Touste, touste, touste... kdo si do tě kousne

Povídání o "toustování" jsem sice zařadil do rubriky Hobby a soukromé Když doma vaří muž, ale recepty tady žádné nečekejte. Jenom, co se semele, když člověk dělá tousty na cesty.

Totiž, znáte to... Někam se jede a najednou, honem honem: "A co tam budeme jíst?"

Tentokráte ono "co tam" bylo v letadle z Prahy do Amsterdamu a potom nějakých 12 hodin při čekání ve městě a na letišti na dálkový spoj. Lépe letenky vymyslet nešly: teda šly, ale proč cpát leteckým společnostem nesmyslně peníze za pofiderní "časový" komfort a jídení servis, za který si nechají ještě zvlášť nekřesťansky zaplatit?

A tak namísto špatně obložené bagety ("dnes ráno připravená!" ... jo už to vidím: ráno upekli, nakoupili čerstvé uzeniny, vyrobili, zabalili, aby dali do nabídky letu v 7 ráno), jsem se rozhodl, že večer předem připravím cestovatelům pár obložených chlebů. Pěkně hezky česky.

1. Chleba

Ano, nebyl to vlastně toust, ale poctivý krajíc chutného českého chleba. Pěkne z kulatého pecnu, žádná šumava. A když chleba - ta mezi chleby přijde co? Správně! Řízek! V daném případě kuřecí, předsmažený z hypermarketu. Velmi kvalitní, podotýkám... A proč kuřecí? Inu, na vepřové řízky jsem nedosáhl, protože byly v mrazáku až úplně vzadu, mimo jakýkoli můj výškový dosah.

A k tomu pochopitelně do zavírací krabičky pár kyselých okurčiček.

2. Toast

Když z bílého chleba, tak jedině toast! Pěkně křupavý, s dobrotami uvnitř... Ale těch já mnoho druhů nedělám. V podstatě hlavně šunka, skrojek rajčete, někdy kapku-dvě chili, na vrch půl plátku sýra. Víc taky ne -  jednak kvůli tučnosti, jednak pak většinou sýr přeteče ven.

Vypadá to většinou takto. Ovšem na foto na toustech vidíte tzv. zbytkovou variantu, z dnešního rána... - s odkrojky apod.

Ale - ten sendvičovač je úplně nový!

Jak to?

Inu, měl jsem krásný sendvičovač... z těch levnějších... než jsem jej půjčil. Nevím, buďto to bylo nevhodnou obsluhou vypůjčitelů nebo už mu skončila životnost... Zkrátka, když jsem dělal toasty cestovatelům, dopadlo to tahle:

No, skoro jsem brečel vzteky. Letadlo odlétalo známým za několik málo hodin... Nějak jsem to odloupal na poprvé i na podruhé - vybral ty lepší kousky a zbytek vidíte.

Ale jelikož mi zbyl ještě toastový chleba a chtěl jsem dát cestovatelům sebou něco do třetice, musel jsem vyrobit jen tzv.

3. Sendvič

Sendviče jako takové nemusím. Ten měkký houbovitý chleba mne opravdu neoslovuje. Ale tentokrát nebylo zbytí. A tak jsem prošmejdil ledničku a našel tam přesně vhodný kus výběrové krájené paštiky. Tu jsem tedy rozdělil na tři díly, pod to trochu lahodného margarinu a navrch plátek ementálského sýra.

No, skoro jsem se přitom v duchu omlouval. Byl to přeci jen sendvič z nouze.

A vidíte!

Když jsem se pak ptal cestovatelů, jak jim chleby sebou chutnaly - všichni si nejvíc pochvalovali ten paštikový!
 

...všichni zdravě doletěli, právě jsou pokud vím na exkurzi na malajských čajových plantážích...

No a mně nezbylo než si druhý den po odletu cestovatelů pořídit onen nový sendvičovač, jak už jste viděli na horním foto.

P.S.: Pokud někomu v tomto článku chybí i tzv. intelektuální prvek, ať si pustí Vodňanského-Skoumala "Máme doma gorilu - dělá tousty na grilu".

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 31.8.2017 12:38 | karma článku: 11,43 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,27

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,43

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44
  • Počet článků 1306
  • Celková karma 15,86
  • Průměrná čtenost 1153x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.