Trocha kuchyňské (al)chemie
O radách a tricích při vaření by se daly napsat celé romány.
- do kávy je dobré přidat špetku soli
- stejně tak jako do ovesné kaše, i když je na sladko
- česnek lze "oloupat" jedním úderem na stroužek nožem na plocho
- rozpečené polotvrdé pečivo je třeba co nejrychleji sníst, jinak ztvrdne ještě víc
a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.
Co jsem však pro sebe objevil nového v poslední době?
1. Je horko a tudíž...
Tudíž nejen voda rychleji vře a z kohoutku teče méně studená (ještě, že nějakého vykuka nenapadlo chtít letní příplatek za "teplou" vodu - ale počkejte, až to vezmou solární baroni pořádně do rukou!)
RYCHLEJI se totiž dělají i topinky v topinkovači! Zjistil jsem to velmi rychle po několika připálených topinkách, kdy jsem posléze stáhnul ovladač reostatu.
Přidám rodinné moudro: lehce a středně připálené toasty (jakož i na půl rozkrojené rohlíky třeba) LZE poměrně snadno oškrabat od černého popela nožem. Doporučuji si na to ovšem najít co nejvhodnější místo, kde s tím naděláte co nejméně svinčíku - šeškrábané ohořeliny mají stejně přilnavou a rozpínavou vlastnost jako třeba mletá káva když vyplachujete hrnek. Taky je všude.
2. ...tudíž chladit opatrně...
Tady posloužím rovnou ilustračním obrázkem objektu z mé ledničky.
Omouvám se, že je to foto zmenšené - když nastavíte zarovnání na nějakou stranu, pak musíte napsat mnohem víc písmenek, abyste zaplnili celou tu délku.
Když už tedy něco chladíte, případně na rychlo chladíte v mrazáku, pak nezapomínejte na rozpínavost. Vyhnete se tím narušení obalů.
Já vím, že specialitou Jana Wericha byla plzeň chlazená na mrazáku. Ale, nedivil bych se, kdyby i u takového génia došlo k nějaké té explozi v důsledku přemražení.
Osobně mám v tomto směru zkušenost s jedním silvestrovským šampaňským. A nevzpomínám na to ani tak já, jako spíše kamarád a jeho rodina, u nichž jsem byl tehdy na návštěvě. Přinesši dvě lahve, dali jsme je na mrazák, aby rychleji vychladly. A jak to tak bývá konverzace plynula.
Když došel čas a chuť na otevření lahví, ujal jsem se toho. A se slovy "Jé, ono to namrzlo!" jsem lahví poněkud zatřásl, aby ten špunt šel rychleji ven. Šel. I s půlkou obsahu lahve na koberec!
Víc vám asi nemusím vykládat.
3. ...a také zjišťovat stav potravin.
Věc se má totiž tak, že horkerm se jídlo kazí. A někdy dřív, než ho stačíte otevřít. Jindy je třeba přistupovat k jídlu velmi obezřetně A S PŘEDSUDKY - zdali zde již nezačaly nežádoucí chemické procesy. S nejůznějšími následky.
Je ku příkladu známo, že požíváním zkaženého vepřového dochází k degeneraci mozku až do jakéhosi šílenství (jistě, stejně jako já, znáte řadu lidí, u nichž byste řekli, že takové zkažené vepřové jedí snad denně). Proto houby náboženský zákaz! ale technický způsob, jak polovzdělaným masám nařídit, že v horku se vepřové jíst zkrátka nebude! Což je jednodušší způsob než sáhodlouze vysvětlovat nebezpečí a následné šílenství.
V kuchyňské alchymii je známo, že čerstvost vajíček se zkoumá ponořením do vody. A míra jejich splavnosti dle Archimedova zákona pak určuje míru jejich čerstvosti a naopak.
A můžete se pak směle pustit do vaření vajec. (Jistě znáte povídku Jaroslava Haška: "Vařím si vejce na měkko" - tak pozor na to!)
Přidám vyčtené moudro: Někdo objevil, že pokud uvaříte vajíčka na měkko a necháte je, např. do druhého dne - dalším vařením už neztvrdnou. A zůstanou stále "na měkko". Toho se prý hojně využívá v restauracích, kde je potřeba nasytit rychle desítky ba stovky hostů. Na místo jedné-dvou minut prostě stačí vejce rychle ohřát a vše je, jak si strávník přeje - na měkko, na hniličku i na tvrdo. (Toto moudro jsem vyčetl v románu A. Haileyho "Hotel." Četl jsem to ve slovenštině, ve Vysokých Tatrách na dovolené - tak omluvte případné nepřesnosti. Já totiž nelyžuji. Takže: lyžovali bratr se synovcem a já si četl.)
Závěrem přidám sloganem doplněnou fotografii mého kocoura Tomáše. Té rady se držte a neprohloupíte!
Všechna foto: autor
Martin Faltýn
Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?
Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?
Martin Faltýn
Než kočička vejce snese...
Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...
Martin Faltýn
Kniha jako zjevení
Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.
Martin Faltýn
Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho
Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.
Martin Faltýn
Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?
Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar
Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...
Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste
Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...
Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump
Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...
USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek
USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...
- Počet článků 1308
- Celková karma 16,42
- Průměrná čtenost 1151x
Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.
P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.
Seznam rubrik
- Když doma vaří muž
- Tokyo
- Kočičiny
- Osobní
- Zařazené
- Stojí za to
- Zoon Politikon
- Nezařazené
- Cestovatelské nálady
- Drobné postřehy,ne celý článek