Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať to udělá ten druhý

Kdo? Jak? Proč? Jaký druhý... Tuhle otázku si občas kladu když... rozmlouvám sám se sebou. Ne, naštěstí (pro některé naopak, že?) netrpím ani schizofrenií ani samomluvou. Takže proč ten druhý?

Sami znáte dobře to přísloví:

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek.

Postupem času jsem při různých příležitosatech začal slýchat ale jiné přísloví.

Co nemusíš udělat dnes, nech na zítra.

Netvrdím, že by to druhé bylo mým oblíbeným. Postupem času mne život naučil, že to co udělat musím já, stejně nikdo jiný za mne neudělá. Začalo to třeba už domácími úkoly na škole. Občasným odložením a necháním a poslední chvíli se sice člověk (mozek) vybičoval k potřebným úkonům a někdy i dokonce mimořádným úkonům... ale po celou tu dobu byl někde zasutý strašák, že to stejně musím udělat.

Pubertu jsem navíc prožíval v horách... kde jsem byl se zábavou odkázaný sám na sebe (nejbližší kamarád byl v sousední rekreační chatě, "prcek" o tři roky mladší; další až o 2 km dál, věčně uvázaní otcem k práci v hospodářství). Takže domácí zábavu jsem brzy vyčerpal. A jiné úniky nebyly. I nezbylo mi než zasednout ke školním povinnostem...

Což mne svým způsobem zachránilo od flinkání se, naučení se úniku od poviností... a řeknu vám, že se mi to za celý můj život náramně hodilo.

Během mého desetiletého působerní u filmu na Barrandově (od asistenta režie až po samostatný režijní debut) jsem pracoval na deseti celovečerních hraných filmech a dalších minimálně deseti filmových krátkodobějších projektech. A u filmu to nebyla flákárna, ale tvrdá práce. Film se prostě natočit musel. A vy jste měli přesně stanovené povinnosti i pravomoci a v rámci toho jste museli 100% fungovat. Jinak se natáčet nedalo.

Po dobu mé barrandovské praxe me tedy provázela dvě úsloví:

Neříkej mi, JAK jsi to zařídil, ale ŽE jsi to zařídil.

Nemožné do tří dnů, zázraky ihned.

Z toho si jistě hravě odvodíte, že nezařídit se nedalo. Když jste nezařídili, netočilo se.

Asistentem režie (výájimečně s klapkou neb se dotyčná pracovnice bála na loď, kde se natáčelo) - 1981

Mezi mé povinnosti asistenta režie patřilo zpočátku třeba zajistit dostatečný počet komparsistů na natáčení. A i to mělo svá pravidla. Komparsisté se nesměli opakovat a nebo naopak museli. A museli navazovat i oblečení, pokiud se třeba scéna v hospodě protáhla na dva tři dny. - V prvém případě jste museli určité typy komparsistů odmítat. Vybíralo či objednávalo se v Komparsním rejstříku v Myslíkové ulici v Praze. A když vám je přeci jen do sestavy někoho propašovali, museli jste tyto profláklé typy umět vyeliminovat mimo záběr, do pozadí apod. a hlídat, aby se náhle neobjevili v popředí... prostě si sami přesedli. - V druhém případě jste si museli umět pojistit, aby dotyční přišli další den a ve stejném oblečení... (pokud neměli zapůjčený kostým od filmových kostymérek). Tady se to řešilo poměrně jednoduše: výplata celého komparsného se konala až poslední natáčecí den. A to tehdy nebyly malé peníze (minimálně 100Kč za den - dnes by to odpovídalo asi tisícikoruně).

Takže, žádné flákání, prostě pečlivá a přesná práce. Nic se nedalo odložit. Naopak, s každým novým natáčením dnem se objevovaly nové povinnosti a běda, když jste něco zanedbali nebo, nedej Bože, na něco zapomněli!

Ani při pozdějších pracovních aktivitách po Sametové revoluci mne život v tomto směru nešetřil. Vědomě jsem sice začal vyznávat pravidlo: "Konec starých časů, od nynejška to beru jak to přijde, včetně režírování", ale vždy jsem měl práci náročnou na úkoly a na přesnost.

Ať už to byl produkční ředitel dvou velkých reklamních společností, nebo režisér a šéfrežisér pražského televizního zpravodajství pro kabelovou televizi... stejně tak je tomu i již 17 let v mém nynějším mediálně-technickém působení v jedné společnosti.

Vydržte to ale celý život!

Pracovně jsem se tedy flákat dost dobře nikdy nemohl. A věřte, že to dodnes řadě lidí i profesí upřímně a zcela nepokrytě závidím. Jako že je jedno, kdy začnu psát článek, péct "kaiserky" nebo házet maltou - když padne termín, no tak "oni si nějak poradí", při nejhorším to nebude. Žádný spěch, stres a kvalt. V mých pracovních povinnostech to vždy muselo být přesně, na čas a na vteřiny.

Ale v soukromí jsem se naučil tak trochu poflakovat... a hlavně, jsem si začal říkat. Proč se s tím má dneska dělat já. Ať to udělá ten druhý...

Který druhý?

Ten "filozofující nápad" mi podvědomě možná vnukla komedie Zítra vstanu a opařím se čajem - o bláznivém cestování v čase a potkávání sama sebe.

Jde o to, že dnes je dnes. A zítra je zítra. Když to neudělám dnes, tak to neudělám JÁ-DNES. Ale budu to muset udělat až JÁ-ZÍTRA až se z něj stane "Já-Dnes". Ale protože je teprve dnes a ne zítra, tak to dneska dělat nebudu a nechám to na toho "Já-Zítra" až se stane "Já-Dnesem".

Předpokládám, že to není nic složitého k pochopení.

A čeho se to týká? Třeba... zašití ponožek, ehm - umytí nádobí, vynesení tříděného odpadu, koupit konečně ty hmoždinky a pověsit obrázek...  Určitě si "vymyslíte" sami spoustu takových povinností, které směle můžete odložit... ať je udělá "ten druhý". Aneb, jak se taky říká:

U kolegy!

No, vidíte... aspoň jsem se v rámci tohoto blogu přinutil k jedné odkládané povinnosti. Dneska jsem "Já-Zítra"neboli "ten druhý", já.

 

Autor: Martin Faltýn | sobota 15.6.2019 8:08 | karma článku: 10,23 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 779x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,54 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,21
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.