Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Egypt 4a - Není "Fire" jako...

Upřímně řečeno: dnešní blog bude věnován volnu a tedy tomu, co resort nabízí k zábavě a rozptýlení, pokud vás přestane bavit opékat se na slunci a koupat bazénu nebo v moři.

Když se tak pomalu noříte do dovolenkové atmosféry, začínáte vnímat vše, co obohacuje "dovolenkovou nudu".

Kudy z nudy jsou např. fakultativní zájezdy - na které jsme si nechali zajít chuť nejen vzhledem k cenám, ale i délce cestování. Z Marsa Alam do Luxoru nám cestovka slíbuje 5-6 hodin jízdy. Přepokládám, že je tím cudně míněn čas pouze jedním směrem. Vzdálenost je totiž nějakých 500 km. - Tady je výjimečně více méně daná cena necelých 2.700Kč a zakoupit můžete klidně i z domova. Platit se dá i na místě, třeba kartou jak nás upozornil egyptský, česky mluvící delegát naší cestovky. Aby obratem chytře dodal, že "ručíme pouze za zájezdy pořádané naší cestovkou - a to i v případě bezpečnosti". Což je docela obratný psychologický marketingový trik.

Vemte rozum do hrsti.

Celý region je průběžně hlídán armádou; na delší cesty je vám dokonce přidělen vojenský konvoj. A nikdo nemá zájem okrádat turisty loupeživým způsobem. Na to stačí prodej služeb a suvenýrů.

A tak všude, kde se jako turisté pohybujete, vás na cestách nenápadně provázejí věžičky vojenských hlídek.

(Foto zabírají pohled ze dvou úhlů na tu naši věž nedaleho našeho hotelu).

"Konektivita" a dosah vojenských věží jsou tak silné, že když jsme z hotelu v Marsa Alam odjeli na večerní výlet do oprava zhruba 15 km vzdáleného Port Ghalib (původně chybně 67 km), tak Leošovi na mobilu normálně gunfoval hotelový internet! Podotýkám, že jsme všichni měli individuální účet a heslo. (Ano, Československo kdysi odvedlo dobrou práci v rámci podpory Egypta.)

Kéž by ten internet tak perfektně fungoval i v hotelu Tulip!

Andy a Leoš už byli v Egyptě, v Hurgadě. Přivezli si odtud zkušenost, že je nejlepší si koupit na letišti místní datovou SIMku. A teď ji vezli sebou. Bohužel už byla nefunkční. Ale protože jsme to nevěděli, tak jsme to neřešili na letišti, ale až v resortu u tzv. stálého prodejce Vodafone Egypt. Bohužel to byl šejdíř. Nejprve si za 15 GB řekl tisícovku (45 USD) a z nich mi ještě druhý týden jeho kolega ukradl zbývajících 7 GB, když jsem potřeboval zkontrolovat stav. Ráno 7GB bylo a po obědě náhle byly pryč - suma, kterou jsem před tím spotřeboval za týden. A historie čerpání nedohledatelná. Horko těžko jsem zjistil jak najít telefonní číslo. - Takže stánek Vodafone v Tulip Resortu Marsa Alam nedoporučuji.

Navíc ten babral mi při kontrole výše kreditu dat shodil hotelovou wifi. Myslel si, že ji musí zcela zrušit , aby se připojil k modemové wifi. Tu jsem získával z jeho egytské simky již uložené v mém přenosném modemu pro sdílení signálu. Musel jsem pak znovu zadávat přístupové jméno a heslo na hotelovou wifi. Oboje jaksepatří komplikované. Ale zadat jsem to chtěl, protože v recepci i VIP salónku hotelová wifi fungovala. Nač si zbytečně plácat kredit, že? Ostatně jsem tam díky tomu napsal blog č. 3.

 

V onom VIP salónku máme ještě jedno zpestření dovolenkového programu: satelitní televizi. Malá televize na pokojích také je. Ale tam je satelit placený a zas takový maniak nejsem. Stačí mi to, co vidím ve VIP salónku.

Jednou z kuriozit, pro nás naprosto neznámých, jsou velboudí dostihy: Camel Racing. Koukáme se na přenos snad z Quataru. Sportovní komentátoři, takoví quatarští Vichnar, Bosák nebo Záruba, dodávají všemu šťávu. Pochopitelně jim nerozumíme ani slovo neb arabsky neumíme.

Závod je to ale se vším všudy.

Kupodivu bez jezdců. Velbloudi mají dnes na zádech přidělanou jakousi textilem zdobenou krabici, robota s reproduktorem. A samotný "jezdec" jede vedle na silnici v autě. Svého velblouda pohání mikrofonem do reproduktoru. Navíc je zabudováno zařízení s bičíkem, které může jezdec na dálku sputit a rotující bičík velblouda popohání. Rychlost je to jak se patří. Jednohrbý dromedár vyvine rychlost až 65 km/h.

Jak říkám, pro nás spíš kuriozita k pohledání. Neboli, jiný kraj - jiný mrav.

Hledáte-li další zábavu, musíte ven.

V resortu je poměrně bohatý animační program. Ani jsem to vše nestudoval neboť zas takovou nudou netrpím ani na dovolené. A jak už víte, k "zábavě" mi stačí byť jen pozorovat lidské typy.

Z animačního programu jsem narážel především na fitnes u bazenů. No, dámy prominou, občas to připomínalo spíš těhotenská cvičení. Pak mne neminuly taneční kreace u bazénů, u stánku s hudbou. Byla sice trochu na jedno brdo, ale nebyla zkreslená a neřvala nahlas.

Noční "živly" se mohly jít vyřádit na diskotéku. ta byla patřičně uzavřená.

Pak tu následoval týdenní program scénický. Převažovala zpěvačka, karaoke a velkoplošná projekce hudebních čísel poněkud horší technické kvality. Tomu jsem se vyhýbal jak jsem jen mohl.

I přesto se musím u velkoplošné projekce zastavit. Dva dny před naším odletem bylo večer u projekce nezvyklé pozdvižení. Mezi námi, běžnými turisty, se objevila skupina slavnostně oblečených manažerů a já nevím kdo ješte. Všichni se dívali jen na velkoplošnou projekci. Nevěnoval jsem tomu, k naší škodě, příliš pozornost. Byl to přímý slavnostní přenos z Luxoru a vy si o tom můžete přečíst v článku iDnes.

Pro milovníky vodních sportů je tu vyžití víc než dost. Paddle boarding, pouštění draků a "surfing" s draky", šnorchlování a potápění... Milovníci vody mají bohaté sportovní vyžití. To nepočítám výletní atrakce jako šnorchlování mezi korálovými rybkami nebo výlet za delfíny.

Pokud vám stačí bazény, je jich zde celkem šest, pokud jsem zaregistroval. Plus vodní svět, na který se v mém vyprávění dostane později. Ty bazény jsou vždy dva, odělené barem. A je v nich také jiná voda. V jednom je klasická, chlórovaná - sice vyhřívaná, ale obležení vodních stoliček u baru ve mně z hygienického hlediska nevyvolává důvěru. Druhý bazén je s brachytickou vodou. Voda je navíc chladná a bazén má hloubku 140cm. Což při mých 156 cm je jen tak tak, pokud se chci postavit. V této vodě probíhá brzy po ránu nácvik potápění a první lekce je zdarma. Děkuji -  nechci. I tak je ve vodě stále živo - během provozních hodin: kdy je přítomen plavčík, vydávají se plážové ručníky (dostanete na to každý plastovou kartu) a kdy funguje zmiňovaný bar.

Skupinka vzadu nejsou rozjaření fitness cvičenci, ale rozjaření Němci, kteří sem přijeli oslavovat.

Neposlední částí zábavy jsou scénické produkce. Pár večerů před tím nám Leoš z letáku přečetl, že bude "Fire Show". Andy je nadšen, protože i když vidí mizerně, tak ohňostroje asi ano. Jsou pro něj aspoň trochu zdrojem vizuální zábavy. Je pátek večer. Leoš se cítí unaveně a jde spát. My s Andym vyrážíme hledat divadelní scénu.

Jdeme po sluchu. Protože tady ještě dobíhá taneční show. Usedáme na kraj malého amfiteátru a sledujeme to spolu s pár stovkami diváků. Na scéně tančí osoba v bleděmodrém a dvě dívky. Protože bledemodrá postava je hodně zahalena, až po pár minutách mi dojde, že to není žena ale muž. A jako tanečník strčí hravě své kolegyně do kapsy. Trochu mi pohyby i stylem připomíná Alberta z filmu Ptačí klec, v americké verzi z r. 1996. Předpokládám ale, že v egyptské kultuře se jedná o tradici tančících mužů v ženském oblečení. Omlouvám se za tuto kulturní neznalost - jistě si to vygooglujete sami. Nepíši cestopis, ale postřehy z dovolené.

Následuje produkce dvou mladíků s širokými sukněmi, o kterých mi později Leoš prozradí, že to jsou vírníci - dervišové. Sledovat jejich otáčení se - i pět minut jen a jen v jednom směru, tedy po celý tanec - je uchvacující a je brzy jasné, že se po pár minutách dostávají do transu. Každopádně je to unikátní podívaná.

Taneční program skončil velkým finále tanečníků a tanečnic. Ještě zahlédnu několik oněch umělců prchat bokem za další zakázkou směrem k východu a do jiného restortu...

A těšíme se na Fire show.

K našemu překvapení jsou na scénu přineseny čtyři židle. A animátorka láká z publika čtyři osoby na scénu. Přicházejí dva animátoři a na kraj scény přinesou plátěný vak a na něm jsou střepy skla.

Chvíli jsem za blbce a pak mi to dochází. Leoš se překoukl. Žádné FIRE Show, ale FAKIR Show. To víte, že si z něj druhý den s Andym uděláme trochu legraci. Ale ne moc, zas aby se neurazil. Přeci jen to myslel dobře.

Upřímně, Fakírovo vystoupení je sice obdivuhodné, ale nudné. Lehá si na sklo, na záda, obličejem dolů... lidé na scéně si na něj různě stoupají. V okamžiku, kdy je sklo zaměněno deskou s hřeby, to balíme.

Fire Show by určitě byla zajímavější.

Vracíme se osaměle osvětlenou uličkou kolem centrální budovy. Bydlíme na opačné straně resortu. Je to i hezká procházka, plná hvězd nad hlavou. Což vám ovšem vyfotit nemohu. Ale atmosféru osvětleného resortu ano.

A tím dnešní část blogu uzavírám a další opět příště. To budeme nakupovat!

 

 

-

Všechna foto: autor se svolením všech zúčastněných.

Autor: Martin Faltýn | pátek 3.12.2021 8:08 | karma článku: 16,66 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 13,95 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,53 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 28,90 | Přečteno: 807x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,44 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,45 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Média

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,40 | Přečteno: 283x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma: 14,17 | Přečteno: 313x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 11

Blížil se závěr mého měsíčního pobytu v USA, psal se leden 1992. Těsně po Novém roce. Konečně došlo i na moji cestu do New Yorku. Za čtyři dny jsem tu ovšem zažil tolik, jako před tím za měsíc.

8.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 10

"Není podstatné kdy, ale kam." To jsem si říkal během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92. A tak jsem mimo jiné zažil prodloužený víkend na Floridě. A kde že to přesně bylo?

4.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,35 | Přečteno: 312x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 9

Za měsíc pobytu v USA už člověk nasbírá dojmy. Tím spíš, že jsem tam byl na pozvání na přelomu roku 1992/92. To už člověk krátce po sametové revoluci nasbíral dojmy! Třeba jen mé objevy při procházkách Washingtonem DC.

1.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,13 | Přečteno: 290x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 8

Během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92 mne čekalo nejedno překvapení. Tentokrát to byla mimo jiné přímo exkurze do Pentagonu!

26.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,47 | Přečteno: 429x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 7

Vánoční svátky v USA? - Návštěva pár vánočně vyzdobených míst, ale i jedna společenská událost - to jsou nezapomenutelné věci z mé cesty v prosinci 1991.

23.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,33 | Přečteno: 359x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 6

Byl první týden v prosinci 1991 a byl předvánoční čas. Můj měsíční pobyt v USA na pozvání známé úspěšně pokračoval. Na nás tehdy nezvykle brzy, ve washingtonských obchodech už naplno zářily vánoce. A nejen tam.

19.2.2024 v 8:08 | Karma: 15,79 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 5

Prosince 1991 a moje měsíční cesta do USA. Pochopitelně: od prvního okamžiku plná zážitků, drobných i větších problémů, jako by mi chtěl Osud říct, že jiné už to nebude. I v případě rozhovoru s naší velvyslankyní v USA.

16.2.2024 v 8:08 | Karma: 13,06 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 4

Tak jsem konečně přistál v USA! Bylo 7. prosince 1991. Imigrační kontrolou jsem prošel, známá si mne převzala na letišti a můj exkluzivní měsíční pobyt mohl začít.

12.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,19 | Přečteno: 517x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 3

Na přelomu roku 1991/92 jsem byl pozván na měsíc do USA. Moje první cesta na Západ! Že to nebyla maličkost, je nasnadě. Ale v prvé řadě bylo nutno doletět a překonat administrativní překážky v podobě imigračních úředníků.

9.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,42 | Přečteno: 464x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 2

Psal se prosinec 1991 a já jsem se chystal na svou první cestu na Západ a rovnou do USA. A hned v úvodu nastala první krize: to když mi kamarád oznámil, že je bez auta, kterým mě chtěl odvézt do Frankfurtu n. M. na letiště.

5.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,46 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 1307
  • Celková karma 15,80
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.