. Zakoupil jsem - konečně po x letech! - šejkr; byť obyčejný, skleněný. Potom bílé a červené Cinzano a Kentucky Jack bourbon. Moje příprava je následující:

  • 1 díl bourbonu
  • 1 díl červeného Cinzana
  • 1 díl bílého Cinzana
  • na agnosturu kašlu
  • na koktejovou třešni nikoli - ta nesmí chybět!

A řečeno s Jamesem Bondem: "Protřepat, nemíchat."

Výsledkem je sladší, alkoholizované cinzano, manhattanu chuťově příbuzné a nás dokonale uspokojující. Nazvěte si to jak chcete. Třeba © Lower Manhattan.

No a klasická otázka zní:

Jak jste byli letos hodní, co jste dostali pod stromeček?

I u nás doma nosil dárky vždycky Ježíšek, žádný ruský Děda Mráz, evropský nebo americký Santa. I když ztvárnění posledně jmenovaného patřilo k mým výsadám v práci - tedy dokud se konaly vánoční akce pro zaměstnance.

 

Nyní, v pokročilém věku, si samozřejmě na podobné nadělovatele nehrajeme a dokonce jsme ekologicky odbourali balení dárků... Každý dostane svoji dárkovou tašku (kterou poctivě již několik let recyklujeme) a v ní, co mu kdo nadělil.

Přitom ovšem dodržujeme určité tradice. Mezi ně rozhodně patří zpívání "Narodil se Kristus Pán"... milosrdně překryté krásnou originální verzí z r. 1969. To, jakmile dojíme štědrovečerní večeři, zapálíme povinnou prskavku a pak rozzvoním můj památný zvoneček. I ten má svou vánoční historii.

Udělal jsem si studijní výlet do Moskvy. Poslední. Tehdy jsem si v legraci říkal, když měl kandidaturu uměnovědy CSc režisér Zdeněk Podskalský, tak proč ne já? Pravý důvod byl jiný. Díky natáčení jednoho koprodukčního filmu jsem zde získal skvělého kamaráda a chtěl jsem jej prostě občas navštívit. Kamarádíme se, mimochodem, dodnes a jsem i kmotrem jeho dcery. Psal se rok 1990 a já jsem vyjel na školu, abych zde ukončil celou tu studijní komedii... protože mi bylo jasné, že v nových časech kandidatura pozbyla smysl dvojnásobně. Nehledě na to, že "přátelství na "věčné časy" skončilo a "Alma Mater" VGIK si nadiktovala za dokončení tehdy tuším 35,000 U$D. Toulal jsem se předvánoční Moskvou a u Velkého divadla jsem zabrousil do obchodního domu. Tam za výlohou měli suvenýrové zvonky z pravé zvonařské slitiny. Mám pouze dvě velikosti, jiné v prodeji nebyly. A ten, kterým posléze zvoním již 27 let, každoročně před nadílkou, máte na fotografii. Jeho krásný, křišťálový zvuk patří neodmyslitelně k tradicím mých vánoc.

 

A další tradice?

Chcete-li vědět, mezi mé každoročně vánoční tradice patří i návrat k dárkům z let minulých, zejména dětských. Ne, nevlastním sentimentální muzeum. Ty dárky z dětství patří neodmyslitelně k mé současnosti, protože si z oněch let uchovávám především některé knihy. Bezpochyby sem patří "foglarovky", knihy edice KOD, stejně jako Dumasovi Tři mušketýři či Kapitán Nemo od J. M. Trosky, ale třeba i Švandrlíkův Kopyto a Mňouk v knižním vydání a pohádky Boženy Němcové... A tak během vánočních svátků nikoli zasednu, ale zalehnu (knížky jsem vždy čítával vleže na břiše) a přečtu si jednu-dvě knížky. A v tu chvíli je mi osm, deset nebo dvanáct... já jsem zase na Mariánské, na chatě kde rodiče správcovali, ležím na kokosovém koberci, v sousední místnosti stojí stromeček, voní purpura a někde v kuchyni jsou oba rodiče... dárky už jsou dávno rozdány a já si čtu a čtu.

Mimochodem, a co letošní dárky?

Každoročně si říkáme, že si dáme jen pár dárků. Každoročně to nedodržíme - ve smyslu, že jich není pár. Je jich víc. Nejsou nikterak drahé, respektive předražené. Ale každoročně vyjadřují, že se máme rádi... že máme k sobě blízko a jeden na druhého nezapomínáme.

A tak doufám, že i na vás letos blizcí, přátelé a známí nezapomněli a pokud ano, že alespoň nezapomenou popřát vám vše nejlepší do nového roku 2018.

 

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 28.12.2017 11:11 | karma článku: 16,12 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 782x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,42
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.