Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mix omeleta z dovolené v Egyptě 1

Téměř každé ráno, oproti všem radám o zdravé výživě, nechávám si na dovolené připravit takzvanou mix omeletu. A něco podobného budou mé zážitky z letošních čtrnácti dnů v Egyptě.

Na letošní dovolenou jsme vyrazili relativně později. A svým způsobem přeci jen včas. Ještě jsme stihli přijatelné, téměř loňské ceny za zájezd. Dokonce do té míry, že jsme si přikoupili ještě týden. A tak za příplatek 5000 Kč trávíme Egyptě v Hurghadě celých 14 dní.

Tady máte výběr z mixu mých zážitků. Osud, stejně jako jen kuchař, rozklepl do misky vajíčko zájezdu, přihodil hrst míchané zeleniny z drobných zážitků a občas nám uštědřil ránu volským okem, abychom si tu dovolenou pořádně užili.

A podotýkám, aby nedošlo ke čtenářskému nedorozumění (což mi bylo vytknuto při zážitcích z loňska), nečekejte, prosím, nějaké informace, cestopis, a nebo nějaké tipy na jak trávit dovolenou. Píši blog svých zážitků, pocitů a myšlenek. Pro encyklopedické informace musíte zkrátka jinam.

  • Takže ode mne se zkrátka  nedozvíte, že do Egypta musíte mít vízum - což je první bakšiš, tentokrát státní, který vám Egypt vytáhne z kapsy. Jakkoli se to oficiálně nazývá "poplatek." Vízum si buďto pořídíte elektronicky (a doporučuji minimálně 14 předem) nebo vízum koupíte u bankovního úředníka přímo na letišti... každopádně počítejte s tím, že i tak, budete v Egyptě vyplňovat papíry, papíry, papíry... Následně se doporučuje, pokud jste wi-fi maniaci jako já, zakoupit si místní simku hned na letišti. A nechat si ji zaktivovat. A nezapomenout si pak "navolat" na mobilu datové bonusy. To vše proto, že hotelová wi-fi většinou nestojí za nic a to se často ještě musí zaplatit. A že pak na vás čeká před letištní budovou česky mluvící egyptský asistent delegáta, s cedulí v ruce, a ten vám sdělí číslo autobusu... a pak dáte svůj první skutečný dolarový bakšiš autobusovému nosiči zavazadel - takže si při koupi valut rovnou vyžádejte jednodolarové drobné v co největším množství...

PROČ BYCH TOHLE VŠECHNO PSAL?

Víte o kolik nového byste mimo jiné přišli? Protože tohle všechno patří k neokoukatelným dovolenkovým zážitkům a o to všechno, o tu exotickou radost bych vás připravil a pak by vám "nechutnala" ani tahle moje míchaná omeleta z dovolené v Egyptě.

Omeletový mix i volská oka - to je moje letošní dovolená i mé zážizky

 

Znáte to sami, i když jde o příjemné věci, pokud vše trvá příliš dlouho, začnete se nudit nebo si vymýšlet takzvanou zábavu. V našem případě to byl výlet do Luxoru a jeho okolních památek.

Rovnou začnu tím, že kdo chce kam, pomozme mu tam. Neboli, chtěli jsme výlet? Měli jsme jej!

Nebudeme si nic nalhávat. I delegáti dělají výlety za bakšiš. Neboli všude kam přivedou své muflony, jak se návštěvníci označují v románu Aristokratka od Evžena Bočka, nuže všude a za vše mají delegáti drobný příspěvek. Tzv. arabský bakšiš. Chtěl bych vidět, kdyby si tohle někdo zkusil v Japonsku. Setkal by se s rázným odmítnutím, stejně tak v případě spropitného v restauraci. V Japonsku je podobná praxe urážka. Tady je urážkou bakšiš nedat.

A věřte mi, že i v Čechách bych se raději přizpůsoboval japonským zvyklostem.

Nicméně díky těmto praktikám, Egypt nevyjímaje, je pak takový zájezd programově přeplněn, podle toho, co všechno dokáže delegát do jednoho zájezdu nacpat.

Odjezd ve 4:45 ráno je proto relativně zbytečný, nicméně díky tomu je pak návrat až o 21. hodině. Po úvodní 5 hodinové cestě jsme pak absolvovali:

    30 min. Karnak
    30 min. výrobna a galerie obrázků papyrů
    1 hodina Údolí králů
    30 min. Dílna zpracování alabastru
    30 min. chrám Hatšepsovet
    10 min. dvě sochy
    K tomu můžete připočítat 20 minutovou pauzu dopoledne
    A pauzu na oběd, která trvala 30 min.

Celou tu dobu to vypadalo na celkem slušnou honičku.

A kdo si nedával pozor, mohl si přitom obstarat docela slušný úpal a úžeh dohromady.

Příslušný výklad jsme absolvovali nikoli na místě, ale jako nalejvárnu prostřednictvím mírně přebuzeného mikrofonu a reproduktorů v autobuse. V tom jsme prakticky strávili většinu času zájezdu. A to nejen díky úvodní i v závěrečné několika hodinové cestě. Také přejezdy byly prakticky delší než pobyt na jednotlivých památkách.

Výklad nám podával česky hovořící průvodce. Když se nám představoval, prohlásil, že češtinu studoval na egyptské speciální jazykové vysoké škole.
Pravda nemluvil tak roztomile jako Chantal Poullain, ani neměl její okouzlující šarm, měl také rozvinutější gramatiku a snad i slovník, ale padaly z něj rovněž moudra. Nejvíc mne pobavila důležitá informace pro turisty:

«Beduíni mají těžký život - mají elektřinu, ale nemají internet.»

Jazykové perly z něj padaly neustále. Určitě vám nebude působit problém identifikovat, co znamená “vykopávaný kanál na vodu

Můžete si ale zkusit tipnout význam následujících slov /rozluštění na konci blogu/:

  • Mišeta
  • Křesťansťí močedníci
  • Prcilie
  • Prostitudkyně
  • Alabasta

 

Obsah průvodcova výkladu byl bohužel při způsoben nevzdělaným ignorantům, naprosto neznalým historie a kultury. Nepovažuji se zrovna za učence, ale troufám si tvrdit, že prakticky vše co nám průvodce říkal, vím již od střední školy. Jeho výklad jsem velmi brzy přestal poslouchat. Částečně pro tu jeho obskurní češtinu, částečně i proto že to celé zavánělo tak trochu přehnaným patriotismem a vychloubáním. A to my Češi zrovna nemilujeme.

Dále, jedním z hlavních průvodcových varování bylo, ať se vyhýbáme u každé památky místním prodavačům suvenýrů a textilu.

Bylo to pro mne celkově jak otravné, tak únavné.

A tak povídal a povídal, až konečně jsme někam přijeli.

Jenom samotný Karnak by si zasloužil aspoň půl dne. Tady máte pár ukázek z toho, co jsem nafotil.

Následující foto si pečlivě prohlédněte.

Všimněte si vyškrábaného autogramu do sloupu. Neboli je důkazem, že lidé byli svým způsobem barbaři odjakživa.

Určitého výkladu se nám ze strany průvodce dostalo ještě na dvou místech Karnaku.

Mimo jiné, že když obejdete vytesanou sochu skarabea třikrát, budete zdraví. Když pětkrát budete bohatí. Když 7 krát, oženíte se, a když 9 krát tak se rozvedete.

Můžete zkusit hádat, kolikrát jsem skarabea obešel já.

 

Jinak tam bylo k vidění spousta zajímavých věcí. Mimo jiné ale na určitých místech probíhal výzkum, tam také skrytě od bezpečnostních orgánů probíhal lov na turisty. Při odsunutí stojanu s cedulí Working Area na vás dotyčný lovec pokřikoval, ať jdeme dál a samozřejmě očekával příslušný bakšiš.
Úspěšně jsme se takovým vyhýbali, jako čert kříži.

 

Komu jsem se naopak odmítl vyhnout, byl tělnatý starší pán. Seděl na lavičce a trochu lapal po dechu. Já sám jsem si přisedl proto, že mne po tom chození už začínají bolet nohy a potřeboval jsem si na chviličku odpočinout.
Jak jsem vyrozuměl, pánovi v tom horku vyskočil tlak. Se svým průvodcem se bavil rusky. Nedal jsem nic na současnou politickou situaci a dal se s ním do řeči. Hlavně s cílem, abych ho trochu zklidnil. Aby přestal myslet na svůj vysoký tlak. - Což se, myslím, nakonec podařilo, dokonce jsem prohodil, že je lepší se raději trochu zasmát - to že klidní tlak dokonale. Zasmál se se mnou. A skutečně když posléze za doprovodu zdravotníka a ochranky odcházel, vypadal trochu lépe.

Následoval přejezd. A byli jsme nahnáni do obchodu.

Na něco jako turistické show podobě návštěvy výrobny papyru. Show must go on a tak nám osobně sám průvodce ukázal jak se loupe papyrus, dužina se vysušuje stlačováním a jak se posléze lisem jednotlivé listy spojují do celých archů.

Všichni jsme dostali takzvanou slevu na nákup z vyznačených cen. K tomu ještě byl připojen kupón na výrobu stříbrného přívěsků s vaším jménem v egyptském písmě. Cena25$. Která žena by odolala. Odhadem, moc jich ale nebylo. Rozhodně ne v našem pánském rodinném kruhu.

Abych nezapomněl, výletu se účastním já, můj přítel a dále synovec, kterému jsme zájezd zaplatili. Za jeho neustálou a vytrvalou pomoc i trpělivost, s níž od něho potřebujeme určitý druh domácích oprav a úprav v našem bytě.

Nicméně papyrům jsme neodolali. Přítel si zakoupil tzv. Strom života. A synovec zakoupil pro svou dceru obrázek tygra, neb je to její oblíbené zvíře.

Během přejezdu do Údolí králů se nám opět dostalo zasvěceného výkladu.

A také, už nevím z jakého důvodu, jsme v rámci výkladu dostali nabídku možnost nakoupit si jednokilové balení ibiškového čaje nebo kilovku kávy, případně oboje jako dárkový balíček. Prostě kšeft...

Inu, jak v případě papyru, tak v případě této akce všechny finančně jistím. Synovcovi chybělo pár dolarů, které jsem mu zapůjčil. Dalšímu známému, který se k nám připojil v půli zájezdu a po týdnu zase odjel, pro změnu platební karta pro nákupy v zahraničí nefungovala vůbec. A náhodou jsem si předtím vyzvedl dostatek hotovosti v egyptských librách. Takže se to všechno podařilo finančně zajistit. Pak už jen zbývalo, aby se dotyčný vypořádal i se mnou.

A pak nás tedy čekalo Údolí králů.

Myslím, že ale na jeden blog toho bylo už dost, takže si pokračování necháme na příště.

 

- - - - - -

A zde je slibované "rozluštění" průvodcovské křížovky českých výrazů:
Mišeta = mešita, Křesťansťí močedníci = Křesťansťí mučedníci, Prcilie = Policie, Prostitudkyně = Průvodkyně, Alabasta = Alabastr

Autor: Martin Faltýn | sobota 1.10.2022 9:00 | karma článku: 19,98 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,80 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 334x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,13
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.