Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dělám na projektu a řídím sám sebe

Prvně vlastně zakouším skutečný "Home Office". Tak napůl flákárna, kterou jsem vloni praktikoval jako zaměstnanec, s tím nemá nic společného. I tak: učím se jedině na vlastních chybách.

V podstatě se stejně řídím jediným pravidlem, na které jsem byl zvyklý jak u filmu, tak třeba na vojně nebo coby produkční ředitel česko-americké reklamní agentury:

Úkol musí být splněn!

Neboli včetně náplně, případně postupů, logistiky a pochopitelně také termínu. Všechny tyto "položky" musejí být v harmonii, protože zadavatele nezajímají vaše osobní starosti, problémy, jej zajímá pouze výsledek.

To bylo také jedno z filmařských pravidel:

"Neříkej mi, JAK  jsi to zařídil, ale ŽE jsi to zařídil."

Ať už víte nebo ne, po letech tvrdé práce, zejména v posledních 20 letech, jsem v důchodu. Dělal jsem si z toho původně legraci, že důchodci mají méně času než zaměstnaní - a světe div se! - mohu to jen potvrdit. Stručně řečeno, domácí práce a zařizování - a kdo někdy zařizoval posílení elektřiny, jističů, nové elektrické rozvody kvůli novým spotřebičům nebo naopak rušil plyn - tak ví, o čem mluvím. A do toho všeho udržovat běžný chod domácnosti s poloslepým přítelem a dvěma kocoury a řekl bych někdy, že jsou domluveni a bordýlek vytvářejí na střídačku, jaksi kontinuálně. Tím si na ně nestěžuji, ale pouze konstatuji fakt, že pořád je co dělat.

Že mne Osud nenechá se doma povalovat i z "pracovního hlediska", je více než nasnadě. (V tomto směru by provokatéři z Fialovy vlády mohli být spokojeni, že mám dvě zaměstnání - což je z mých úst pustá demagogie, protože mám důchod = zaměstnání č. 1, a pak tedy zakázku = zaměstnání č. 2).

A tak, jak tvrdím, mi shora Helena Růžičková prostřednictvím své pozemské pravé ruky novinářky a spisovatelky Marie Formáčkové, přivedla mi do cesty a mne do područí novináře a moderátora Luboše Xavera Veselého

Všechny naše cesty řídí Osud, i když my si ve své pýše občas myslíme něco jiného.

A tak již v okamžiku, kdy jsem končil v Rádiu Svobodná Evropa, bylo jasné, že moje další pracovní kariéra bude pokračovat právě tímto způsobem. To jsem ještě netušil, že to bude vlastně práce pro nově vznikající internetové rádio.

A práce sice z domu, zato časově víc než náročná. A některé práce, jako třeba psaní, spisovatelování, nebo editování videa, audia či remastering se zkrátka a dobře musejí vysedět.

A zase si odbočím do filmařské hantýrky. Běžně se říká, že

"Scénář se píše prdelí."

Slabší a decentní povahy prominou. Filmaři jsou někdy stejně sprostí jako dlaždiči. A takový drsnější výraz od plic zachrání při filmování před nejedním infarktem.

No a tak již od půli dubna sedím a sedím a stahuji a poslouchám jednotlivá internetová (nejen) Xaverova talk show a interview... A zpracovávám zvuk nekonečné řady těch interview, za 5 let existence se toho nahledá. "Tykám" si tak nejen s Xaverem samotným, ale třeba s prezidentem Václavem Klausem, F. R. Čechem, režisérem Jiřím Adamcem, Petrem či Daliborem Jandou, Janem Krausem, Janem Saudkem, Robertem Vano, Evou Urbanovou, z politiků dále třeba se zvetšelým Jaroslavem Kuberou, s Vladimírem Tlustým, Davidem Smoljakem...  mezi "extra třídu" patří bezesporu zvetšelý Radim Uzel, neúnavný (a tedy pochopitelně žijící) investigativní novinář Jan Klíma, dále Michael Kocáb, Jan Hutka, Lucie či Věra Bílá, Robert Rosenberg, Zbigniew Czendlik... a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.

A také do nekonečna pokračuji. Tady máte příklad, jak zpracovávám hodinové interview s módním návrhářem Osmanem Laffita a sestřihat-zkrátit hodinu do 2x10 minut, to už opravdu potřebuje  umět naslouchat obsahu a vybrat to nejzajímavější a mít přitom na paměti posluchače budoucího rádia, tedy jde především o obsahovou srozumitelnost.

 

A tak tedy "Home Office" - práce z domu.

Především mi bylo od samého začátku jasné, že si musím udržet systém, pravidelnost řád.

Nu, někdy to jde, jindy hůře.

O nabourání tohoto řádu se občas postará někdo z domácích, jindy zapracuje třeba Česká pošta, pojišťovna, rodina, kamarádi a známí a jiné externí rušivé elementy.

Udržet si pak pracovní pořádek a soustředění, dá někdy docela fušku. A je to hodně o komunikaci stylem třeba: "potřebuji ještě 10 minut" (ve skutečnosti 20) a tak.

Za druhé - pochopil jsem, že si musím stanovit určitý pracovní cíl, tedy určitý objem, penzum práce, kterou musím vykonat. Jinak by se to zkrátka nepohnulo.

Takže za ten měsíc a půl jsem zpracoval přes tisíc souborů. Z toho odhadem 700 z nich jsou audio, a zbytek jsou textové soubory - neméně důležité, protože s nezbytným popisem obsahu. Pro přesnost dodám, že v daném případě pro případné "ohlášení" typu "za chvíli uslyšíte", jsou tzv. tagy audií zcela nedostačující.

A tím zpracováním myslím: počínaje stažením souboru do PC, jeho editaci (detaily vynechám) a konečně jeho odeslání přes FTP zadavateli.

Důležité! Nesmíte také zapomínat na komunikaci se zadavatelem, případně "vytáhnout paty z domu" a sejít se naživo. Velmi to věci pomáhá.

A konečně - duševní hygiena práce, odpočinek, ale i zdravý pohyb (ano, znovu jsem aktivoval běhací pás). Prostě potřebujete relaxovat mysl i tělo. A doporučuje se, pokud vás extrémně netlačí čas (a OSVČ vědí zač je toho loket), dodržovat i víkendy - nebo se prostě aspoň jeden den v týdnu na všechno vykašlat.

Home Office má zcela jistě řadu jiných úskalí. Ale to přenechám odborníkům - teoretikům.

Mně naopak stačí, že úkoly plním, duch Home office naplňuji a že pracuji i pro dobro věci, protože dohodou "gentlemans agreement" přispívám svým způsobem i na vznik daného projektu.

Takže jak říkám, dělám na projektu a řídím sám sebe.

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 26.5.2022 9:44 | karma článku: 13,84 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 783x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,42
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.