Na kus řeči s Evou Pilarovou

14. 03. 2020 16:06:51
Nachomýtl jsem se k tomu celkem náhodou. Můj letitý kamarád Josef, takto místopředseda legendárního semaforského klubu Jonáš, "dával" pro členy rozhovor s Evou Pilarovou..

"Moje účast byla jaksi "honoris causa" - měl jsem totiž vyrobit s onoho rozhovoru DVD. Záznam, tedy na kameru, zachytával Jonášovo klubový kameraman Jarda. Ale pro mne bylo důležité i to, že fotografie pro změnu pořizoval náš další letitý kamarád, jinak profesionální kameraman Luboš. Byla to vítaná příležitost se zase jednou vidět neb se rádi jednou za čas "zcuknem". . Byli jsme totiž od středoškolských let něco jako Tři mušketýři. Jenže tentokrát opravdu jen tři - všichni se snem: dělat filmové umění. Mně a Lubošovi se to podařilo. Já se postupně k vrcholům režisérské profese prokousával učednickými (občas poměrně potupnými) lety na Barrandově 80. let - pak jsem se odmítl podílet na mafiánsko-kovbojských dobách českého filmového podnikání 90.let. Luboš jako kameraman u profese dodnes zůstal - už neuvěřitelných 40 let. A přesto, řekl bych, nejvíc nebo spíš nejblíž se k umění pravidelně dostával Josef, neboli Pepa. Právě díky Jonáš klubu.

Nebyl jsem členem klubu, ale přesto jsem se právě díky Pepovi dostal na nějakou tu hot jazz session Ondřeje Havelky a OPSO; pak také na nějaké to koupené semaforské představení pánů Šimka a Soboty nebo na ozhovor s Jiřím Suchým. - Kdo nezažil, nemůže porozumět oné příchuti zakázaného, až téměř protistátního ovoce, kdy si člověk návštěvou takového představení připadal téměř jako hrdina protikomunistického odboje.

A tak mne (bylo to někdy před 10 lety) Pepa oslovil s prosbou udělat pro Jonáš klub ono DVD. A pochopitelně kopii k prvotnímu schválení pro paní Pilarovou.

Tady musím předestřít, že paní Eva Pilarová brala velmi vážně a odpovědně i podobné nevážné rozhovory a klubové akce.

Však také i trochu písniček na half playback jako okořenění rozhovoru předem na zkoušce "projela" s klubovým zvukařem Radkem, neb bylo jasné, že "Pilarka" musí zazpívat (bez toho by to nebylo ono). A oba si rozuměli prostým mrknutím oka, natolik byla jejich spolupracovní intuice sehraná. Jakoby nic nebylo nemožné. Inu když se sejdou dva profesionálové...

Kamarád Pepa mi prozradil, že když domlouval rozhovor, paní Pilarová si striktně vyhradila, že o dvou věcech se nebude vůbec mluvit. O leteckém neštěstí, t. j. smrti její kapely, a o rakovině. Ani jednomu jsem se nedivil.

A když to skočím na závěr, Pepa si posteskl, že i když se přidávalo, tak stejně na řadu jeho připravených otázek a témat vůbec nedošlo (natož aby mu bleskla hlavou ta dvě, která byla tabu).

A prostředek?

Paní Pilarová byla prostě úžasná. Bezprostřední, jako by byla na profesionálním jevišti a ne v klubu. Upřímně a naprosto otevřeně odpovídala... a věřím, že by taková byla na každém takovém rozhovoru a ne "teměř" mezi svými, semaforskými fanoušky.

No, až to DVD najdu (a hledal jsem je celý den po všech koutech i hadr-discích, to není překlep), tak vám přesně povím o čem všem to bylo.

Já si z toho pamatuji pouze jeden moment.

Paní Pilarová zazpívala Montyho čardáš a pak nám vyprávěla, jak se připravovala na zájezd do Číny. Díky tomu si nechala udělat překlad do čínštiny, pečlivě konzultovala výslovnost, intonaci... co si budeme povídat. No a tady na tom jonášovém povídání pak řekla, že to předvede.

A skutečně, rozjela zpěv v čínštině dokonale. Všichni jen zírali. Aby nakonec, s humorem sobě vlastním, paní Pilarová "odstřelila" celou nostalgii do humoru, kdy po prvním čínském refrénu pronesla jemný hláskem:

"To staší..."

Mělo to nemenší úspěch... A povídalo se dál. Ten Jonáš večer byl prostě zážitek. A DVD se posléze povedlo tak, že i paní PIlarová je pochválila. Díky Lubošovi, mně a samozřejmě nejvíc Pepovi, který celý večer s paní Pilarovou moderoval.

Aktualizováno 16. 3. 2020. V článku jsem opravil některé věci, neb si člověk taky všechno nepamatuje a kamarád Pepa k těm opravám mé sklerózy přidal ještě svoji osobní vzpomínku:

"Mám na to jen ty nejlepší vzpomínky, protože Pilarka byla úplně NORMÁLNÍ. Například ještě před zahájením než se pouštěli do hlediště lidi, jsme pro každého na židli dávali pohlednici s její fotkou. Tím myslím to, že to pomáhala dávat na ty židle i ona sama..."

- - - - -

Podařilo se mi náhodou najít nahrávku oné čínské verze. Tak si to užijte. Protože Pán Bůh už řekl: "To staší..." Ale budete nám zatraceně chybět, paní Pilarová!

Licence youtube: (C) Ticket Art Praha, s.r.o. - 2010

Autor: Martin Faltýn | sobota 14.3.2020 16:06 | karma článku: 18.14 | přečteno: 387x

Další články blogera

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 13.48 | Přečteno: 207 | Diskuse

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3853 | Diskuse

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 482 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 1303 Celková karma 14.95 Průměrná čtenost 1155

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...