Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se (ne)potkal s Woody Allenem 1

"Apropos of Nothing" tak se jmenuje kniha v originále, která právě vyšla česky. Reklamu jí dělat nebudu, ale vzpomněl jsem si na má dvě setkání s Woody Allenem - v  mém životě. Tady jsou.

"Když prvně v životě na Západ, tak rovnou do USA!" takto nějak mi to nabídl Osud a já jsem té možnosti v prosinci 1992 využil. Byla v tom i osobní přání a motivy, ale o tom třeba někdy jindy.

Pro mé (ne)setkání s Woody Allenem bylo rozhodující, že v rámci mé měsíční cesty byl též v plánu New York. Krom mých filmařských zájmů se na tom podílela skutečnost, že u nás nějakou dobu před tím vyšly jeho povídky "Vedlejší příznaky." A mně se shodou okolností sešly v knihovně dva výtisky. Tak jsem si řekl, že za Woody Allenem v New Yorku zajdu, navštívím slavnějšího kolegu a jednu tu knihu mu daruji! (Že bych si vzal i druhý exemplář a požádal případně o autogram, mne tehdy vůbec nenapadlo.)

Na vysvětlenou: tehdy jsem byl ještě aktivní filmový režisér a jel jsem mimo jiné do New Yorku se také setkat s jedním filmovým producentem. - Jak se říká, drzosti se meze nekladou, že? Proto byl pro mne Woody Allen jednoznačně filmový kolega.

Jeho tvorbu jsem ne, že obdivoval, ale měl rád už dávno. Líbil a líbí se mi především jeho humor. Z toho mála u nás dostupného z jeho tvorby jsem pak měl rád nejvíce "Hannah a její sestry", na který jsem si zašel do kina dokonce třikrát. Film byl titulkovaný s tehdy vynikajícím překladem Michaela Žantovského.

A ještě jeden objev jsem díky Woody Allenovi udělal. Objevil jsem amerického básníka E. E: Cummingse. Dnes je britská i americká literatura dostupná. Ale koncem 80. let u nás nebylo vše, natož aby vycházelo knižně. Ferlingetti, Ginsberg, Bukowski...  Pár výjimek. Citát básně Cummingse, ve filmu Hannah a její sestry v hereckém provedení Michaela Caine byl prostě úžasný. 

Film se mi líbil natolik, že jsem si koupil počátkem 90. let zahraniční DVD s tímto filmem. Závěr básně "Nikdo, ani déšť nemá tak malé ruce" mi natolik ležel v hlavě, že jsem si umanul, že si tuto knihu z cesty do Ameriky přivezu. Což se také stalo, jak se můžete přesvědčit.

 

"Návštěva" Woody Allena byla naplánována po Novém roce. To už mi zbývalo do konce pobytu v USA asi 10 dní, ale New York jsem rozhodně chtěl vidět.

Pohled z Empire State Building byl úchvatný. Tady to máte na spojených třech obrázcích. Proč spojených? V r. 1992 ještě nebyly digitální fotoaparáty, natož abyste měli panoramatický režim. A já jsem fotil dokonce na diapozitivy. Digitalizoval jsem je, jsou to tři roky. 

 A ještě jedno foto vám nabídnu z Empire. A sice pohled na Central Park. Protože... správně: hned u něj bydlel (na foto na levé straně, zhruba někde uprostřed) Woody Allen.

Dům s jeho apartmánem je jeden z těch luxusních a patřičně drahých, ale i prestižních. (V podobném bydlel v NY také Miloš Forman.) Už ani nevím, jak se mi povedlo sehnat adresu Woody Allena. Ale už z let ve Filmovém studiu Barrandov jsem byl zvyklý na zásadu: "Nemožné do tří dnů, zázraky ihned."

A tak jsem doputoval přes avenue a streets až k Central Parku a jal se hledat dům s příslušným označením. Central Park působil poněkud ponuře... nebylo divu, vždyť byl leden. Ale podnebí i počasí celkem snesitelné.

Nakonec jsem našel i ten dům. A nevím proč jsem si jej ani nevyfotografoval. Musíte se spokojit s domem podobným tomu Allenovu.

 

Nepamatuji si, zda to bylo osmé nebo desáté patro. Každopádně, coby člověka věcí neznalých, mne hned překvapilo to, že po otevření automatických dveří na mne vybafla recepce! A tam hned služba a hlavně, vrhla se ke mně afroamerická ochranka: co že tu vlastně chci. Trochu se tím i bavili. Chlápek podivně oblečený poslední módou socialismu, s jakousi značně nedokonalou, středoškolskou angličtinou cosi blábolí, že má pro pana Woody Allena dárek - knihu a že by mu ji rád předal. 

Pánové na sebe asi i mrkli, nebo to byla běžná praxe, protože mi promptně sdělili, že pan Allen není v NY (jistě v tu chvíli popíjel ranní čaj). Ale že jestli chci, mohu mu vhodit knihu v obálce do poštovní schránky.

Jeden z členů ochranky mne doprovodil dva metry ke schránkám, ukázal mi číslo schránky a klap klap, obálka zmizela uvnitř.

A to bylo vlastně celé setkání. či spíše nesetkání.

Ochranka se na mne profesionálně usmála, naznačila mi, že to je celá komedie a že už tam nemám co dělat, ať laskavě vypadnu.

Ven jsem se vypotácel jednak trochu zklamaný, jednak trochu s nervy na huntě z té ochranky, v hlavě mi z té americké "konverzace" hučelo - kdo u nás tehdy něco takového zažil.

 

Dál jsem měl před sebou už zase jen zimně neutěšenou ulici New Yorku, no a dalších pár zážitků, které si nechám na jindy.

Ale v mém životě proběhlo ještě jedno "setkání" s Woody Allenem. O něm, ovšem, až příště.

 

 

- - - - -

Všechna foto: Martin Faltýn

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 19.3.2021 11:50 | karma článku: 12,74 | přečteno: 227x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 13,28 | Přečteno: 288x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,17 | Přečteno: 805x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,09 | Přečteno: 818x | Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,14
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.