Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za režisérem Janem Schmidtem

Měl jsem v 80 letech možnost s ním třikrát spolupracovat. Oceňoval jsem jeho laskavý lidský přístup. Jako tvůrce byl bohužel nedoceněný. Tady jsou moje ryze osobní vzpomínky.

Počátkem 80. let jsem po vysoké filmové škole nastoupil jako asistent režie do Státního filmu Filmového studia Barrandov. Jiná cesta k samostatné režii tehdy neexistovala. A spíš to bylo kádrové síto a obrana proti důsledkům normalizace 70. let a snaha zamezit vytvoření nějaké druhé "nové vlny".

Jan Schmidt k nové vlně totiž patřil. Vzpomínal na ta báječná léta 60. - na přátelství s Milošem Formanem, ale především s Pavlem Juráčkem... a také kameramanem Jiřím Macákem. Byli prostě "parta". Miloš Forman odešel do USA, Pavel Juráček emigroval, aby se po r. 1989 vrátil už jen jako žijící legenda. Spolužáci z FAMU, Chytilová, Schorm, Menzl, měli dost svých "normalizačních" starostí. A on tak zůstal "sám".

Jan Schmidt sám si nejvíc cenil dva filmy.

Luk královny Dorotky... odkud si do svých dalších filmů přejímal "svého herce" Bohumila Vávru.

A především Konec srpna v hotelu Ozon. Tento film byl ovšem normalizátory prohlášen za tak tajný a závadný, že jej nedovolili shlédnout ani Janu Schmidtovi v době, kdy natáčel Smrt talentovaného ševce (1982).

Zato na něj rád vzpomínal. Jak vybírali představitelky (s jednou z nich se později oženil kameraman filmu Jiří Macák)... a protože prý tam občas byly mimořádné fyzické výkony (film jsem sám nikdy neviděl), tak pokud se děvčata bála, tak jak Schmidt tak Macák byli tehdy v tak skvělé fyzické kondici, že se nebáli sami "děvčatům" předvést co je potřeba udělat. Takto na to Jan Schmid sám v r. 1982 vzpomínal.

Je zvláštní, že nikdy nemluvil o trilogii Osada Havranů...

Pokud se týká mé první spolupráce, bylo to na filmu Smrt talentovaného ševce. Tento film je svým způsobem dnes už klasika. Zde jsem byl na pozici asistenta režie.

Na natáčení se režisér Jan Schmidt velice těšil a sliboval nám prázdniny jaké už nikdy nezažijeme. Měl pravdu. Všechno se totiž natáčelo na jednom místě: zámku Opočno a jeho nejbližším okolí. Dokonce se tam během natáčení zrodilo i pár dětí a tuším i manželství. Věřím že dodnes slunných a pohodových.

A protože nerad recykluji sám sebe, zde je  odkaz na mé vyprávění o letech u filmu, kde v druhé části blogu rozsáhle vzpomínám na natáčení Smrt talentovaného ševce. Vzpomínám zejména pak na Jiřího Kodeta, představitele hlavní role.

 

K naší druhé  spolupráci došlo v r. 1985 - to už jsem povýšil z asistenta režie na pomocného režiséra. Ten vlastně připravuje a organizuje vše pro natáčení do té míry... že režisérovi pak stačí jen pronést slovo: "Kamera-Akce!" a dnes už někdy ani to ne. (Režisér tak má volné ruce a energii pro celkový koncept, spolupráci s kamerou a především vedení herců.)

Jednalo se o film s názvem Podfuk.

Natáčení to nebylo jednoduché. Zejména proto, že to byla současnost - kdy jsme natáčeli v živých lokalitách. Takhle třeba jednou ostraha neuhlídala "záběr" a vtrhnul tam nějaký člověk, který se nedal zastavit. A na to režisér Jan Schmidt na mne zavrčel:

"Jak ti to mám říct, aby tam lidi nelezli? Snad rusky?"

Tím narážel na to, že jsem filmovou režii vystudoval v Moskvě.

I takovéhle věci musel člověk umět zkousnout... a mně už se tehdy začínala rýsovat šance na samostatnou režii, tak jsem to prostě "přešel". A když jsem to pak režiséru Schmidtovi po mnoha letech v přátelském rozhovoru vpálil, tak on se omluvil slovy:

"No, však to byla jen taková legrace."

"Já jsem se tehdy ale moc nebavil," odtušil jsem a s odstupem let mám podezření, že to byla z jeho strany připravená rošťárna. Aby se po mně mohl svézt.

"Poduk" byl vůbec jediným filmem, kde jsem za 10 let působení u filmu měl nějaký "malér". A zase nebudu recyklovat sám sebe. Přečtěte si historku s Ondřejem Havelkou, představitelem hlavní role. Najdete ji v polovině blogu.

O pět let později, do třetice, si mne on sám vyžádal jako pomocného režiséra na tzv. dokončovačky (dnešním jazykem "postprodukce") filmu Vracenky. Nedoceněný film s krásnou atmosférou, laskavým humorem; dobře natočený s výborným scénářem v základu. Však také autor scénáře Milan Ležák byl jediný, kdo mne napadl, že by mi mohl o rok později napsat scénář pro můj třetinový film v povídkovém debutu.

Dnes už je to promlčeno, tak mohu prozradit, že v hlavní roli Vracenek se střídali dvojčata. Dva kluci - opravdu téměř identičtí. Proslavili se rolí dvojčat ve filmu Dva lidi v Zoo. A když režisér Schmidt chtěl jednoho na natáčení, maminka rozhodla: buď oba nebo žádný. Tak hráli oba.

Problém nastal v tom, když mělo dojít na dodatečné ozvučení filmu, neboli postsynchrony. Kluci měli hlas přeci jen trochu odlišný. A to už jsem byl na dokončovačkách i já.

"Co s tím?" ptal se režisér Schmidt.

"Předabovat jedním, někým jiným," napadlo někoho řešení. A já jsem dostal za úkol z České televize vytáhnout nějakého šikovného dětského dabéra.

Nakonec padla volba na kluka jménem Vašek Kubr a jeho hlas je ten, který ve Vracenkách slyšíte. To byl zkušený dětský dabér. Měl za sebou dabing v řadě seriálů.

A tak jsme šli do studia. Pouštěl se záběr za záběrem, scéna za scénou a Vašek daboval.

Jak to vypadá, vidíte v ukázce: Filipovský dabuje Funese - tak přesně takto se dělaly postsynchrony a dabingy tehdy všeobecně. Dnes jsou ta studia menší a namísto plátna a z filmového projektoru se hercům pouští filmy z kazety či počítače na televizní obrazovku.

K dabingu Vracenek dodám jen to, že režisér Jan Schmidt po pár minutách nechal tu práci na mně - tedy režijní, výrazové a hlasové vedení Vaška Kubra. Byl jsem prostě ve svém živlu. A navíc jsem se o Vaška staral i v tom smyslu, že - jak to tak na potvoru bývá - přišel na natáčení nastydlý. A tak jsem vařil a lil do něj litry mátového čaje, aby mohl mluvit. Do konce natáčecí frekvence jsem jej v podstatě i tím čajem vykurýroval. Díky tomu dabingu, jsou tedy Vracenky dobré tak trochu i mou zásluhou.

- - - - -

Jak jsem psal v úvodu, na Jana Schmidta budu vzpomínat jako na laskavého člověka a pečlivého (a tedy i přísného) režiséra. Je na škodu, že jej Osud zavál tak, že byl v podstatě v nové tvůrčí vlně upozaděn. Snad jej zlomila emigrace Pavla Juráčka, snad dostal od normalizačního režimu tvrdě přes prsty... to už se nedozvíme.

Zůstane po něm ale řada filmů. A není bez zajímavosti, že byl třeba tzv. II. režisérem na Formanově filmu Amadeus. Tady se pak můžete podívat na celou filmografii Jana Schmidta.

- - - - -

A jistě mi prominete, že z pietních důvodů neotevřu pod článkem diskusi. I on by to ocenil. Dnešním jazykem: "hejtrů" měl vždycky plné zuby.

Autor: Martin Faltýn | úterý 1.10.2019 16:26 | karma článku: 13,07 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 783x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,42
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.