Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

5 týdnů dovolené v Asii čili blázinec – 4

Je vedle každý, kdo by si myslel, že se necháme odradit od dalších dobrodružství takovou maličkostí jako zabloudit v megapoli Singapur. I průšvihy si vyberou oddechový čas... a pak si tu pohodu užíváte naplno a dvojnásobně.

Svým způsobem je mi líto, o kolik vás musím ve svých blozích ochudit. Opravdu ale nečekejte, že tady budu dělat duševní, natožpak fyzický striptýz. I tak se toho "dozvíte" dost a dost.

Například, jak si poradit, když zjistíte, že hotel vám denně poskytne kartáček a zubní pastu. To by bylo fajn, kdyby to bylo zařízeno tak, aby ta pasta byla nějak otevíratelná. Krytku s průraznou špičkou neměla a co teď? Vyřešil jsem to, jak vidíte na obrázku. Demontoval jsem klips, kterých vždy na cesty beru několik, a jeho součástkou jsem prorazil do zubní pasty malý otvor. Stačilo to.

 

Jiný praktický problém, který jsme řešili, bylo praní ošacení. Marná sláva, a já si na to navíc potrpím, převlékám se od hlavy až k patě denně. Na druhou stranu, jelikož 80% kufrů zabíraly dary a dárky (jeden kufr si pro sebe celý zabral egyptský koberec), prát jsem musel aspoň 1x týdně. V těchto končinách na to hotely pamatují a já jsem tak použil hotelovou samoobslužnou pračku. Naštěstí nás na recepci upozornili, že musíme mít kovové drobné. Pilně jsem je tedy střádal a posléze došlo k menšímu dobrodružství s pračkou a sušičkou... Prací kapsle (mini balení) jsme si zakoupili svoje.  Kvalitní, protože těm hotelovým moc nedůvěřuji.

Menším dobrodružstvím mám na mysli to, že sušička stála na pračce. TO byl sice výborný nápad, jak ušetřit místo, ale ne pro moji 156cm postavu. Takže po dosušení, kdy jsem při praní předběhl jednoho mládence z jiných krajů... po dosušení jsem vyndal prádlo a domníval se, že jsem vydoloval všechno. Leč, na pokoji jsem zjistil, že chybí 1 ponožka a přítelovy slipy. V takových chvílích se mne zmocní nejen majetnický pocit, ale i soutěživost se sebou samým: dosáhnout vytčeného cíle. A měl jsem kliku. Asi o hodinu později měl náš kolega vypráno. Byl však bordelář a tak mezitím se dostavil další "pradlák". Jeho prádlo vyndal ze sušičky a dal tam svoje. A to byla naše klika! Protože, když jsem přišel, tak ta chybějící ponožka i slipy leženy přímo na vrchu té jeho haldy!

 

A "slavné maličkosti" do třetice. Sice  počítáte s tím, že tady v Malajsii mají britské zásuvky - hranatý trojkolík. Nezapomenete si proto z domova vzít s sebou potřebnou verzi, s výstupem pro USB. Ale zjistíte, že jednu zásuvku sice máte vy, ale druhá je beznadějně v kufru... a to je jaksi na dva mobily, hodinky a posléze i nový BT reproduktor žalostně málo. Tohle je zkrátka jedna z nevýhod Apple - vysoká energetická náročnost mobilů. Je to daň, kterou platíte za jiné výhody, na příklad 100% mezinárodní servis (což mohu potvrdit již od své první cesty do Malajsie v r. 2004 a s tehdy v Česku zakoupeným iPadem).

A tak jsem v minimarketu hned vedle hotelu zakoupil modrý univerzální "zásuvkovač". Jak vidíte, má 2 USB porty a to nám jakž takž stačilo. O 3 týdny později, na ostrově Langkawi k němu ještě přibyl jiný rozbočovač, s USB-C konektorem. A o tom také později.

 

Není už nejvyšší čas vydat se na další, druhou jízdu Hop On Hop Off autobusem?

Jak jsem předestřel, měli jsme v plánu nejen okružní vyhlídkovou jízdu. Dali jsme si ji dokonce dvakrát. A na podruhé jsme si udělali notnou pauzu v čínské čtvrti. Díky té dvojí cestě jsem měl čas na fotografování a představu o tom, co všechno uvidíme.

Už minule jsem vzpomínal, že jsme objevili originální výstavu. Představovala všech 12 zvířat čínského ročního zvěrokruhu. Fotil se s nimi každý. Celkové foto najdete v galerii. Jen pro ilustraci, jak to vypadalo, když mne fotil přítel, než jsme se sesynchronizovali - tady máte malé leporelo.

Do toho se neustále pletli ostatní turisté a zvláště jedna agilní dívenka s mohutnýma králičíma ušima na hlavě... a nedala se ani odbýt ani "odkopnout".

Byl jsem rád, že jsme se jí brzy zbavili a konečně mohli na Hop On Hop Off autobus. A jak jsem říkal: naše cílová zastávka byla čínská čtvrť.

S nadšením jsme se vrhli do té barvotiskové nádhery. Bohužel se asi v polovině k naší smůle rozpršelo.

A tak jsme to využili k prohlížení a nakupování suvenýrů.

Máme už takový dobrozvyk (opak slova "zlozvyk"), že z našich cest přivezeme nejbližším přátelům nějakou tu maličkost. Pak je těch maličkostí skoro vždy plný kufr. Ale nikoho prostě nešidíme. Nějakou tu VKUSNOU čepici, tričko - to už je klasika. Něco místního "tradičního", jako třeba malou dekorativní peněženku, nástěnný textilní plakát... Sami si občas vyzkoušíme (ale nekoupíme) nějakou blbinku - jako třeba minule ty čínské čepice s copem.

Nicméně, panuje nepsané pravidlo, že si i my musíme přivézt něco, co nám padne do oka. Přítel si tentokrát vybral čínský lampion, po kterém vždycky toužil. A já? Jen tak jsem se rozhlížel a najednou jsem rozradostněně chňapl po balíčku a pronesl: "A mám svůj suvenýrový krám!"

Později jsem dokonce trval na tom, že chci tip na nějakou čínskou hudbu na YouTube, abych mohl s drakem nacvičit nějaký tanec. Inu, není nic víc povzbuzujícího, než když za to sklidíte posměch. (Vzhledem k minulé i aktuální viróze je tento úkol ještě přede mnou.)

Další fotografie China Townu v galerii. Povšimněte si ovšem, že na jednom foto je také drak: ovšem zelený. A pochopitelně si dnes říkám, že jsem měl koupit oba!
Dodám, že toho ve finále bylo i na nás příliš a nakonec jsme utekli i před těmi suvenýry: do kavárny na čaj s liči. Byl náš první, ale zdaleka ne poslední.

 

Singapur - China Town

 

No, pochopitelně nám vyhládlo. Ale déšť způsobil, že v China Townu byly všechny restaurace buď zcela zavřené, nebo přeplněné. A tak jsme přemýšleli, kde bychom se najedli. Naskočili jsme do okružního autobusu Hop On Hop Off. Tentokrát ovšem, díky počasí, byla ta vyhlídka poněkud méně veselá.

Bylo proto dobře, že jsme měli pláštěnky. Déšť si nenechal vymluvit, že jsme na výletě.

Do toho mi došla trpělivost s neustále foukající klimatizací, Zahrabal jsem ve své tašce a chybějící záklopku jsem nahradil starou miniaturní igelitkou. A nebojte se, tu igelitku jsem si po skončení jízdy zase vzal. Ovšem z výletu už jsme mnoho neměli, protože zbytek cesty opravdu pršelo.

Nakonec jsme před deštěm utekli do nákupního centra. A v obchodním centru jsme si dali  - jak jinak - fast food.

Byla to svým způsobem "záchrana" i později. Pro mne dvojitá. Oni totiž jednak místní restauratéři s lokální kuchyní otevírají později. A pro mne to byla záchrana v rámci "nepálivé" stravy. A nebojte se, bylo to stejně nezdravé, jako u nás.

K předkládanému celkovému průřezu těmito jídly v galerii, snad ještě dodám, že pro místní jsou tyto fast foody něco jako exotika. Asi jako když my tady v Praze vyrazíme "na čínu". A tak se nám dostalo třeba fast foodu, kde s hrdostí nabízeli americké hot-dogy se slaninou (tady jsem si přišel na dvojitou porci slaniny, protože přítel ji nejí). Jinou nezvyklostí i u nás je A&W řetězec. Tady prodávají nealkoholické pivo "root beer". Koupit se dá i u nás v plechovce a jeho složení je pro nás poměrně obskurní. Na foto v galerii ovšem nenajdete plechovky nýbrž točené a podávané v americkém stylu: s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Nemohl jsem ovšem nevyfotit nabídku "nudlárny" - kde jsou makety jídel a vypadá to dokonale. Prý je to ale celé z plastu, což mi nikdo nevymluví, že to jsou snad pryskyřicí zalitá hotová jídla. Ale asi ne. Nakonec jsme si dali i jídlo v jiném místním fast foodu, kde nám společnost nám dělal vysavač a plata vajec. Na dezerty už ovšem nedošlo a jen jsem v podvečer vyfotil vitrínu.

Singapur - Fast Food

 

To obchodní centrum bylo obrovské a zajímavě řešené. V jedné části byl totiž vodní kanál. A co víc, mohli jste se objednat a zaplatit si svezení lodičkou.

No, přiznám se, že na nás se lodičky nedostaly jen z toho důvodu, že na ten den už byly všechny rezervace vyprodané.

Měli navíc šikovně vymyšlené doplňování vody. Na následujícím obrázku si všimněte skleněné kupole. Uprostřed byl otvor a kdykoli pršelo, dešťová voda prostě stékala do kanálu.

 

Já jsem jinak v onom obchodním centru "zazlobil" starým vtipem, že si tady koupím iMac počítač. Jenže kdybych se pak ukázal s takovou krabicí v Praze, celníci by mi to spočítali. A tak bych na tom, že kdybych žádal vrácení DPH, opravdu neušetřil.

To jsem ještě netušil, že prodejna Apple mi o 3 týdny později stejně bude souzena.

Protože čas pokročil, rozhodli jsme se pro návrat do hotelu, To už jsem věděl, že je poblíž nás stanice metra.

 

Když jsme vystoupili, dopřál jsem nám ještě jednu pauzu. Pro mne fotografickou.

 

A nakonec jsem natočil i nějaké video. To ale až někdy příště. I na fotografii to přeci vypadá relativně (dle vkusu) hezky.

 

Jak vidíte, fotil jsem z nejrůznějších úhlů. A abych tím pádem nehonil v té tmě přítele s sebou, postavil jsem jej s jeho slepeckou holí k semaforu se slovy: "Tady počkej."

Když jsem se k němu vrátil, odcházel od něj starý pán. Skoro jako mnich. A přítel povídá: "Představ, si co se stalo."

Podíval jsem se za odcházejícím pánem a přítel pokračoval:

"Jak stojím, tak najednou cítím, že mi někdo strká do ruky nějaký papír. Ptal jsem se - jsi to ty, Martine? - ale ten pán řekl, že ne a že mi něco dá."

Přítel mi ukázal, co dostal. Skutek starého pána mne dojal. Byl to singapurský dvoudolar.

 

Všechna foto: autor

Autor: Martin Faltýn | pondělí 27.3.2023 8:08 | karma článku: 17,59 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 13,95 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,53 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 28,90 | Přečteno: 807x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,44 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,45 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Média

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,40 | Přečteno: 283x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma: 14,17 | Přečteno: 313x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 11

Blížil se závěr mého měsíčního pobytu v USA, psal se leden 1992. Těsně po Novém roce. Konečně došlo i na moji cestu do New Yorku. Za čtyři dny jsem tu ovšem zažil tolik, jako před tím za měsíc.

8.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 10

"Není podstatné kdy, ale kam." To jsem si říkal během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92. A tak jsem mimo jiné zažil prodloužený víkend na Floridě. A kde že to přesně bylo?

4.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,35 | Přečteno: 312x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 9

Za měsíc pobytu v USA už člověk nasbírá dojmy. Tím spíš, že jsem tam byl na pozvání na přelomu roku 1992/92. To už člověk krátce po sametové revoluci nasbíral dojmy! Třeba jen mé objevy při procházkách Washingtonem DC.

1.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,13 | Přečteno: 290x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 8

Během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92 mne čekalo nejedno překvapení. Tentokrát to byla mimo jiné přímo exkurze do Pentagonu!

26.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,47 | Přečteno: 429x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 7

Vánoční svátky v USA? - Návštěva pár vánočně vyzdobených míst, ale i jedna společenská událost - to jsou nezapomenutelné věci z mé cesty v prosinci 1991.

23.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,33 | Přečteno: 359x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 6

Byl první týden v prosinci 1991 a byl předvánoční čas. Můj měsíční pobyt v USA na pozvání známé úspěšně pokračoval. Na nás tehdy nezvykle brzy, ve washingtonských obchodech už naplno zářily vánoce. A nejen tam.

19.2.2024 v 8:08 | Karma: 15,79 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 5

Prosince 1991 a moje měsíční cesta do USA. Pochopitelně: od prvního okamžiku plná zážitků, drobných i větších problémů, jako by mi chtěl Osud říct, že jiné už to nebude. I v případě rozhovoru s naší velvyslankyní v USA.

16.2.2024 v 8:08 | Karma: 13,06 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 4

Tak jsem konečně přistál v USA! Bylo 7. prosince 1991. Imigrační kontrolou jsem prošel, známá si mne převzala na letišti a můj exkluzivní měsíční pobyt mohl začít.

12.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,19 | Přečteno: 517x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 3

Na přelomu roku 1991/92 jsem byl pozván na měsíc do USA. Moje první cesta na Západ! Že to nebyla maličkost, je nasnadě. Ale v prvé řadě bylo nutno doletět a překonat administrativní překážky v podobě imigračních úředníků.

9.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,42 | Přečteno: 464x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 2

Psal se prosinec 1991 a já jsem se chystal na svou první cestu na Západ a rovnou do USA. A hned v úvodu nastala první krize: to když mi kamarád oznámil, že je bez auta, kterým mě chtěl odvézt do Frankfurtu n. M. na letiště.

5.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,46 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 1307
  • Celková karma 15,80
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.