Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedmé kočičiny

Znáte knížku Zdeny Frýbové "Robin"? Pokud ne, doporučuji... pokud jste majiteli psa, zejména foxteriéra, kterým Robin byl. Někdy mám ale pocit, že s mými kocoury bych směle mohl napsat něco podobného.

Mým dvěma kocorům už je něco přes rok. Jeden je dubnový, druhý květnový... a za tu dobu se stačili, jak se říká, "vyprofilovat".

Bílo strakatý "Tomík" je spíš rozvážnější a mohutnější. A sežere na co přijde. (Asi jako já.)

Ten mladší, celý černý, je "Kryštof II." Ani jsme se nenamáhali mu vymýšlet nové jméno, když jsme v únoru před tím museli nechat uspat jeho černého předchůdce, který byl navíc v našem bytě jedináčkem.

Ne tak že by jeden nebo druhý kocour slyšel na svoje jméno. To by bylo pod jejich úroveň!

Nutno říci, že rozhodnutí, pořídit si hned dva, jsme učinili proto, že jedináček by se nudil a občas dělal lotroviny.

Nuže.

Pořízením si dvou kocourů, jsme to zdvojnásobili. Nudění a zejména ty lotroviny.

Právě na ně jsem narážel, když jsem se zmínil o knížce Robin. Patří mezi klenoty mé knihovny - a Zdena Frýbová je nejen pro mne vlastně autorkou této jediné knihy. Asi jako Zdeněk Jirotka a Saturnin nebo J. K. Jerome a Tři muži ve člunu, o psu nemluvě. Všichni tři zmiňovaní napsali ještě několik knih. Ale do povědomí čtenářů se zapsali jen touto jedinou.

Naši dva kocouři píší také jedinou knihu. Mohla by se směle jmenovat:

Kulišárny, rošťárny a jiné lumpačiny

Jejich vynalézavost nezná mezí. Za běžné kousky nelze považovat takové maličkosti, jako že vám z talíře zcizí cokoli, zejména pokud je to k jídlu. Vaše chyba! Za prvé, nemáte odcházet od stolu. Za druhé, u stolu si máte dávat pozor na jídlo. Za třetí, nemá to být k jídlu, zejména zakázaném pro kocoury.

Lepšími triky jsou už ovšem různé skoky a umístění... např. když necháte otevřená dvojitá okna, není nic lepšího, než se mezi ně napasovat (pravda, aspoň tak drobně přispějí k úklidu prachu mezi okny). Pokud se týká mych poliček, knihovny a videotéky - považují je za ideální k nejrůznějším skokům i výškovému pobytu. Neskonale oceňují moji averzi k rovným obytným stěnám a oceňují poličkovou různovýškovou skládanku, kterou jsem vytvořil z Ikea sestavy. (O tom, že bych do záměrně plánované vzniklé proluky mohl pověsit skleněný obrázek, který jsem si objednal a nechal namalovat, si mohu nechat jen zdát. Obrázek je již rok v krabici a čeká... nevím na co. Asi bych jej musel opatřit ochranným neprůstřelným sklem, jako je třeba chráněna Mona Lisa. A Pámbu ví, jesti by to pomohlo.)

No a své umění nekonečně rozvíjejí - např. se naučili skákat na kliku a otevřít si dveře. V životě jsem tak rychle nedohledal ztracené a leta nepoužívané klíče. Dveře jim slouží i jinak. Je to ideání odraziště, když potřebují nabrat rychost anebo prudce změnit směr při honičce. A vrcholem dveřní zábavy je hupsnout přímo na horní rám dveří a odtud pozorovat svět -  či spíše parťáka pro honičku. A číhat na nejvhodnější okamžik protiútoku. Soukromě tomu říkám "kočičí dostihy".

Mimořádné obezřetnosti je při návratech domů. Zavírání všech dveří a postupné otevírání "přechodových komor" je nezbytnou součástí. "Koťátka-děťátka", jak je stále ještě ironicky nazývám, jsou stále ve střehu. Stačí jednou pozapomenout a můžete si honit kocoury po chodbě celého domu, od sklepa až po půdu - což jsou fyzicky celkem 4 poctivě vysoká patra starodávného činžáku. Stejně tak obezřetnými musejí být i sousedící mladí manželé. Průniky do jejich bytu, ale i z jejich bytu do našeho, jsou stálým nebezpečím blízkých setkání třetího druhu. Proč průniky i z jejich bytu? Inu, protože i oni mají kočičí miláčky - pro změnu tři. A už jsme párkrát dolovali jejich miláčky zpod naší postele, která je hned za vchodovými dveřmi... (v 1+1 toho mnoho nevymyslíte).

Tohle všechno jsou jen každodenní drobnosti.

Stejně tak, jako že si dáte na stůl korkový stojánek s vonnou tyčinkou a jdete si blaženě usnout. Po probuzení zbyde na stole hromádka vyhořelého popílku a... stojánek je beznadějně fuč!

A nebo rozkousaná špička domácí korkové pantofle.

To zkrátka, k soužití v kočičí smečce patří.

O něco horší aférkou jsou rozkousané kabely. Copak, když je to "laciný" šunt, je to jedno. Vyhodí se a koupíte nový. Horší je, když je takto postižen originál Apple kabel za 600Kč nebo ještě hůře: hdmi kabely k televizi nebo počítači. Stejně tak zaskřípete zuby, když vám rozkoušou zcela nové vonné tyčinky, které jsou prostě báječně zabalené v textilním sáčku ideální velikosti pro kočičí hry.

Inu, ani to vás z míry nevyvede, protože to jsou věci celkem nahraditelné - byť za cenu finančních ztrát.

Aféry mají, bohužel, horší charakter.

Dvě takové se jim povedly, shodou okolností, minulý týden.

Relativně jednodnušší bylo to, když starší Tomík zhltnul konzervu kočičího žrádla. Nestačil ji ani řádně strávit a už šla zase ven! Cožpak, vyčistit se občas musí každá kočka. Vyprazdňuje tím žaludek m.j. od chuchvalců chlupů nalízaných do žaludku čistěním kožíšku. Jde o tzv. bezoáry. Ne, tady šlo o čistou konzervu - díky hltavosti, kdy žaludek nebyl na tu pecku připravený!

Kdyby si vybral místo někde na podlaze, seberu, utřu a je to! Ovšem v daném případě seděl pěkně v proluce mezi poličkami a všechno to vyklopil... pěkně dovnitř poliček - mimo jiné na zde "uskladnědné" zcela nové vánoční pohlednice. A na obal s masérským lehátkem... aby to pěkně zateklo mezi zuby zipu a zažralo se do textilie obalu.

Co vám budu povídat. Čistil jsem to vše a omýval (včetně pohlednic) přes půl hodiny a naštěstí vše dobře dopadlo. Jsem si jistý, že ani kamarádi a známí obeslaní vánoční pohlednicí nic nepoznají.

Opravdovou aféru ztropili kocouři před pěti dny. Načasování si vybrali dokonale. Spal jsem, když tu najednou obrovská rána. Znáte to. Když člověk spí, v noci je ticho a všechny nečekané zvuky nabírají na intenzitě. Korkové pantofle i mobil se světlem mám vždy u sebe. Tentokrát se to opravdu vyplatilo.

Rozsvítil jsem blesk na mobilu, pomalu se šoural do dveří do kuchyně a pak už jsem jenom zíral.

Velký, ručně malovaný, skleněný džbán, víc jak rok umístěný bezpečně v rohu, aby na něj kocouři nemohli... nebyl bezpečně umístěný. Po pravdě řečeno, nebyl vůbec. Na podlaze byla hromada větších i menších a miniaturních střepů toho, co možná bylo i muzeálním kouskem.

Zadržel jsem dech, zhluboka se nadechl a pohledem zkontroloval se zájmem přihlížející kocoury. Žádný z nich nekrvácel, nezvedal poraněnou tlapku se zaseklým střepem... stejně jsem si jejich jemné polštářky tlapek později zkontroloval pečlivým prohmatáním.

Bylo půl třetí ráno.

A tak, spánek-nespánek, přešel jsem opatrně do koupelny pro lopatku a smetáček. Naštěstí jsem měl zrovna volný igelitový obal od 5l kočičího wc silikonu. A tak se to hodilo. Opatrně jsem do něj přemístil velké kusy; posléze z lopatky sesypal ty drobnější. Nakonec jsem opakovaně setřel podlahu vlhčenými urbousky, abych definitivně zklikvidoval potencionální nejnebezpečnější střepinky. I druhý den jsem podlahu v kuchyni podrobil intezivnímu opakovanému vlhkému čištění uklízecím robotem. Znovu jsem se pochválil za ten výborný nápad jej koupit.

Do postele jsem se dostal někdy před čtvrtou.

Někdo má džbán, my máme kocoury.

Nedělám si iluze, že by kocouři nic víc už neprovedli. Šance k tomu mají jistě dost a dost. Ale kdykoli se něco takového stane - hlavně, že nejde o život!

 

Autor: Martin Faltýn | pátek 15.9.2017 16:50 | karma článku: 27,16 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 13,96 | Přečteno: 332x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,54 | Přečteno: 467x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 28,90 | Přečteno: 807x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

Kocour chce ven na balkón, květiny chtějí ven na záhon, i ta zasazená semínka se už probudila k životu. A v nás se celkově probouzí síla, energie... náhle máme chuť se pustit do nových věcí, třeba i voleb.

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,44 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,45 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Média

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,40 | Přečteno: 283x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma: 14,17 | Přečteno: 313x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 11

Blížil se závěr mého měsíčního pobytu v USA, psal se leden 1992. Těsně po Novém roce. Konečně došlo i na moji cestu do New Yorku. Za čtyři dny jsem tu ovšem zažil tolik, jako před tím za měsíc.

8.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 10

"Není podstatné kdy, ale kam." To jsem si říkal během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92. A tak jsem mimo jiné zažil prodloužený víkend na Floridě. A kde že to přesně bylo?

4.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,35 | Přečteno: 312x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 9

Za měsíc pobytu v USA už člověk nasbírá dojmy. Tím spíš, že jsem tam byl na pozvání na přelomu roku 1992/92. To už člověk krátce po sametové revoluci nasbíral dojmy! Třeba jen mé objevy při procházkách Washingtonem DC.

1.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,13 | Přečteno: 290x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 8

Během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92 mne čekalo nejedno překvapení. Tentokrát to byla mimo jiné přímo exkurze do Pentagonu!

26.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,47 | Přečteno: 429x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 7

Vánoční svátky v USA? - Návštěva pár vánočně vyzdobených míst, ale i jedna společenská událost - to jsou nezapomenutelné věci z mé cesty v prosinci 1991.

23.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,33 | Přečteno: 359x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 6

Byl první týden v prosinci 1991 a byl předvánoční čas. Můj měsíční pobyt v USA na pozvání známé úspěšně pokračoval. Na nás tehdy nezvykle brzy, ve washingtonských obchodech už naplno zářily vánoce. A nejen tam.

19.2.2024 v 8:08 | Karma: 15,79 | Přečteno: 450x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 5

Prosince 1991 a moje měsíční cesta do USA. Pochopitelně: od prvního okamžiku plná zážitků, drobných i větších problémů, jako by mi chtěl Osud říct, že jiné už to nebude. I v případě rozhovoru s naší velvyslankyní v USA.

16.2.2024 v 8:08 | Karma: 13,06 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 4

Tak jsem konečně přistál v USA! Bylo 7. prosince 1991. Imigrační kontrolou jsem prošel, známá si mne převzala na letišti a můj exkluzivní měsíční pobyt mohl začít.

12.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,19 | Přečteno: 517x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 3

Na přelomu roku 1991/92 jsem byl pozván na měsíc do USA. Moje první cesta na Západ! Že to nebyla maličkost, je nasnadě. Ale v prvé řadě bylo nutno doletět a překonat administrativní překážky v podobě imigračních úředníků.

9.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,42 | Přečteno: 464x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 2

Psal se prosinec 1991 a já jsem se chystal na svou první cestu na Západ a rovnou do USA. A hned v úvodu nastala první krize: to když mi kamarád oznámil, že je bez auta, kterým mě chtěl odvézt do Frankfurtu n. M. na letiště.

5.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,46 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 1307
  • Celková karma 15,80
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.