Kdo se zbláznil?

16. 07. 2020 12:31:40
Se zájmem sleduji v médiích nejrůznější debaty na současné téma "oživení ekonomiky". Balíčky, příspěvky, nabídky, vouchery... Jen mi to celé přijde, že vše to směruje jen k tomu jednomu.

Pominu teď různá vyjádření politiků, v čele s paní Schillerovou. Nejsem ekonom, abych sdílel nebo rozporoval, případně coby politický oponent rozpáral její optimismus.

I jinak jsme totiž masírováni (ne)oživením ekonomiky.

Ohledně cestování se již dost nabrečel mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, kterému kdysi dokonce konkuroval Tomio Okamura svou "proti-asociací". Páně Papežovy výroky mi ovšem připomínají spíše otáčející se obrtlík. Tak máme jet? Nemáme jet? A kam? Domů, jak původně propagovali všichni v rámci hry na podporu domácího turistického ruchu, nebo nakonec jet tedy do ciziny (protože z ciziny mají cestovky větší kšeft)?

Dočkali jsme se v rámci toho i oslavného Jančurova žlutého vlaku do Chorvatska.

Dokonce i AE letadla do Dubaje se nám vracejí 3x týdně, i když jak oni tak Smartwinds propouštějí.

Zachytil jsem na internetu také článek o restauracích. Připlatíme si, zákazníků je málo. A protože všechno zdražuje, tak se restaurace potřebují zachránit. No jak? Prostřednictvím zákazníků. Ti jsou ovšem stavěni jednoznačně do role "oslíčku, otřes se". - Hezky to upřesnil v diskusi jeden pán. Zdražili u nich polední menu. O dost. Jenže zákazníci nebyli hloupí a přestali chodit. A ejhle! Ceny jsou najednou opět původní ... a zákazníci to vzali na vědomí a vrátili se.

Jedním z posledních pobídkových hitů, který má zachránit ekonomiku je tzv. lázeňský voucher. To by bylo príma, ovšem kdyby...

Jak dlouho ta nabídka vydržela? Tři dny?

Nicméně ani jinak nejsou klienti lázní ušetřeni triků. Jeden nejmenovaný hotel v populárních lázních nabízí výhodné balíčky. A rovnou uvádí cenu. Dokonce si můžete rovnou za tu cenu provést rezervaci. JENŽE pak vám odpovědí, že sezonní cena je jiná a náhle je balíček o 1,500Kč vyšší. Je sice pravda, že ve vedlejším tlačítku, u tlačítka rezervace, máte přehlednou tabulku cen. Ale na objednávku balíčku vás lákají na nejnižší cenu, která na vás vyskočí při prvotní rezervaci. Že je to "nečestné a nesportovní"? Ano! Ale kolik lidí si toho všimne tak do důsledku a nezaplatí automaticky?

Že rostou ceny v obchodech, snad nemusím ani zmiňovat. Nejčerstvěji mne "pobavil" nejmenovaný supermarket. Chtěl jsem zakoupit hotové jídlo. Den před tím jsem byl u jiné konkurence; ta je ovšem poněkud dál a tak jsem šel tam, kam jsem šel. Ano, chápu, že rozdíl v ceně byl jaksi 15 korun. Jenže nejmenovaný supermarket to vyřešil jaksi šmahem. Zatímco konkurenční supermarket stanovuje cenu podle obsahu masa a jíných složek, tady nasadili jednotnou cenu na všechno: 74,90Kč. Ať si dáte vepřové výpečky, obrácený španělský ptáček nebo "jen" šunkofleky... 74,90 Kč. Vícekrát mne tam neuvidí, to je jasné.

Co mi to celé připomíná? Snad jen chobotnici. A vy víte, kterou myslím.

Nevím tedy, KDO se zbláznil. A jestli je TOTO ono živení ekonomiky. Každopádně, spíše než oživení mi to přijde jako příživa na peněženkách lidí. A obávám se, že onen ekonomický optimismus, tváří v tvář nárůstu nezaměstnanosti - to celé je nejen všepožírající chobotnice, ale i jiná bájná příšera - a sice "chiméra".

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 16.7.2020 12:31 | karma článku: 23.60 | přečteno: 830x

Další články blogera

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.03 | Přečteno: 88 | Diskuse

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 210 | Diskuse

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3854 | Diskuse

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 483 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.21 | Přečteno: 503 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 1303 Celková karma 14.46 Průměrná čtenost 1155

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...