Martin Faltýn

Kauza "Havárie policejního supersportu" nese znaky zametání pod koberec?

1. 06. 2017 8:08:08
CIA a FBI by mohly učit jak se to dělá a Česká policie to zjevně učí od nich. A to velmi "obratně" profesionálně. Každopádně je zajímavé, jak je celá kauza "vytvářena". Aneb, co všechno se (ne)dozvíme.

Není třeba si vymýšlet. Stačí se naprosto věcně a suše držet faktů. A rozlišovat mezi ověřitelnými fakty a dodávanými informacemi, což jak, jistě chápete, není jedno a totéž.

Předem podotýkám, že jakkoli je mi líto zranění dvou osob, škody na majetku i prestiže zúčastněných, nejde mi o zjišťovaní skutečností.

Jde mi jen a pouze o analýzu mediálního zpracování případu.

Zdroje jsou totiž svým způsobem v případně idnes.cz signifikantně zajímavé a nabízí se otázka, proč jsou tyto pouze z regionální redakce Brno, když jde o vyjádření celostátních činitelů? Zajímavý fakt.

Brno.idnes.cz - 1
Brno.idnes.cz - 2
Brno.idnes.cz - 3
Brno.idnes.cz - 4

Omezit se pouze na dva zdroje - iDnes a ČT24 - jistě stačí. Jinde je to totiž obdobné.

Ale pojďme již ke kauze havárie policejního supersportu.

Celá kauza se tedy vyvíjí mediálně takto:

1. Luxusní supersport BMW i8, který Policii ČR zapůjčila společnost BMW Group ČR, měl v noci na úterý nehodu.

  • To je neoddiskutovatelný fakt.
  • Policie ČR by jistě stála o to, aby se i tento fakt nedostal do médií. Ale pravděpodobně při "zpracování havárie" se k tomu nachomýtl někdo z médií a nebo někdo příliš horlivě média informoval. Např. z okolí Pražského hradu, jak vyplývá ze zdrojů.

2. Dvě osoby utrpěly zranění. Řidič Policie ČR a zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš.

  • Rovněž neoddiskutovatelný fakt.

Nyní už ale následují informace, které nesou známky fabulace, úpravy a opravy reality k obrazu svému. Tady už se možná zakrývá skutečnost.

Ano, veškeré další informace už nejsou fakta, ale informace a jejich výklady dodávané oficiálními zdroji Police ČR, Hasičským sborem, záchrankou, Generální inspekcí policejních sborů, jejich školenými mluvčími, a v neposlední řadě policejním prezidentem Tuhým i samotným ministrem vnitra Chovancem.

3. V původní zprávě policie uvedla, že vůz následně narazil do stromu. Později informaci upravila s tím, že auto vjelo do potoka vedle silničního mostku.

  • Tady už pravděpodobně začíná úprava faktů dodávanými informacemi.
  • Nabízí se jediná otázka. Proč toto tvrzení? Policie neví, jaká to byla havárie? A kde se stala? Důvod může být např.: odvést pozornost od místa nehody, kde by se mohly objevit nežádoucí stopy.

4. Rozcházejí se i prvotní informace o tom, kdo BMW řídil. Podle jihomoravské policie byly příčinou havárie náhlé zdravotní potíže řídícího policisty, zdroj MF DNES z Hradu řekl, že za volantem seděl Kruliš.

  • A tady bych se mohl opakovat. Proč toto tvrzení? Policie nebo Hrad neví, kdo vůz řídil?

5. „Podle zjištěných prvotních informací policista v důsledku náhlého vážného zdravotního stavu přestal ovládat vozidlo,“ sdělila policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

  • Tuto skutečnost už tedy neověříme. Proto ji musíme zařadit do oblasti zpracovávaných informací.

6. Mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková prohlásila: „Přivolaná lékařka u něj diagnostikovala cévní mozkovou příhodu“ a také „Druhým zraněným byl mladý muž, u něhož jsme měli podezření na vážné poranění páteře." Článek v Brno idnes spekuluje že "Zatím není jasné, zda byl někdo z pasažérů pod vlivem alkoholu."

  • Nikdo se na toto již dále neptá a nezkoumá to.

V souvislosti se samotnou jízdou vozu se "náhle" objevuje informace, že

7A. Podle serveru Aktuálně.cz jízdu policejním BMW Krulišovi schválil sám šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil. A to v pondělí po deváté hodině večer na slavnostní večeři u příležitosti návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji.

A co více:

7B. Leoš Tržil policistu před jízdou údajně upozornil, že Kruliše nesmí pustit za volant.

  • Najednou je tu příliš mnoho dodaných informací. A to i přes veškerou "stručnost" ostatních prohlášení, kdy dotazovaní většinou prohlašují "no comment" a odkazují na průběh vyšetřování "kýmsi".

8. Policie tvrdí, že k nehodě služebního supersportu došlo při jeho prezentaci ve večerních hodinách. Jako součást návštěvy prezidenta Miloše Zemana.

  • Toto tvrzení dostalo ránu z milosti v podobě prohlášení samotného Miloše Zemana.

9A. „Krajské oddělení policie vydalo prohlášení, že jsem přihlížel oné zkušební jízdě v deset večer. Chci říct, že police lhala. V deset večer jsem byl v posteli a četl si monitor,“ prohlásil prezident.

9B. Prezident pak laskavě udělá "ústupek" v podobě prohlášení: „Nezlobte se, já k rychlým autům lásku necítím, ale toleruji u mladých lidí, že se chtějí projet." A navštíví zraněné v nemocnici, tedy toho, který není "v umělém spánku".

Dovolte mi malou odbočku.

Je evidentní, že snaha Police ČR zatáhnout do případu prezidenta republiky nevyšla. A proto muselo nastoupit zpracovávání dalších verzí případu, aby se daly předložit veřejnosti.

A nastává to nejdůležitější: přímé zdroje jsou vyloučeny, vše mají v rukou pouze "mluvčí".

10. K prezidentovi se pak vyjádřila policejní mluvčí Komárová, podle které informace o Zemanově účasti nezazněla. „Zřejmě šlo o mylnou interpretaci,“ podotkla mluvčí.

11. K otázce toho, kdo řídil Krajský policejní šéf Leoš Tržil odmítl říct, kde je pravda, odkázal na vyšetřování GIBS.

12. „Nejsem oprávněn poskytovat jakékoliv informace. Obraťte se na policii.“ To řekl k nehodě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

13. Policejní prezident Tuhý: „V tuto chvíli mohu potvrdit, že celý incident vyšetřuje GIBS a samozřejmě si počkáme na ty výsledky,“

14. A je třeba rovněž uklidnit veřejnost: David Haidinger mluvčí společnosti BMW Group ČR řekl: „Máme speciální havarijní pojistky, které nejsou takové jako u běžných smrtelníků. Veškeré náklady budou hrazené z pojistky, daňové poplatníky to rozhodně nic stát nebude.“

15A. Neopatrná a zbytečně investigativně iniciativní je ovšem veřejnoprávní Česká televize, ČT24. Ve zprávách opakovaně vypouští do světa informaci, že nehodu na místě fotili přivolaní hasiči a pořízené fotografie museli na žádost policie na místě smazat.

15B. Aby ČT24 toto posléze dementovala, že později však vyšlo najevo, že hasiči fotografie mají, pouze je z kolegiality nezveřejní.

15C. A v jiných reportážích ČT24 se dozvídáme, že havarovaný vůz někde je. Ale kde a jak vypadá, ani ČT24 neví.

A nejlepší opravdu nakonec:

16. Vyjádření ministra Chovance:

„Není důvod cokoliv tajit a myslím si, že není potřeba o čemkoliv spekulovat. Je potřeba počkat na vyšetřování, které na konci řekne, jak to přesně bylo."

K tomu lze dodat jediné:

Jistě, pane ministře!

Autor: Martin Faltýn | karma: 39.46 | přečteno: 3187 ×
Poslední články autora