Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úskalí YouTubera aneb co v článku nebylo

Podle Technetu iDnes.cz má dnes YouTube 17. výročí. Odkaz na článek vám dám samozřejmě do textu. Jen mi připadá, že když někdo řekne "A", měl by také říci "B". A začnu rovnou k věci.

Z jistého pohledu mi přijde článek "YouTube navždy změnil sledování videa a stvořil milionáře. Nyní má výročí" jako přesně ten způsob a styl, který dělá něco hezkého ještě hezčím, aniž byl zmiňoval i tu druhou stránku.

YouTube je skvělý fenomén a článek o něm je skvěle propagačně napsán.

ALE

Chybí mi v článku ona slovutná novinářská "vyváženost"  a "objektivita". Přesněji řečeno, uvítal bych, kdyby se článek aspoň okrajově zmínil, jak se ve skutečnosti některé zásadní věci na YouTube mají.

Rád bych se zastavil u tří pilířů, o kterých se článek nezmiňuje. Co mám na mysli a shledávám nutným se o nich zmínit?

1. Autorská práva

Pohybujeme se ve světě "vše je o penězích". Proto je logické, že i YouTube se postupně propracoval ke kontrole autorských práv.

A je nutné říci, že dovedl automatickou kontrolu téměř k dokonalosti.

a/  Autorská díla  -  automaticky procházejí touto právní kontrolou. Pokud bezostyšně zcizujete, velmi brzy se dočkáte toho, že nejprve je smazán daný příspěvek nebo dokonce, že váš účet je zablokován.

b/ Citace autorských děl. Pokud dáte ukázku z toho či onoho díla, použijete třeba i jen hudbu (hrající třeba jen na pozadí z rádia) - počítejte rovněž s opatřeními YouTube. V lepším případě vám přijde informace, že užití bylo povoleno, ale že si YouTube ponechává právo, vkládat do vašeho příspěvku monetizovanou reklamu. V dalším případě vám prostě příspěvek neschválí ke zveřejnění, v lepším případě jej povolí jako soukromý. A v nejhorším případě -  viz výše.

 

2. Monetizace

Pokud splníte několik podmínek, máte možnost svá videa tzv. monetizovat neboli zpeněžit.

a/ Základní podmínkou je dostatečný počet odběratelů a hodin sledováné vašeho YouTube kanálu. Tedy těch, co klikli na tlačítko "ODEBÍRAT".

b/ Pak s Vámi YouTube sepíše smlouvu, kde vám umožní vkládat do vašich videí reklamu. A za to si YouTube pochopitelně vezme svůj díl. Výhodu to má v tom, že četnost reklam i umístění si volíte sami. A kdo dokáže vložit reklamu v tom nejzajímavějším místě, má jistotu, že sledovatel bude pokračovat i po reklamě (nebo její části - pomíjím blokování), za což už autor dostane svůj díl.

c/ Dále vaši sledovatelé mají různé možnosti jak pravidelně přispívat finančně. Ať už tzv. "Připojením se", což je zasílání drobné částky ze vašeho účtu na YouTuberův účet. Nebo během živého streamu vám sledující mohou poslat "donaty", jak se říká, neboli libovolnou částku. To je pak zvýrazněno v live diskusi barevně. I tady si YouTube vezme svůj desátek (údajně 40% částky, můžete upřesnit v diskusi).

d/ Svou monetizaci ještě někteří YouTubeři zefektivňují přímou prezentací reklam ve svých videích, např. zmiňováním se o některém produktu ("Piji zásadně boosterovou limonádku značky Perlička" apod.), nebo rovnou věnují svůj příspěvek nějakému produktu - např. rozbalení "Překvapení z balíku", kde vám ukazuje jednotlivé kousky toho, co balík obsahuje. Velmi často má pak i tady YouTuber nenápadnou monetizaci, když pokud použijete jeho odkaz, kde je pochopitelně jeho jméno, získáte slevu 5% - u čehož on určitě také něco má. - A zvláštní kategorii v tomto směru hrají tzv. influenceři, kteří ani jiný typ videí nedělají.

 

V článku se píše o tom, že se někteří živí jen jako YouTubeři. NEMĚJTE VELKÉ OČI. To je až skoro zavádějící informace. Kdyby bylo lze zpracovat statistiku, kolik z autorů dosáhne z YouTube takového příjmu, že jej to uživí, došli byste v lepším případě k jednotkám procent.  A to ještě kdoví jestli.

3.  Svoboda slova a projevu

Bohužel, na YouTube vtrhla nejen politika a lidská práva, ale i aktivismus a názorová (sociálně prostorová) segregace. A k tomu etika.

A tak zatímco kvalitu zpracování nahrávaných videí nikdo neřeší (jakkoli vám YouTube coby autorům nabízí editační i jiné nástroje), automatičtí "roboti" vám svým algoritmem projedou každé slovo, každou větičku i zvuk, aby zjistili, zda jste se náhodou "nezachoval".

KDO rozhoduje, CO jsou?

  • neslušná slova
  • názory a názory
  • fake news

Bohužel, tady je zásadní zádrhel svobody slova a projevu. A to je také důvod proč mnoho YouTuberů odešlo nebo bylo odejito. NÉKDO  (ONI) zastávají prostě názor. A dříve či později vám nedovolí se svobodně vyjadřovat (odlišně od názorového mainstreamu).

Někdo prostě rozhoduje o tom, že se prezident Donald Trump nesmí vyjadřovat, stejně tak jako František Kubásek... o jiných a jiných nemluvě.

A tak vysílání nezávislých autorů (ano třeba i novinářů) vlastně není zas až tak nezávislé... neustále se hlídá to či ono a vše dohromady je to z hlediska YouTube pěkně farizejské. Proč jeden názorový proud a směr může a jiný ne? Jistě máme zákony (rasismus, fašismus, násilí atd.). Ale další omezování jsou za hranou - leč, kdo platí, poroučí a tím, že vám YouTube poskytuje prostor na svých serverech, osobuje si právo rozhodovat i o tom  co je to svoboda slova a projevu v jeho pojetí.

 

Jistě  by se dalo o YouTube psát ještě mnoho a mnohé. A ani já si nečiním názor na úplnost. Osobně se ale domnívám, chceme-li být objektivní a vyvážení., že výše zmiňovaný iDnes článek se o tom zmínit měl, i když je mi jasný PR záměr článku. Pak už to ovšem není novinařina-žurnalistika, ale propagace.

Řečeno YouTube jazykem, je to takový influencerský článek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pondělí 14.2.2022 12:21 | karma článku: 15,24 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,73 | Přečteno: 251x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,49 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Psy bila i mučila studenou vodou, některé utýrala k smrti. Ženě hrozí až osm let

15. května 2024  13:07

Ženě z Prahy hrozí až osm let vězení za týrání zvířat a jejich chov v nevhodných podmínkách. Své...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.