Martin Faltýn

Šest vrahů§ hledá autora

15. 09. 2015 13:13:40
Aneb, pospěšte si! Časový limit je prý neúprosný: 72 hodin na napsání detektivky šesticí českých autorů se zkrátilo na 48 hodin. A pravidla jsou pravidla, jak naznačuje iDnes.

Detailní informace o celém unikátním projektu - napsat původní českou detektivku šesticí renomovaných českých autorů "jedním dechem" - si můžete přečíst v článku iDnesu "PŘÍMÝ PŘENOS: Dívejte se, jak šest autorů píše detektivku".

A je tam přímo i odkaz na webovou kameru, kde můžete nahlížet do prostor knihkupectví Luxor pražského OC Quadrio, kde detektivka vzniká. Je to zajímavý projekt i v tom technickém slova smyslu, že iDnes spolupracuje (coby součást společného vydavatelství Mafra při koncernu Agrofert) s Playtvak.cz a Slow.tv - a tak se pochopitelně hledají zajímavé projekty, které by přitáhly zájemce.

Psaní detektivky autory, snímáno jednou kamerou, je v tomto směru zajímavým technickým i programovým počinem.

Stejně jako psaní detektivky on-line. Když autorské čtení, tak proč ne psaní?

Startovní výstřel byl včera ve 12:00 (?) a od té doby se píše, píše, píše... a co víc, čtenáři si mohu on line přečíst co který z šestice tvůrců právě píše a přečíst si i co bylo napsáno od samého začátku.

Ten začátek jsem si přečetl. Prachatý producent připravuje historický velkofilm o Žižkovi (inspirace nedávným Janem Husem?) za peníze majitele kasina (autoři se zřejmě inspirovali Kameňáky, kde tomu tak bylo). Zcela nečekaně se schází s ostatními účastníky toho filmového projektu nikoli v kavárně nebo na jachtě, ale přímo na místě budoucího činu - v ateliérech na Barrandově, kde jsou zrovna "v hale kulisy rozebrané Sixtinské kaple". Viz začátek první kapitoly.

Do očí mne jen praštil faktický drobný detail, že ve filmové řeči se neříká kulisy, ale spíše dekorace, hala je nazývána ateliér - jinak by nikdo z filmařů nevěděl oč běží. Také nevím, jak jsou ty "kulisy" po rozebrání uspořádány, protože dekorace se většinou přivážejí a montují, po dotočení rozebírají a odvážejí do skladu - jinak, kdyby to totiž na někoho spadlo, byl by to malér na kriminálku.

Ale šestice autorů potřebuje kriminálku jiným způsobem...


...někdo bude vrah. Nevím jestli někdo z hrdinů detektivky, kterých je rovněž šest. Autoři jim originálně propůjčili svá jména a já jen doufám, že kniha po vydání bude uvozena známým "jména, místa i události jsou zcela vymylšené a případná podobnost je čistě náhodná". Vraha si můžete tipnout. Zkusil jsem Sabinu - jediný dívčí element přidaný k oné šestici.

Pravdou je, že startující Jiří Walker Procházka to pěkně rozpálil a jinak se s postavami nemaže. Nejsou to žádní andílci a rozhodně nehovoří jazykem z vybrané společnosti.

Mistra J. W. Procházku jsem včera zastihl on line při psaní v okamžiku, kdy i on sám se teprve rozjížděl a překlopil do debe 2 dcl inspirace bílého vína. Přičemž hned oznámil svým sousedům, že nepije pro inspiraci, tu hledá jinde, ale trochu se potřebuje alkoholem oprostit od okolního poměrně rušivého prostředí.

Samozřejmě kecal, jak Kecal z Prodané nevěsty. My umělci (mohu-li se sem aktuálně rovněž započítat) chlastáme všichni. Někdo víc, někdo míň - ale abstinenti mezi umělci jsou jen, jak říkal Menšík, "momentálně nepijící alkoholici". Obdobně se mi např. před pár dny v kavárně jedna moje známá - výtvarnice - pokoušela omluvit svoji vizáž, že prý to nemá od pití neboť nepije. Na důkaz toho pak vyžahla dva velké koňaky s tím, že jí cokoli jiného alkoholického nedělá dobře. Účet v kavárně jsem zapravil částkou 750Kč, přičemž jsem se na ni při pití koňaku pochopitelně pouze nedíval...

Ale zpět k naší šestici autorů. Výpadky, tzv. "autorské bloky", se prý nepřijímají, lhůta 72 hodin je neúprosná...

...a kdo je vrah se on-line stejně nedozvíte. Na to si budete muset tu knihu koupit.

Chytrý marketingový tah.

Nicméně, pospěšte si, dívejte se a poslouchejte. Je to svým způsobem zajímavé sledovat (možná lepší než většina současných tv programů). Šet autorů hledá vraha, nebo možná naopak... to ať posoudí čtenáři.

K názvu mne pak inspiroval titul hry od Luigi Pirandella "Šest postav hledá autora".

A mně nezbývá než popřát tradiční, klasické a známé: zlomte vaz!

Autor: Martin Faltýn | karma: 9.61 | přečteno: 300 ×
Poslední články autora