Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Prahy přes Istanbul do Malajsie a zase zpátky - 14

Z Kota Kinabalu do Kuala Lumpur a přes Istanbul domů. Je to vždycky vzrušující žít v nějaké rodině... a je zajímavé, když třeba narazíte na nákupní leták a můžete porovnávat nabídku a ceny s těmi u nás.

Jak se blížil náš den odletu, Petr neustále toužil vyfotit si západ slunce nad mořem. Počasí nám v tomto směru trochu nepřálo, protože bylo vesměs zataženo. Ale Osud věděl, kdy odjíždíme a tak jsme doslova předposlední večer uskutečnili "soutěž" kdo vyfotí lepší západ slunce.

Samozřejmě, o žádné soutěžení nešlo. Ono různé přístroje nelze dost dobře porovnávat. Zvláště soutěží-li fotoaparát bezzrcadlovka (který jsem navíc neměl "v ruce" jak se říká) a vynikajícím způsobem fotící mobil. Tady máte moje první foto z mé série.

A další varianty vám nabídnu v galerii - kde přeci jen je vyšší rozlišení i "zážitek".

Následovala večeře na rozloučenou s Kota Kinabalu. Rozhodli jsme se zcela neinovativně a neoriginálně si zajít do oné čínské restaurace, kde jsme byli první den po přítelu. A zase jsme si pochutnali.

 

V odletové ráno nás uvítala dokonce dvojitá duha. Je mi 62, ale toto jsem viděl prvně v životě.

 

Myslím, že k cestě letadlem do Kuala Lumpur není co dodat. I když člověku táhnou hlavou nejrůznější myšlenky - obvzláště proto, že je to region kde došlo během posledních pár let k několika leteckým katastrofám. Rázně tyto chmury zaženete a odvážně nastoupíte do letadla, na letišti, které svými rozměry spíše připomíná letiště někde u našich městeček a městysů..

No a po pár hodinách letu jste doma.

Doma? - Inu, v Kuala Lumpur. A já jsem "doma" kdekoli, kde zrovna jsem. I byť jen na 24 hodiny v domě, kde kdysi bydlel přítel, než se přestěhoval do Česka. Dům už je to starý a má svá nejlepší léta za sebou. Kdybych vám měl vyprávět jeho historii... Moc veselé čtení by to nebylo, příběh sourozenců, které macecha vypudila z rodného domu u zemědělské usedlosti a oni se museli protloukat životem v hlavním městě. Část z nich si pořídila např. tento domek. A je prostě svědkem radostí i strastí... jako vždy všech lidí, kteří v něm bydlí.

Tady můžete shlédnout aspoň částečně jak je to uvnitř. Do soukromí pokojů, ani příslušenství, jsem pochopitelně nenahlížel.

Sourozenci ale stále drží při sobě, i jejich děti. A tak hned v den našeho přítelu tu byla malá rodinná sešlost.

Druhý den jsem tvrdošíjně odpočíval. A osaměl jsem v domě. Vůbec jsem se nenudil, nemyslete si. Mimo jiné jsem pro vás nafotil trochu oněch interierů domu a pak také pár stránek z nákupního letáku. Pro srovnání cen i sortimentu. Letákem můžete listovat v galerii.

 

Jakkoli mne tedy Petr lákal na další pochůzku po Kuala Lumpur, odolal jsem.

 

Když mi pak Petr a přítel navečer vyprávěli, kde všude byli, nelitoval jsem. Opět nachozené kilometry, přesně podle Petrova itineráře. Mne ale totiž, druhý den, na rozdíl od nich čekal, notně dlouhý let z Kuala Lumpur, přes Istanbul do Prahy.

Totiž, "druhý den". Z Kota Kinabalu jsme přiletěli 18/6 odpoledne. A z Kuala Lumpur jsem odlétal 19/6 krátce před půlnocí. Z Kuala Lumpur 10 a tři čtvrti hodiny a z Istanbulu do Prahy 2 a půl hodiny letu. Na přestup jsem pak měl zhruba dvě hodiny.

Petr i přítel mne doprovodili na letiště, kde jsme ještě potkali jednoho známého a dali si malou svačinu v kavárně se speciální malajskou kávou.

A nakonec jsem se vydal k odbavení.

 

Deset a tři čtvrti hodiny letu jsem přetrpěl docela dobře a co bylo hlavní: letěli jsme na čas! Protože v Istanbulu jsme opět přistáli u gate A... ale odlet do Prahy se konal na opačném konci letiště, z gate E. Takže to moje "přestupování" byl tak trochu rychlopochod... protože už jen se dostat z příletu k pasové či tranzitní kontrole, to je pěkná štreka.

A že letiště je stále ve výstavbě, bylo občas vidět.

Pak jsem se konečně dostal do odbavovací haly a "vyrazil" směr gate E, odkud se letělo do Prahy.

Čas jsem měl nicméně dobrý. Tak jsem stačil ještě pořídit drobný nákup: turecký čaj a malou krabici cukrovinek. Těch čajů jsem měl asi 5. A když jsem chtěl zaplatit i ty cukrovinky, tak se mi nedostávalo 1 euro. K mému překvapení, slečna nad tím mávla rukou... a já dostal slevu. Krom cukrovinek jsem tedy přivezl domů jako dárek kvalitní čaj a pro necestovavší známé raritní dárek: soupravu cestovních drobností pro pasažéry dálkových cest letadlem. (Kdo neznáte, většinou tam jsou tradičně ponožky, maska pro spaní přes oči, pantofle, zubní kartáček, pasta, hřebínek.)

 

No, nakonec se - obtěžkáni nákupy a zážitky - dokodrcáte domů. Tedy, napřed na letiště... kde prokličkujete mezi zjevně zoufale hladovými taxikáři, shánějícím klienty...  rovnou k autobusu, který vás za stržený peníz doveze na metro. Tam vybojujete výtah mezi dvěma toleratními kočárky - čili závěrečným sprintem, kdo bude u výtahu dřív... Nakonec jste za další hodinu konečně, konečně doma a...

Však to znáte. Protáhnete ty kufry a tašky chodbou do bytu. Vyčerpaně klesnete na první židli. S hrůzou si uvědomíte, že dovolená je v... háji. Pokud jste nebyli dostatečně protřelí, jdete už zítra nebo pozítří do práce - sotva stačíte, ne vybalit, ale naházet prádlo do pračky a vyprat i sebe. Pak už jen pojíte pizzu z mrazáku, která tu na vás 2 týdny čekala (doufáte, že mezitím nevypnuli na dlouho proud).

Takže - protože už to znám - já jsem si dal ještě skoro týden doma. Abych nejen vypral, ale i uklidil a srovnal si fotografie i zážitky, ale vpravil se i do časového pásma  - protože o týden později ve stejném stavu přijel přítel. A já jsem pral a uklízel nanovo, za něj, jelikož špatně vidí.

A vy si najednou uvědomíte, že dovolená už byla! A zítra do práce!

Když se mne v takové situaci zeptáte, jak se cítím, řeknu vám to rovnou. Tedy spíše ukážu na fotografii, protože to byl zážitek nezapomenutelný.

A kam příště? To víte, že už to vím. A kdy? To vám taky neprozradím, ale letos to určitě nebude.

 

Západ slunce

 

Leták (výběr)

- - - - -

Foto: Martin Faltýn a (uvedeno jmenovitě) Petr Chrastina.

 

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 12.9.2019 8:08 | karma článku: 9,50 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 782x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,42
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.