Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OH

Mně to také připadá směšné, stejně jako naužívání anglických termínů pro ty nejběžnější lidské činnosti nebo pojmenovávání krámů a služeb. Přitom řada těch lidí, kteří tak činí, se ve skutečnosti není schopna anglicky domluvit.

0 0
možnosti
MS

To, že se pravidla českého jazyka v čase vyvíjejí, není nic tak překvapivého.

Pan Lasica, manžel Magdy Vašáryové, si kdysi v pořadu Všechnopárty postěžoval, že když pobýval se svou ženou ve Vídni, kde působila jako velvyslankyně, oslovil ho na recepci nějaký pán "mister Vašáryová". :-)

0 0
možnosti
Foto

Ano, známá veselá historka z diplomatických kruhů... R^

0 0
možnosti
TH

Jezis to je trapny. Fakt vam nedojde, ze se tak nekdo jmenuje a tudiz je to jeho jmeno.

0 1
možnosti
Foto

Aspoň číst celé je potřeba a nebudete trapná vy:

"Potrefené dámy se ohrazují tím, že v zahraničí by nikdo nevěděl o koho jde, že si vzaly zahraničního manžela... a podobné pseudosnobské výmluvy. No, dobře - ne každá se hned musí jmenovat Ludmila Protopopovová, ať si mají štempl v občance s čím chtějí."

1 0
možnosti
AK

Nepřechylování mi nevadí. Pokud to některé ženě nebo dívce vyhovuje, proč ne.

Aspoň předem vím, že s humorem typu: "Proč se nevěsty vdávají v bílém? Aby lépe ladily s kuchyňskou linkou.", neuspěju.

Ale vadí mi neskloňování.

Toto je pořad Emmy Smetany. A ne pořad Emmy Smetana.

Vrať tu kabelku Emmě Smetaně. A ne vrať ji Emmě Smetana.

Proto za mne v češtině - byl to úder Terezy Králíčka....

3 0
možnosti
Foto

Píšete mi z duše. R^

Stejně, jako mi vadily rusismy, tak mne občas nadzvedávají amerikanismy. Nedávno (myslím.... včera) jsem chvíli sledoval sportovní přenos na ČT (nějaká auta) a to předváděli komentátoři, to byla síla - nemít technické a jazykové alespoň povědomí, tak divák nemohl tušit, o čem je řeč.

Nejsem žádný jazykový purista, nosočistoplenu jem nikdy nepoužil (kapesník, o jo), ale jak se vytrácí národní hrdost, tak se vytrácí i čeština a nahrazována je právě amerikanismy. U někoho je to snad i pocit, že používáním takových výrazů ostatním ukazuje, jak je dobrej a nejlepší.

A když už si holt dobrovolně musíme tu ČT platit, tak by mohla aspoň něco pro národ udělat a ne spíše tlačit takovým způsobem, aby vznikal pronárod.

1 0
možnosti
Foto

Bohužel, ani vzdělávací a výchovné pořady se na veřejnoprávní ČT moc nenosí.

Nemusejí zrovna pakovat Pechovo Tajemství češtiny či Tajemství výchovy, ale ani Cibulkův pořad O češtině jsem po skončení výroby pořadu nezaznamenal (ČT si po vzoru komerčních hraje na žárlivou prostitutku a jinam odšedší redaktory a jejich sebeužitečnější pořady nereprízuje). Např. O češtine bylo vysíláno naposledy v r. 2012.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1306
  • Celková karma 15,86
  • Průměrná čtenost 1153x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.