Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korfu 2. 8.

Sedmý den mého celkem již devátého pobytu na řeckém ostrově Korfu, lokalita Agios Georgios. Podnikáme nejhezčí výlet našeho pobytu.

Ano, klimatizace funguje! Celou noc spíme dobře, až moc. Přítel usíná kolem 21. h, já o hodinu později.

Včera přijeli noví hosté, turisté a je to znát i na snídani, že číšník nandává na talíř jídlo o trochu méně, aby obsloužil více lidí. Je plno a já se rozhlížím po nových hostech.

Při pohledu na jistou novou osobu a její „májové“ tričko mne napadá jedna věta:
"Je zvláštní, kolik lidí má potřebu ostentativně dávat najevo svoji odlišnost a kvůli tomu následně i svůj aktivismus, za všech okolností a všude i na dovolené, ale nikdo kdo má z psychiatrie papíry na hlavu se tím nechlubí."

Pojďme raději k dnešnímu plánu cestování.

Navrhuji navštívit Achillion, což je úžasná vila. S tím, že byla postavena pro císařovnu Sisi a zde se také natáčelo pár záběrů do filmu o ní. Přesné architektonické složení té vily ale po mě nechtějte, je to něco jako klasicismus v antickém duchu – prostě takové císařské "podnikatelské baroko", jak se říkalo počátkem devadesátých let. Tak tohle o 100 let předtím. (Nuže, dodatečně aspoň připojuji odkaz na Wikipedii. Tam se dočtete vše, co vás v tomto směru může zajímat.)

A potom plánujeme pláž v Benitses a vykoupat se.

Ovšem čtyřkolku musíme vrátit do 19 hod.

- - - - -

Směr Achillion.

Především, začínají již ohlášená tropická vedra. Cestování na čtyřkolce v tričku a kraťasech je nasnadě, i s rizikem, že to do vás napálí nějaký hmyz letící v plné rychlosti.

Cestou několikrát zastavuji, abychom si ověřili, kde jsme. Ta odbočka je z našeho směru jízdy dost nenápadná. Prostě, značení řeckých silnic. A skutečně odbočku málem přehlídnu. Naštěstí nás v ten okamžik předjíždí malé auto a zrovna odbočuje na té potřebné odbočce. Takže si toho všimnu a zabočím zrovna tak.

Je to pořádná jízda do kopce. Čtyřkolka pro takové zatáčky opravdu není ideální vozidlo. Řízení má tuhé a než vyjedeme nahoru, tak mám ruce úplně bolavé. Naštěstí provoz není extrémně velký, zrovna je taková klidná hodina. Dokonce se podaří celkem příznivě zaparkovat takových 50 m od Achillionu. Dojdeme to pěšky. Ujišťuji se, že jsem udělal dobře, když jsem čtyřkolku nechal trochu níž. Vrcholek prostranství je obsazen velkými autobusy s davy turistů. Řeknu vám, potkat se na takové úzké silnici autobusem jenom pěšky není to nic příjemného.

Do vily je vstup 10 € a přítel jako nevidomý to má zcela zdarma. Což mne pochopitelně potěší.
Normálně projdeme kolem trhače lístků. Vstup do vily už je trochu komplikovanější. Je tu regulovaný počet návštěvníků. A dodržují se skupinové odstupy. Chvilku to trvá, než se dostaneme dovnitř.

Konečně si po všech těch 9 návštěvách všimnu sochy císařovny Sisi, která je u schodiště vily. A to ještě díky průvodci jakési skupiny, která si sochu nadšeně fotografuje.

Anna Bavorská, řečená Sisi

Procházíme vstupní halou se schodištěm – ovšem vyšší patra jsou uzavřená. Byl jsem tam v životě jen jednou, při příležitosti jakéhosi státního řeckého svátku.

Výstavní místnosti ve vile jsou standardní, co znám z dřívějška. Napřed modlitebna císařovny Sisi.

Inu... je léto!

Pak dvě menší místnosti. Jedna věnovaná německému císaři Vilémovi II., druhá císaři Františku Josefu I. Hlavně jejich oblíbenému námořnictví. Nedokážu ovšem posoudit, nakolik zub času, za oněch mých 9 návštěv, zmenšil počet vystavených předmětů.

Velká sousední místnost (původně jídelna) je věnována výstavám. Právě tady je nyní sada divadelních kostýmů řecké sopranistky Maria Callas. Také pár ukázek partitur a běží zde na televizi jakési podivné promo na výstavu než cokoli jiného. Ze zpěvu samotné zpěvačky v něm zazní sotva 10 vteřin. Jinak je to promícháno s pár obrazy současných výtvarníků, kteří se pokusili její portréty namalovat. Bylo to spíše přibližné. Kamarád, který je milovník opery, ji na obrazu nepoznal.

Kostým a FOTO Maria Callas

Zbývající přístupnou částí jsou 3 místnosti a k nim vedoucí chodba s foyaerem. Zjišťujeme, že zde je i císařský výtah do vyšších pater. Z původního zařízení (z vyšších pater, neb zde dole byla kuřána a přijímací místnost) je vystavena v podstatě postel, skříně, pracovní stůl, zrcadla, v další místnosti knihovna – tady objevuji, pokud je to autentické, že císařovna Sisi četla Heinricha Heine. Zdali je to historicky možné, nechávám na místních vševědech a všudybylech.

Jdeme se do parku vily. Obří sochu Vítězného Achillea nelze přehlédnout.

Na opačném konci, u terasy vily je pak socha Umírajícího Achillea. Ta by ovšem potřebovala poněkud restaurovat. Nánosy jsou na ní už opravdu nepěkné.

A tady máte ke srovnání foto z r. 2014:

A zatímco umírající Achilleus si snaží vytáhnout trn z paty, my pomalu umíráme stupňujícím se vedrem.

Ovšem, víc než samotnou sochu zejména návštěvnice obdivují její detail: zdařile vyvedené, tedy vysochané, Achilleovo pozadí.

Ilustrační foto.

Další část vily je terasa. Ovšem, tady už restaurátorské práce probíhají a tak více méně všichni procházejí kolem bez povšimnutí. Scházíme dolů pěšinou a z areálu vily ven k pokladnám.

Dostáváme hlad a žízeň, ale tuto předraženou restauraci a prodejnu vždy zásadně vynechávám. Po všech 9 návštěv na Korfu.

Dáváme si vydatné občerstvení v místní malé kavárničce o kus níže pod Achillionem. Jsem tak vyprahlý, že nečekám, až nám obsluha nápoje přinese a plechovky s namíchaným nealko koktejlem si beru rovnou ke stolku od pokladny. Teprve pak nám přinášejí připravené smoothie. Je to skvělé osvěžující pití.

 

Sjíždíme zpátky tou samou cestou a já si gratuluji, že jsem čtyřkolku před tím zaparkoval ve stínu. Vedro se opravdu stupňuje. Pokud parkujeme na slunci, řeší přítel zkušeně do horka rozpálenou sedačku čtyřkolky tím, že do sedačky opakovaně plácá rukou. Kupodivu to pomáhá z nejhoršího a dá se na tom sedět.

 

Jedeme do letoviska Benitses.

První co uděláme je, že pomíjíme koupání a jdeme na oběd.

Městečko patří k mým oblíbeným už z minula. Je řešené tak, že napravo jsou domky, nalevo jsou jakési stany se stolky a židlemi a uprostřed mezi tím vede silnice. Ovšem uzavřená pro dopravu. Je to turisticky velmi praktické řešení. Až na to, že turistů tady nyní dvakrát moc není.

Obědváme hned v krajní restauraci U kapitána Chobotnice.

K pití si objednávám nějaký pomerančový mix. Než bude hotové naše jídlo, dostáváme předkrm jako pozornost podniku: tři různé druhy olivové pasty a mini toasty. Přítel si konečně dává vytoužené jehněčí kotletky. Já obligátní kuřecí špíz. Milovníci řecké kuchyně prominou, ale všechny ty, jako zapékaná musaka nebo stifado bublající v omáčce s rajčaty, mne neoslovují. Na stole objevuji jednu zvláštnost: modrou sůl.

A náhle si uvědomuji, proč se mi v Benitses tolik líbí. Občas totiž do toho poklidného posezení zavoní vánek z moře.

Jak jíme, pořád pokukuji po vedlejším obchodě se suvenýry. Vypadá opravdu hezky a mám pocit, že bych tam měl nahlédnout. Tak se tam jdeme po jídle podívat. Ukazuje se, že majitel má švagrovou z Česka a tak si na toto téma popovídáme. Dokonce nám přátelsky nabízí malého panáka kumquat, ale já prosím symbolicky jen vodu s tím, že řídím.

Vypadlo nám při jídle také mobilní internetové spojení. Tady na pobřeží si člověk musí dávat pozor – nedalecí Albánci přes moře na sebe přesměrovávají signál a pak chtějí roaming draze zaplatit.
Už se to tentokrát přesměrovalo dvakrát, tak doufám, že nás to moc nestálo. Pro jistotu dělám to, co mě mělo napadnout hned napoprvé: nastavuji napevno smluvního operátora řeckého.

Pak se jdeme podívat možnosti koupání. Benitses je v podstatě jedna dlouhá ulice, mezi domky a pláží. Bohužel jsem tady ve skutečnosti nikdy na pláži nebyl. S překvapením zjišťuji, že mělký břeh je jenom pár metrů a pak hned je hloubka. Pro nás dva "plavce" naprosto nevhodné. Tak se sebereme a zkrátka jedeme domů.

Abychom si ještě užili naposled možnost, že máme čtyřkolku, zastavujeme na chvíli v muzeu výroby olivového oleje.

Bez problému vracíme čtyřkolku, když jsme si s ní ještě předtím dojeli na nákup do našeho oblíbeného supermarketu.

Tentokrát byl hlavním důvodem nákupu 5 litrový barel vody, který v tom vedru normálně táhnout by byla pěkná fuška.

Čtyřkolku vracíme a jedeme na hotelovou stadardní večeři.

A zítra? Zítra se rozhodujeme, že se nejde nikam! Bude se maximálně odpočívat. V tom horku nás to ven ani nějak zvlášť neláká.

Ale nudit se nebudeme, to se nebojte!

A ještě pohled od sochy Vítězného Achiella - na záliv města Korfu.

 

Všechna foto: autor

P.S.: Určitou syrovost celého "psaní" způsobuje to, že prakticky všechen text, až na pár úvodních vět, diktuji do mobilu. Má to jednu výhodou, že mé dojmy máte z první ruky. Ovšem to nadiktované musím redigovat (načítání textu se v mobilech nějak zhoršilo), aby to bylo k přečtení a pochopení. Proto se předem omlouvám, pokud mi něco unikne. Berte to, prosím, jako určitý styl mého vyprávění o letošní dovolené.

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 19.8.2021 8:08 | karma článku: 15,63 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 12,06 | Přečteno: 270x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,17 | Přečteno: 803x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,09 | Přečteno: 818x | Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,08
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.