Máte rádi bloopers nebo outtakes?

12. 08. 2022 8:28:21
Pokud nevíte, co to je, pak vězte, že to jsou tak zvané "zkažené" nebo "vystřižené" pobavené záběry z natáčení. Natáčení čehokoli. Filmu, dramatu nebo komedie, a také televizního seriálu v jakékoli podobě. Znáte nějaké?

Upřímně, kromě filmu o filmu - což je trochu něco jiného - ze serálu Návštěvníci, neznám moc nějaké jiné české "výstřižky".

Seriál sám si prošel několika útrpnými obdobnými, na kterých není zhola nic veselého. Po prvním uvedení 15 dílné verze u nás se dočkal tzv. přestříhání. Zhruba 20 minutové díly tvůrci pospojovali ve střižně do delších 7 celků. Vedl je prý k tomu pocit, že příběh se v každém díle nestačí ani rozběhnout. Seriál tím, kromě jiného, přišel o svoji původní animovanou titulkovou grafiku a byla to škoda. Po čase došlo k dalšímu přestřihání, opět na kratší díly. Ovšem tentokrát se někde střihalo na menší díly v jiných místech, než byla původní; a jistá grafika se do seriálu vrátila.

K dovršení všeho se muselo změnit jméno jedné z hlavních postav: z akademika Filipa na akademika Richarda. To byl výsledek právního sporu manželky jakéhosi zesnulého akademika Filipa neb v jejích očích byl postavou ze seriálu, ztvárněnou Josefem Bláhou, dotyčný akademik zesměšněn. Česká televize spor prohrála; marné byly námitky, k soudu nepřizvaný režisér Jindřich Polák tvrdil, že akademika pojmenoval jménem svého kocoura. Seriál musel putovat do dabingové místnosti a veškerá slova "Filip" se musela přejmenovat na "Richard"; asi na dvou místech se muselo odstřihnout zobrazené jméno - např. záběr občanského průkazu nebo když budoucí génius, kluk Adam píše věnování do knihy: "Akademiku Filipovi..." - Kvalita předabovaného zvuku je na několika místech poněkud zvukově sporná a "tahá za uši", jedno místo dokonce autorům "opravy" uniklo a zazní tam původní jméno Filip.

Zájemcům doporučuji též odkaz na seriál Návštěvníci ve Wikipedii.

Ve zmíněném dokumentu, s názvem "Návštěva u Návštěvníků", pak samozřejmě najdeme i zkažené záběry. Místy ovšem spíše dramatické, než humorné, typu jak se co natáčelo, čili spíše "film o filmu". Vrcholem je náklaďák, cisterna, která při kaskadérském pádu ve finále smete kameru na stativu a kameraman se zachrání jedině útěkem.

Bloopers a outtakes

jsou naopak téměř vždy záběry humorného rázu. Záběry zkažené, protože se něco stalo nebo nestalo, co se stát nemělo, nebo někdo řekl něco jiného, popletl, řekl jindy než měl, či něco říci zcela zapomněl.

A kde začít?

Samozřejmě u komedie. U komedie kdysi jedné z nejrozchechtanějších - série Růžový panter s Peter Sellersem. Jistě nemusím představovat ani herce, ani samotné filmy. Čas od času jsou stále v našich televizích opakovány, se skvělým dabingem Stanislava Fišera postavy inspektora Clousseau.

Výhodou daných "outtakes" je to, že jako u každého velkého komika se většinou zasmějete i tehdy, i když neznáte "materiál" neboli originální filmy.

Jak někdo trefně v diskusi k těmto ukázkám poznamenal: "Je s podivem, že vůbec dokázali film dokončit při všech těch humorných omylech a chybách".

Je-li něco českému humoru cizí a občas zcela nepochopitelné k nezasmání, to je německý humor. Nejsem v tom sám, legraci si z něj dělá už i Jerome Klapka Jerome v knize "Tři muži na toulkách", což je méně známé pokračování slavné knihy "Tří muži ve člunu, o psu nemluvě."

Je jedna z mála výjimek z tohoto německého humoru, a sice "Bully parade" což je show plná skečů, tria komiků včele s Michaelem Herbigem. Z jeho dílny a na jejch základě pak vzniklo několik filmů. Z nich se u nás na DVD dostala parodie na indánky "Manituova bota". U nás neznámou je skvělá parodie na sci-fil filmy, s názvem (T)Raumschiff Surprise - Periode 1. Je to velká škoda, tím spíše, že parodie byly i naší filmovou doménou a dodnes jsou u nás v oblibě. A jak to vypadá, když se zkazí záběry, máte zde (nenechte se odradit chybějícím náhledem obrázku).

Pro "materiálu" neznalé dodám, že poslední záběr je zcela záměrně natočený pro původní film. Herbig si tady udělá legraci sám ze sebe, když coby Brigitte Spuck vidí přijít "sám sebe" v roli Winnetouche předchozího filmu "Manituova bota". Nutno přiznat, že "přihřáté hošany" hraje, či spíše paroduje Herbig parádně, stejně jako další dva členové party.

U nás bohužel neběžel americký televizní sitcom "The Golden girls" - odkaz pouze anglicky. Na jednu stranu je to škoda, na druhou stranu - pochybuji, že by někdo našel energii a sílu pro inteligentní a vtipný překlad 180 dílů seriálu, který si po dobu 7 sezón dokázal udržet úroveň. Čtyři stárnoucí přítelkyně bydlí ve společném domě. No a když se dámy do toho dají... je o humor postaráno. Seriál se nikdy neprohřešil proti dobrému vkusu a získal nesmírnou popularitu i řadu ocenění. Bea Arthur, Roe McClanahan, Estele Getty a Betty White se díky němu staly doslova hvězdami. Přitom každá z nich už před tím měla skvělou, vesměs seriálovou kariéru. Po skončení tohoto sitcomu s větším či menším úspěchem pokračovaly v kariéře dál. Nedávno, jen krátce před stými! narozeninami odešla poslední z nich, Betty White. V sitcomech hrála dál ještě ve značně pozdním věku a svými "bloopers" dodnes těší nejednoho milovníka tohoto žánru. Stojí to za shlédnutí, protože i ona, jako každá velká herečka a komička, vytváří i humor v momentech, kdy jí to natáčení zkrátka "nejde", umí si udělat legraci sama ze sebe a občas ani pro ostřejší slovo nejde daleko.

K dispozici jsou i anglické titulky, takže angličtináři si to opravdu užijí.

Když řeknu název sitcomu "The Big Bang Theory" neboli česky "Teorie velkého třesku" a že jde o humor, pak asi nosím dříví do lesa. Někomu ta humorná vědeckost nemusí jít příliš pod nos, jiní si stěžují na klesající úroveň... atd. Ale tento sitcom je novodobou legendou 21. století a "bloopers" neboli "chybička se vloudila" jsou vděčnými ukázkami z každé sezóny, dle každé postavy a tak dále. Upřímně, když pak sledujete i "behind scenes" neboli "jak se natáčelo", musíte obdivovat, kolik tvrdé práce herci, celý štáb odváděl po dlouhých 12 let. Zkažené scény jsou ovšem populární dodnes.

Není mým cílem tady podávat vyčerpávající informace. Ostatně, to by se vytratila celá zábavnost a pak už bych mohl přejít k veselým historkám z natáčení... tuhle seminární práci přenechám budoucím generacím studentům filmové kritiky a teorie.

Jen dodám, že "bloopers" se staly natolik populární, že studio Pixar začalo vyrábět umělé, animované "zkažené záběry" svých animovaných filmů, ať už třeba v "Toy Story" a nebo nejpopulárněji snad v Příšerky s.r.o. (Monsters Inc.).

A proč to celé?

No, abychom se pobavili nad nedokonalostí světa, nicméně nedokonalostí jen lehce škodolibou, ale především laskavou.

Humoru není niky dost.

Tak hezkou zábavu.

Všechny licence videa: YouTube.

Autor: Martin Faltýn | pátek 12.8.2022 8:28 | karma článku: 12.82 | přečteno: 325x

Další články blogera

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 23.48 | Přečteno: 2454 | Diskuse

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 450 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.37 | Přečteno: 234 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 291 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.20 | Přečteno: 251 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.15 | Přečteno: 87 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.08 | Přečteno: 537 | Diskuse
Počet článků 1301 Celková karma 14.69 Průměrná čtenost 1155

Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...