Egypt - blog 2 - nejen Port Ghalib

21. 11. 2021 12:17:56
Když někam přijedete na 2 týdny, máte už skoro pocit, že jste přijeli domů. Aspoň já to tak mám v resortu Tulip, Marsa Alam, v Egyptě.

Druhý den 13. 11. je, nevím proč, ve znamení nákupů. I po smlouvání z voleje utratíme 33.000 korun.

Jelikož se k nám prodavači začnou chovat přátelsky a prohlásí se za naše kamarády, tak si myslím, že jsme smlouvali málo.

Pravdou je, že sebou odnášíme 4 tašky “krámů”. Přičemž nejméně polovinu doporučil Leoš na základě svých zkušeností. Prohlásil, že chce najít ty skvělé egyptské ručníky, co mu původní vydržely 20 let. Měli je. Nakoupili jsme jich rovnou 12 (tedy všechny, co měli na prodejně), abychom si pojistili dlouhověkost.

Výsledkem dalšího “svatého nadšeni” jsou 3 lampičkové svícny na pyramidách; nezbytné hrníčky, jeden pinďulua (vysvětlím později), karton cigaret, šátek a také stříbrný přívěšek oko” s řetízkem. A nějaké to egyptské kuřivo.

Placení se trochu zdramatizuje: mám nízký limit na kartě. A díky slabému internetu se na i-banking nedostanu.
Prodavač Balo mávne rukou, že ať si vezmeme tašky a zaplatíme zítra.
Může si to směle dovolit. Kam bychom případně zdrhali? Do pouště? S poloslepou osobou a dvěma kufry? No tak...

Samozřejmě, že další den to doplatím. A navíc přikupuji u prodavače Jana ještě 3 trička jako dárek. A pro mne sportovní bundu. A to jsou prakticky 2 ze tří nákupů, které za celou dovolenou učiním já jen o své vůli.

A po několika dnech mám spíše dojem, že se obchody přestěhovaly k nám. Znáte to asi sami.

Stravování máme all inclusive. A nabídka jídel je bohatá. O nich ale později.

Využívame totiž hned první ze dvou VIP večeří a la karte.

Je to v místní pizzerii, pochopitelně stylová restaurace a trochu zvláštní kuchyně. Musím při této příležitosti podotknout, že běžné stravování all inclusive je kvalitou naprosto v pořádku. Takže toto a la carte je opravdu takové ozvláštnění, například tím, že jídlo je z několika výbíraných chodů a že si lze objednat některé exkluzivních vín. A samozřejmě je tu zajímavé prostředí, není to jídelna.

S výjimkou vína, které nám připíší na hotelový účet, neplatíme nic.

S odstupem toho, že píši tento blog po pár dnech s dalšími zkušenostmi, musím konstatovat, že jídla jsou vynikajíccí, ale trochu slabší. Nemyslím tím kvalitou, ale kvantitou.

O pár dní později jdeme totiž do dřevěné restaurace-grilu u pláže, kde je naprosto stejná a la karte nabídka. Objemem jsou ta jídla zcela někde jinde, dokonce natolik že se velmi rychle přejím a nedojídám. Což je u mě co říct, neboť mám doživotně na paměti slova mé babičky: “Dojídat - nemáme psa.”

V oné pizzerii - viz foto - je množství jídla takové, že to neurazí a spíš pro snoby typu: “Děkuji, již jsem syta.” Prostě, čím víc nóbl prostředí, tím méně jídla na talíři.

Nicméně, a to musím zdůraznit, je všechno velmi chutné. A to nejen v pizerii, ale i v all inclusive nabíce jídel. I kvalita surovin je prostě znát. Hovězí chutná jako hovězí, kuřecí jako kuřecí (ne, vepřové tady nehledejte ani v párcích), brambory jsou brambory a zelenina chutná jako zelenina. Všechno má chuť a vůni. Děkuji. Pouze zákusky jsou pro zmlsané Čechy chuťově trochu jednostranné. Ale to je většinou "bolest" všech velkých stravovacích zařízení.

K jídlu se určitě ještě vrátím, i ve fotografiích.


Ponďelí 15 a úterý 16 jsou věnovány moři a tak.
Seznamujeme se s prostředím a zkrátka odpočíváme po tom náročném letu. Dovolenou, mám na mysli opravdu dovolenou, si začínáme užívat až od středy.


Jednou z pondělních a úterních akcí je, že prozkoumáme plážování a také zmiňovaný restraurant gril moře. On je to povahou tedy spíš gril. Nečekejte nic nóbl. Tedy architektonicky a sešlostí. Je to vlastně velký dřevěný altán. Ovšem kdo ochutnal zdejší nabídku, včetně toho co se večer podává v rámci ala karte, tak ten kuchař by si zasloužil minimálně dvě Michelinské hvězdičky.


Vrámci VIP nabídky využíváme i výlet do cca 60k vzdáleného přístavního městečka Port Ghalib.

Výlety jsou denně dva a oba ve večerních hodinách. Náš poloslepý Andy toho tedy mnoho neuvidí, kromě pár světel. Navíc, cesta tam i zpět tak trochu připomíná únos. Řidič, s výjimkou zúženého místa nesundá nohu z plynu. A to i přes výmoly na silnici. Slibuji si, že už si nikdy před jízdou nedám jídlo.
Ten autokárek, nebo jak to nazvat, má pérování jako Laurin a Klement na počátku století. Jediným zpomalením je zúžené místo, s násypem hlíny a zapíchnutou značkou. Působí to dost děsivě, co jako bude, než je nám vysvětleno, že je to stará cesta k resortům, zkratka. A místní nechtějí, aby jim tam projížděly náklaďáky. Sami to místo objíždíme kolem děsivě vyhlížeíí vykopané jámy. Doslova cestovatelský zážitek.


Naskládáni jsme taky všelijak. Usazuji přízele na poslední sedadlo a mezi nás se najednou vecpe polský mladý pár. Poměrně nevychovaně. On je vzorem ohleduplnosti. Ve předu je jedno místo a on se tam okamžitě vrhne, aniž by se staral o manželku. Ta sedí mezi mnou a Andym dost vyděšeně. Jako bychom ji snad hodlali znásilnit. Mám sto chutí jí zlomyslně říct: "Nebojte se my jsme růžoví." Ale pak si uvědomím, že u křesťansko-katolické Polky by to mohl způsobit snad i skandál.


Port Ghalib je neuvěřitelně nezajímavé místo. Jsme odvezení do jakéhosi moderního centra. Všechno je to čerstvě postavené, zřejmě z větší části i neobydlené. Přišla krize a byty se prostě neprodaly. A tak tady zbyly jen bary, desítky obchůdků s lákadly pro turisty. A přístav, včetně tzv. egyptské lodi. Dokonce jsem vyfotil u ní i jednoho "faraona". Stál, pokuřoval a nadával, že ho fotím a mlel cosi o eurech. Smůla.

A tak se jenom procházíme a pozorujeme a čekáme na to, až zase pojedeme zpět.

Tak se pokochejte několika dalšími fotografiemi. A pokračování blogu zas příště, až se mi bude dovolenkově chtít.

Všechna foto: autor se svolením zúčastněných osob

Autor: Martin Faltýn | neděle 21.11.2021 12:17 | karma článku: 17.31 | přečteno: 401x

Další články blogera

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 13.48 | Přečteno: 206 | Diskuse

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3849 | Diskuse

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 482 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 11.75 | Přečteno: 266 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 465 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 1302 Celková karma 14.95 Průměrná čtenost 1156

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...