Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opět trochu na cestách - 5 - Zbývá už jen dojet domů

S určitou předtuchou si objednávám vlak do Prahy - z Vídně, kam přilétáme z Kréty - s velkou časovou rezervou. Kolega má smůlu - poslední vlak jeho směrem mizí přesně v okamžiku, kdy přistáváme.

Ráno se probouzíme ještě plni dojmů ze včerejšího výletu na Santorini. A protože se kolegovi fotografie mimořádně povedly, s jeho svolením jsem z nich pro vás vytvořil galerii. Uznejte, že by byla škoda je sem nedat.

Fira, Kréta

 

A jedeme domů!

Čeká nás opět dlouhá cesta.

Ráno v 7,45 nás vyzvedává před hotelem autobus směr letiště. Máme pochopitelně sbaleno již od večera a autobus vyhlížíme o dobrých 15 minut dřív. Přijíždí o dobrých 15 minut později. Času je naštěstí dost. I cesta směrem na letiště je ještě jakousi příjemnou vyhlídkovou jízdou.

 

Nevím, zda je to mojí osobou nebo všeobecně blbostí - ale můj odlet neprobíhá ideálně.

Tedy průchod bezpečností kontrolou.

Zapomněl jsem v tašce se svačinou pitíčko 2dc. Zabavuje mi sekuriťačka - ho taková urostlejší ženská krátce po třicítce.
Pitíčka po krátké diskusi končí ve mohutném koši plném podobných nápojů.
Protože si ale nikdy nenechám nic líbit, jde-li o útok na moji osobu, říkám té sekuriťačce nakonec: “Přeji vše nejlepší vašim dětem.
Rozumí tomu dobře, co tím myslím. Otočí se na mne a zkusí výhrůžně provokativně:
Cože jste to říkal?
Přeji vše nejlepší vašim dětem,” opakuji.
Pochopila, že se nenachytám a začne mne po očku ignorovat a vytahuje raději další kontrolované boxy z rentgenu.

Těší mne aspoň to, že jsem dal té ženské najevo, co si o takové likvidaci myslím.

 

V letadle dojde naopak k situaci zcela jiné.

Mám rád profesionály své profese. Na jednu takovou letušku narazím při nástupu do letadla. Mohutná blondýna s copem, tak padesátnice. Napadá mne: Valkýra.
Říkám jí o prodloužení k bezpečnostnímu pásu. Poznamená si číslo sedačky.

Asi 5 minut před odletem se u mne zastaví a spustí německy. Omlouvám se, že pouze anglicky. V půli slova přejde do angličtiny a ptá se, zda chci stále to prodloužení.
Poděkuji, že nikoli. K mému překvapení jsou bezpečnostní pásy normální délky a zapnu se bez problémů.

 

Když pak tato letuška  mimo jiné prochází kolem mne uličkou, neopomene zdvihnout ruku, aby se vyhnula kontaktu. Jiná by do mne postě vrazila. Tato však nikoli - jedná zcela automaticky.

Oceňuji to. Takto se chová profesionál.  

 

Přistáváme ve Vídni.

Na vídeňském letišti jsem odbavován po prvé v životě a "nemám to rád". Napřed nás ženou celou dlouhou chodbou jedním směrem. Tady je spousta obchodů a asi správně předpokládají, že si tu někdo něco koupí.

Pak jdeme stejnou dlouhou chodbou zpět, ale pro změnu jiným patrem. Tady si vyzvedáváme kufry. Nevím proč je na informační tabuli informace o zavazadlovém pásu na letadlo, které přiletělo z Kréty před hodinou. Díky tomu je náš let až na druhé straně ... kdyby si toho kolega nevšiml, hnal bych nás ještě dál k jinému zavazadlovému pásu.

Jenže díky tomuhle "cestování" po letišti, spolu se zpožděným výdejem zavazadel, je jediný vlakový spoj  pro kolegu v háji. Na to, že je něco kolem jedné hodiny, je to docela "debilitina", když do Prahy jede několik vlaků za den.

Trochu blednu, co bude kolega dělat. Přenocuje snad ve Vídni? O to by asi  normálně nešlo, jenže čas se krátí a kolega musí taky někdy do práce. Naštěstí najde autobus. A po menších peripetiích i "konverzaci" s poměrně neochotným řidičem, zakoupí jízdenku a odjede. Domů se pak dostane ještě ten den - shodou okolností přibližně v ten čas jako já doma v Praze.

OVŠEM, já mám ještě dobrých 5 hodin do odjezdu vlaku.

Jak strávit čas?

Pochopitelně, co nejpříjemněji. Mám výhodu, že díky pozorovacímu "talentu" lidí se nikdy nenudím. A protože mne momentálně přepadne hlad, rozhodnu se, že si zajdu na pozdní oběd - ať to stojí, co to stojí.

Na hosty jsou zde, v letištní restauraci, vybaveni. Kufr si nechám ve vyhrazeném prostoru u pokladny a usadím se ke stolku. Má volba je tentokrát jasná:

Dávám si pravý "Wienerschnitzel". Aby to bylo "originální" dostávám to s jakýmsi salátem šéfkuchaře - což podle mne představuje jen ta bazalka, kterou na to přisypali, a nebo možná ten okurkový salát se snítkou kopru.

Domlouvám se mou chatrnou němčinou, že bych chtěl doporučit spíše lehké pivo a číšník svůj obor ovládá. Pivo, které mi doporučí, je skutečně lehké a přijde mi k chuti.

O kolik je na konci lehčí moje peněženka, se raději neptejte.

Trochu mne při placení překvapí číšníkova neomalenost. Ale když se na něj zahledím bedlivěji, zařadím si jej stejně jako ostatní personál včetně kuchařů pohybující se za průhledným sklem. Tahle restaurace je německá už jen podle jména. Jinak ne.

Při placení se mne totiž číšník zeptá, zda nebudu dávat také nějakou diškreci... tak přihodím pár €uro a celková moje útrata v restauraci Wolfgang Puck činí 37€, což si moje banka přeloží jako 916 Kč (kurzem k 31.7.2023).

Raději přejedu vláčkem z letiště na hlavní nádraží, HauptBahnhof.

Po různu si to tady užívám. Svedu na příklad boj o místo u sezení s USB nabíjením s pár originálnicema - poměrně rozjívenými děvami středoškolského věku. V duchu si pomyslím, že výchova není zrovna silnou stránkou jejich rodičů.

Ozbrojím se aktuálním firemním nápojem a konečně mohu dobíjet mobil... Nápoj je ale spíše záslužný, protože sice je inzerován jako s ovocem dračí oči; jenže to ovoce je hydrolizované  a moc mi ty krupičky v tom nápoji nesedí.

 

Obrázků mám ze svého potulování se nádražím dost a dost. Ale není důvod tady dělat reklamu. Čekání je to ovšem docela dlouhé a já se jednu chvíli zabývám myšlenkou, že bych si vyměnil jízdenku na časnější spoj... Zeptám se na informacích, kde jsou pokladny. Dokonce si vezmu čekací lístek... trvá to dlouho, protože jsem si vyžádal konverzaci v angličtině. Jak tak studuji aktuální jízdenku, náhle zjistím, že ji vyměnit nelze a případné vrácení je s citelným finančním postihem. A tak se pracovníkovi u přepážky jen omluvím, což on na mne trochu nechápavě zírá...  ten jeho pohled stojí za to.

V rámci dalšího čekání se rozhodnu, že se nebudu spoléhat na nabídku v jídelním voze a bufetu. A pořídím si nápoje i jídlo v supermarketu. Kupuji si jakési obložené housky. A nestydím se, že jsou ve výprodeji -  jsou bez chyby. Vůbec tedy neprohloupím, protože když nic jiného, tak je to dost něco jiného sortimentem, než máme u nás.

Další čekání si krátím obchodním zevlováním.

Neboli očumuji obchody  a to nemám dělat, jak asi tušíte. Díky tomu ale zabiju asi půl hodinu času, až do zavírací doby onoho nejmenovaného obchodu. Řeším pochopitelně dilema, zda koupit-nekoupit. Kávu mám rád a tak trochu tajně občas toužím po kapslovém kávovaru, i když nejraději mám pochopitelně čerstvě mletou z domácího kávovaru-pressa.

Tady nacházím něco originálního. Kávovar s kvádrovými kapslemi! Vidím to prvně v životě. Nabídka káv je v nich zajímavá, navíc má obchod neuvěřitelnou akci...

Abych to nenatahoval, nakonec jsem nekoupil. Hlavním důvodem ovšem byla představa, jak tento nákup vláčím Prahou někdy před půlnocí. A Osud tentokrát držel nade mnou ochrannou ruku, brzy pochopíte proč. - Což nic nemění na tom, že po tom kávovaru stále ve skrytu duše toužím. Tedy, to malé děcko co je občas ve mně...

A konečně se dočkám! Nastal čas najít nástupiště. Stíny se prodlužují a za malou chvíli přijede vlak směr Praha.

 

Cesta pohodlná, nic proti. A jak jedu domů a píšu, že už jsem na cestě - přijde mi zpátky zpráva, že metro Hlavní nádraží v Praze je uzavřeno. Půlnoc na krku! No nazdar!

Naštěstí - a to je ta laskavost Osudu - vlak staví ještě před "hlavákem" na menším nádraží, dokonce blíž ke mně. A odtud mám přímou tramvaj domů.

A tak všechno dobře dopadlo.

Zážitků spousta. Dárků neméně.

Tohle foto nesmí nikdy chybět.

 

Léto tedy skončilo. Dnes je 1. září. A školáci už se chystají na své povinnosti; rodiče se jednak radují, že se těch milovaných dětí na chvíli zbaví. Jednak se rodiče děsí, co si zase všechno škola vymyslí, kolik to bude stát... no a jak oni sami, tedy rodiče, budou zvládat školní učivo.

A moje maličkost?

Nebojte se, budu-li živ a zdráv, zase budu cestovat. Letenky jsou už zakoupeny. Ale kam to bude, na to si měsíc počkejte.

 

.

Všechna foto: autor; až na Galerii, kde je autorem nejmenovaný kolega

Autor: Martin Faltýn | pátek 1.9.2023 8:08 | karma článku: 18,13 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,72 | Přečteno: 790x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,31 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,43
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.