Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět je kulatý míč a my do něj kopeme /po třetí/

A že do něj kopeme pořádně a neustále! Těch kopanců je spousta - celá naše politická elita i pražská kavárna v tom jede. Ale ne, nebojte se - dnes to bude zcela prozaicky o něčem jiném.

Můj zcela první blog, napsaný 1. 9. 2008, měl tento název. A pak ještě druhý... ale ten už vám v záplavě těch více než 780 blogů nedohledám.

Tehdejší obrázek Zeměkoule, převzatý z internetu, už je asi buhví kde a nebo je spíš nepoužitelný - i vzhledem k úpravě pravidel publikování obrázků na iDnes. Ve vesmíru jsem nebyl, nefotil tam... a tak žádný copyright na takové foto nemám. Proto také namísto Zeměkoule jsem dal aktuálně jako hlavní fotku vesty, ze které se utrhly dva knoflíky.

O nich a jejich symboličnosti totiž celé bude.

Jste pověrčiví?

...

To je dobře.

Záměrně nepředpokládám kladnou či zápornou odpověď. Dobře je to každopádně. Paradox.

Paradox, který mne v posledních dnech provází... protože ty dva samovolně utržené knoflíky byly jakýmsi vrcholem drobných maličkostí, které člověka běžně pronásledují.

Na příklad? Pořídil jsem si tablet. Malý, v akci, značkový.

A tím to začalo.

Případ I.

Důvod byl prostý - ač ehm, v poměrně pokročilém věku, jsem stále tvor hravý a očas si rád zahraji nějakou on-line hru.

Ne, nečekejte, že budu hrát nějaké závodění nebo střílečky. Nemám už potřebný postřeh a potřebné nervy na to krouhat zatáčky nebo pálit jednu střelu všeho druhu za druhou... Nehraji ani fantasy, nebaví mne tzv. RPG... Slušně a skromně buduji svá farmářská políčka, proháním vlaky a nebo stavím pohádkové město.

Leč hry nečekají... někdy na vás navalí časové úkoly a pokud nechcete ztratit herní pokrok a nebo akci, je třeba se hrám trochu věnovat.

Kdysi jsem četl o zděšení jakéhosi pána, že jeho známá jej na návštěvě požádala, zda si může na jeho PC "sklidit farmu"  v příslušné hře. Nehrál si. Nehrál hry a netušil, co je to hráčská vášeň - i závislost. Já ano.

No a tak jsem si řekl, že menší tablet je dobrý nápad na to to využít "v terénu".

Jenže ouha. Hru jsem sice nainstaloval, jako samostatnou herní apliaci, ale k její webové verzi pod mým ID profilem jsem se nemohl dostat. Flash zde není podporován a samostatná tabletová aplikace mi neumožnila přihlásit se pod mým webovým ID profilem. I začal jsem komunikovat s provozující společností a ouha! Zatímco u jiné společnosti je profil takto přenosný, tady to možné není - oznámili mi s omluvami emailem. Inu, nedá se nic dělat. I tak se tablet pochopitelně neztratí. Mám totiž náhradní řešení pro jeho využití.

 

I. PŘEDEHRA - PŘEVEDČÍREM

Dělal jsem si v práci kávu. V kuchyňce. Máme tady automat na kapsle zatavené ve fólii. Takže to vypadá jako velké dětské kapslíky... kdy do dětských pistolí. Hráli jsme si tehdy na indiány a kovboje.

Vše proběhlo jako vždy, jen jsem si potřeboval napřed umýt hrnek. A trochu jsem přitom rozlil vodu mimo dřez. Takže papírovou utěrku, vše vytřít a pak do velkého šuplete na odpadky. I stalo se. Leč, kovový roh držáku se mi zachytil o vestu. A než jsem se nadál... něco brnklo na podlahu.

Ten zvuk znám. Knoflík! Okamžitě jsem začal ostřit. Vzhledem k tomu, že podlaha byla prakticky stejnobarevná, lépe jsem slyšel než viděl.

Nakonec se to podařilo a typově i barevně nenahraditelný knoflík putoval do kapsy.

 

Případ II.

I když je to jen levnější tablet, byť značkový, zaslouží si péči. A tak jsem začal hledat vhodný obal i ochranné sklo. A nakonec jsem k tomu za opravdu pár set korun koupil i pouzdro s klávesnicí. A to je právě to náhradní řešení. Budu na tabletu kdykoli psát. Klávesnice funguje bez problémů a tak jsem čekal až mi bude doručeno objednané zboží do jisté výdejny.

Mezitím jsem si odskočil k zubařce. Trochu mne začal pobolívat zub. Nic zvláštního, ale já dávám raději přednost prevencím a také okamžitému zákroku v případě náhlých problémů. Zavolal jsem, že se objednám. V telefonu se mi k mému překvapení ozval mužský hlas s tím, že:

"Doktorka... neordinuje z důvodu zlomené ruky."

A spadlo to. Co teď? Na pohotovost to není; tam to stejně neošetří většinou úplně - udělají jen tu první pomoc. Podařilo se mi sehnat náhradní jednorázový kontakt a tak jsem podstoupil ošetření.

Injekce všeho druhu bytostně nesnáším. A ze všeho nejhůře do dásní a do patra... Tak jsme na to vrtání šli "na ostro". Byl to krček a bolelo to jak se patří.

Pak po drobném filozofování "co s tím" paní zubařka přistoupila k řešení vytvrzení plomby krčku světlem... no a já jsem po této veselé půlhodince vyrazil směrem k domovu a hlavně:

do výdejního střediska, kde jsem si vyzvedl dvě zásilky: ochrané sklo a pryžový obal.

 

II. PŘEDEHRA - rovněž PŘEVEDČÍREM

Ani ne hodinu na to jsem šel do bufetu pro vodu. Vyjsel jsem do nejvyššího patra výtahem.. prošel dlouhopu chodbou, vodu jsem koupil ... a v tu chvíli jsem zjistil, že mi chybí ne jeden - ale dva knoflíky!

Malér. Kde je ten druhý knoflík?

Začal jsem šmejdit po podlaze bufetu, prošel jsem své kroky po bufetu tam i zpět... knoflík nikde. Ochotná prodavačka v budetu mi slíbila, že se při úklidu podívá, zda se knoflík někam nezakutálel...

Pak jsem začal ostřit cestou zpět chodbou - i tady má barva pro změnu koberce obdobou barvu. Nic,

Za rohem jsem si vzpomněl, že jsem byl před tím ještě na toaletě. I vrátil jsem se. Bezvýsledně.

Nakonec mou poslední nadějí byl výtah.

Přivolal jsem jej a...

...a přijel jiný než ten, kterým jsem přijel. Po troše laborování se mi podařilo přivolat ten můj původní a...

...a přimo naproti mně u stěny výtahu se na mne smál ztracený knoflík!

S velkou radostí jsem jej zvedl a putoval do kapsy ke svému kolegovi.

 

Případ III.

Bylo to celé nějaké zamotané. Pražské Nusle zrovna neoplývají vrcholem dostupnosti; speciálně směrem, kterým jsem potřeboval já - na východ Prahy. Tři přestupy směrem tam, zcela jinou cestou s dalšími dvěma přestupy zpět... Mohu říci, že jsem si tentokrát pražskou hromadnou dopravu opravdu užil.

No, obě zásilky od stejné firmy jsem nakonec vyzvedl. (Kdybych si, blbec, ujasnil hned od počátku, co chci, nemusel jsem platit dvoje poštovné - byť nebylo likvidační a la Česká pošta.)

Pak tedy honem do práce a k montáži jsem se dostal až dnes.

Musím se pochlubit, že ač technické nemehlo, sklo jsem nalepil na displej tabletu s 98% úspěšností. To znamená, že tam sice zůstala dvě malá zrnka prachu, ale toho na dispeji si ani nevšimnete a to mimo displej snad ani nezaznamenáte.

A začal jsem instalovat i nový silikonový obal.

Jenže, ouha! Někdo se spletl a poslali mi obal na trochu jiný model... Mám 7 palcový tablet a toto byl obal na 8 palcový.

Následovalo hledání, ověřování objednávky, korespondence...a s úderem 8 hodiny ranní i telefonát do firmy. Tam pracovník mezitím již uviděl můj email s foto. Byl hned při věci, omlouval se a domluvili jsme se naprosto perfektně na dalším postupu.

Do výdejny mi okamžitě zasílá správný obal. K tomu bude přiložena zpětná obálka kam vložím nevhodný obal a na náklady firmy se to výdejní firmou pošle zpět. Navíc tam prý bude malý dárek. Jako omluva.

Řekl jsem si, že zázraky se dějí a solidní lidé i firmy ještě nevymřeli.

Moje celková radost je lehce předčasná. Nikoli ohledně oné prodejní firmy.

Ta předčasnost je ohledně výdejny. Se zlomyslností sobě vlastní mají ve zvyku zasílat SMS s heslem a výzvou na vyzvednutí přesně a neomylně 1 minutu po skončení otevírací doby. Čili, ať chcete nebo ne - čekáte na vyzvednutí celý den, v pátek pochopitelně celý víkend. Takový černý humor.

Ale ukázala se také další maličkost. Pouzdro s klávesnicí nedokázalo nově udržet tablet s nalepeným ochranným sklem! No to je pěkné. Hrozilo, že při vyndavání z tašky, pokud nebudu dost opatrný, tablet prostě vyklouzne z boku pouzdra na zem!

Sklo se mi sundavat neche. A tak jsem to provizorně vyřešil následovně: klouzavé sklo jsem pokryl a v potřebném místě antistatickou utěrkou, která dokáže napomoci potřebnému tření a tablet už nevypadává.

Inu, člověk si musí umět poradit.

I v případě knoflíků.

 

Závěr?

Kdybych byl pověrčivý, řekl bych si, že ty předvčerejší knoflíky předznamenaly spoustu událostí.

Protože jsem ale tentokrát odmítl dát takovým myšlenkám průchod, přišil jsem dnes ráno knoflíky zcela bez problémů, přičemž ty problémy,které jsem měl, se mezitím v pohodě vyřešily.

Knoflíky se totiž utrhly najednou proto, že byly původně přišity stejnou nití, která shodou okolností (a přes mé kulaté bříško) současně dosloužila.

Moje rada tedy zní: nenechte se v takových situacích zavést nějakými znameními Osudu apod.

Řešení je prosté.

Řešit všechny vzniklé situace a problémy s klidem a s rozvahou.

A knoflíky?

Prostě přišít!

Možná se tedy zeptáte, proč se to všechno vlastně stalo a semlelo?

Protože svět je kulatý míč a my do něj kopeme.

 

Autor: Martin Faltýn | pátek 23.3.2018 8:08 | karma článku: 11,65 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 13,08 | Přečteno: 316x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,53 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 28,81 | Přečteno: 806x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,06 | Přečteno: 232x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,44 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,35 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Média

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,40 | Přečteno: 282x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma: 14,17 | Přečteno: 312x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 11

Blížil se závěr mého měsíčního pobytu v USA, psal se leden 1992. Těsně po Novém roce. Konečně došlo i na moji cestu do New Yorku. Za čtyři dny jsem tu ovšem zažil tolik, jako před tím za měsíc.

8.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,45 | Přečteno: 260x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 10

"Není podstatné kdy, ale kam." To jsem si říkal během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92. A tak jsem mimo jiné zažil prodloužený víkend na Floridě. A kde že to přesně bylo?

4.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,35 | Přečteno: 312x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 9

Za měsíc pobytu v USA už člověk nasbírá dojmy. Tím spíš, že jsem tam byl na pozvání na přelomu roku 1992/92. To už člověk krátce po sametové revoluci nasbíral dojmy! Třeba jen mé objevy při procházkách Washingtonem DC.

1.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,13 | Přečteno: 290x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 8

Během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92 mne čekalo nejedno překvapení. Tentokrát to byla mimo jiné přímo exkurze do Pentagonu!

26.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,47 | Přečteno: 429x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 7

Vánoční svátky v USA? - Návštěva pár vánočně vyzdobených míst, ale i jedna společenská událost - to jsou nezapomenutelné věci z mé cesty v prosinci 1991.

23.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,33 | Přečteno: 359x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 6

Byl první týden v prosinci 1991 a byl předvánoční čas. Můj měsíční pobyt v USA na pozvání známé úspěšně pokračoval. Na nás tehdy nezvykle brzy, ve washingtonských obchodech už naplno zářily vánoce. A nejen tam.

19.2.2024 v 8:08 | Karma: 15,79 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 5

Prosince 1991 a moje měsíční cesta do USA. Pochopitelně: od prvního okamžiku plná zážitků, drobných i větších problémů, jako by mi chtěl Osud říct, že jiné už to nebude. I v případě rozhovoru s naší velvyslankyní v USA.

16.2.2024 v 8:08 | Karma: 13,06 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 4

Tak jsem konečně přistál v USA! Bylo 7. prosince 1991. Imigrační kontrolou jsem prošel, známá si mne převzala na letišti a můj exkluzivní měsíční pobyt mohl začít.

12.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,19 | Přečteno: 517x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 3

Na přelomu roku 1991/92 jsem byl pozván na měsíc do USA. Moje první cesta na Západ! Že to nebyla maličkost, je nasnadě. Ale v prvé řadě bylo nutno doletět a překonat administrativní překážky v podobě imigračních úředníků.

9.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,42 | Přečteno: 464x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 2

Psal se prosinec 1991 a já jsem se chystal na svou první cestu na Západ a rovnou do USA. A hned v úvodu nastala první krize: to když mi kamarád oznámil, že je bez auta, kterým mě chtěl odvézt do Frankfurtu n. M. na letiště.

5.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,46 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 1307
  • Celková karma 15,75
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.