Sobotka do Japonska! Bude jmenován čestným samurajem?

Jedním z posledních vládních výletů premiéra Sobotky je velkoryse pojatá návštěva Japonska. Prý tím, řečeno jeho slovy, završuje "asijský trojlístek", tedy po návštěvě Jižní Koreje a Číny.

Když dva dělají totéž, není to totéž.

Když prezident Miloš Zeman vyjel na obdobnou návštěvu do Číny, mohli se všichni zjevit a hlavní zprávou z návštěvy byla bulvární informace, že se vracel Kellnerovým soukromým letadlem. A to jsme ještě byli celkem podrobně informováni.

O návštěvě Jižní Koreje nebo Číny ze strany premiéra Bohuslava Sobotky si při vší vůli nevzpomínám na nic. A to mohu říci, že sleduji zprávy skoro denně. Jistě, mohl bych si ty cesty vygooglovat, najít oficiální zprávu na vlada.cz - ale proč bych to dělal?

No dobře, udělal jsem to. Stejná zpráva jako o dnešní cestě do Japonska, jen obě v r. 2015, jak do Jižní Koreje tak do Číny,

Jestliže v případě obou cest byly informace relativně skromné, o Sobotkově cestě do Japonska, jsou rovněž relativně skrovnější. Musel jsem projít opravdu vícero zdrojů, abych si mohl udělat jakýs takýs obrázek.

Cožpak o to - ale zatímco u Zemanových cest média "úspěšně" bulvárně spekulují o reálných výsledcích poněkud neopatrně proklamovaných, slibovaných výsledků - o výsledcích cest Bohumila Sobotky se nedozvíme vůbec nic.

Zahájení ekonomických fór vlastně není ničím, delegace podnikatelů byly všude.

Delegace do Japonska bude "složena ze zástupců společností, které podnikají v oborech s potenciálem prohloubení spolupráce. Jde zejména o letecký a obranný průmysl, strojírenství, energetiku, IT či zdravotnictví," píše Úřad vlády ČR. Jinde se dozvíte mnohem víc. Jinde jsou poněkud stručnější a zdůrazňují hlavně ekonomiku a obranu. (Budeme snad ve spolupráci s Japonskem vytvářet bojovou divizi samurajů?)

Zajímavý je rovněž celý program návštěvy.

Vedle setkání s korunním princem Naruhitem, prohlídky historických pamětihodností Kjóta a položení věnce v Hirošimě, jde havně o podnikatelský seminář, návštěvu společnosti Shimadzu a také Asahi Breweries - dvou firem, které už u nás stejně etablované jsou!; dále jde o večeři na velvyslanectví a v titulku avizovaný čestný titul univerzity.

Co víc bude v jednání se s výjimkou zasvěcených informací E15.cz jinde nedozvíme.

Co k tomu dodat?

Japonská ekonomika není v současné době na vrcholu své výkonnosti, vleče si za sebou stále dozvuky recesí v počátku milénia. Recese se podařilo zvládnout díky tomu, že investiční aktivity japonské firmy investovaly do oblastí s levnou pracovní silou. Není bez zajímavosti, že těmito oblastmi jsou míněny Čína a - střední Evropa. Tolik zdroj.

Vzájemná obchodní balance není pro nás příznivá. Vývoz do Japonska je o dvě třetiny nižší než dovoz z Japonska do ČR. Jakkoli se argumentuje těšínským jablíčkem, že po Německu jsme největším obchodním partnerem Japonska. Porovnal tuto obchodní spolupráci někdo obsahově?

Japonsko je tradičně uzavřené, bezpečně si chrání svůj pracovní i investiční trh... na rozdíl od nás.

Otázkou tedy zůstává, co kromě výletu jede premiér Sobotka do Japonska dělat.

Osobně jsem možná udělal pro česko-japonskou ekonomickou bilanci víc, když jsem peníze vydělané v reklamě pro Japonsko, utratil později v Japonsku jako turista.

Ale možná, že si jede premiér Sobotka hlavně pro ten titul. Možná to bude čestný titul financí, tedy ekonomie nebo vědy, soudě dle fakult.

Ať tak nebo tak, čestný titul samuraje to zřejmě nebude.

 

Autor: Martin Faltýn | pondělí 26.6.2017 18:30 | karma článku: 19,88 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 14,23

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,54

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,44

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44
  • Počet článků 1308
  • Celková karma 15,50
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.