Okurky ještě nedozrály, ale okurková sezóna už začala: na iDnes

Okurková sezóna je u nás vžité označení pro letní období, kdy se děje minimum událostí mediálně významných. Ale tyto zjevně mají přednost před návštěvou prezidenta Zemana v Číně.

Ano, okurková sezóna je vžité označení ve střední části Evropy pro letní období, kdy se děje minimum událostí mediálně významných. Souvisí s dobou sběru okurek, která připadá na léto.

Zřejmě toto je jediným důvodem -  tedy minimum událostí, nikoli ten sběr okurek - proč nás iDnes oblažuje rovnou na hlavní webové straně serveru iDnes.cz

V novinářském slangu se tomu také říká "otvírák".

 

Mně osobně je to vcelku jedno. Zjevně to má přednost i před návštěvou prezidenta v Číně, i tzv. vnitřní vládně-politickou krizí, jak ji bulvárně přiživují naše média... No, už dávno jsem jsem si přestal lámat hlavu, proč zrovna toto je otvírák a to ne.

 

Seriál o youtuberech bez výhrady vítám. Potvrdit si to můžete jak v mých diskusních příspěvcích, tak i v blozích, které jsem na toto téma napsal. Nejsem pochopitelně takový fanda, abych surtfoval internet a pídil se po youtuberech... (A už vůbec bych nešel na nějakou youtuberskou akci. - Leda až bude nějaká pro dúůchodce :) pak možná.) Dokonce ani nesleduji ty, kteří jsou aktuálně mediáně propagováni. Dostávají např. prostor ve Fokusu Václava Moravce na ČT24.

Ale pár youtuberů na svém profilu přeci jen sleduji, jak na youtube tak i zde na iDnesu.

Upřímně: sleduji jak "mladí", ať věkem či duchem, vytvářejí svá videa. Zajímá mne nejen forma, ale především obsah. Zajímavé je sledovat jak amatéry, jak i youtuberské profesionály. I v článích seriálu iDnesu jich najdete dost a dost.

Co mne, bohužel, zaráží, je nikoli nekontrolovaná živelnost, ta koneckonců k internetu patří.

Spíše mne překvapuje, jak plytké jsou snahy poměrně povrchní youtuberský svět vyvažovat. Aktuální sociologové se v tom moc nevyznají, spíš si na tom dělají teorii a terminologii... A naneštěstí, nejsou informace, důsledné informační zdroje, aby poradily školám, rodičům...

...a většinou se "pozdě honí bych" když děti podlehnou Modré velrybě, extrémistickým či naopak např. sexuáině zneužívajícím aktivitám - víc to asi nemusím rozebírat.

Možná že si řeknete, že proto je to správně, že takový seriál má přednost před prezidentem Zemanem. Ani v tom se s vámi hádat nebudu. I řazením zpráv média vytvářejí svůj vliv na čtenáře, pokud to nevíte.

Spíš mi to přijde poněkud tak nějak mimo mísu, bez potřebné infromační opory a také - mimo jiné - čtenářského zacílení. Komu je seriál určen? Zatím se rozbíhá poměrně komerčně, poněkud bulvárně a sociálně plytce.

Třeba se to dozvíme v dalších dílech.

A možná nebudou mít přednost před Zemanovým odvoláním ministra Babiše, hlasování o důvěře vládě, rozpočtu a dalších, poněkud neokurkových tématech.

 

Autor: Martin Faltýn | středa 17.5.2017 13:29 | karma článku: 21,47 | přečteno: 801x