90' na ČT24 - úspěšná obhajoba veřejnoprávnosti

Kdo se díval na včerejší 90' na ČT24, v hlavní roli s generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem, musí objektivně přiznat, že pro obhajobu udělal všechno. Veřejnoprávnost ale není všechno.

Bývá zvykem dávat odkazy na citované či analyzované články, filmy, pořady až na konec. Rád bych učinil vyjímku a uvedl jej na začátku. Celý pořad najdete na webu ČT24 pod názvem "Proč jsou důležitá veřejnoprávní media."

Můžete si jej kdykoli pustit.

Pořad 90´ alias "Devadesátka" se opravdu vydařil. Pan generální ředitel za asistence řídícího moderátora vysvětloval postupně finance, smlouvy, principy analýzy vysílání...

Přesně toto činil pan generální ředitel Dvořák - jako na objednávku. Profesionálně, se znalostí věci a vědom si toho, že veřejnoprávnost obhájí.

K tomu si na podporu pozval čtyři hosty. Pardon, tři. Ten čtvrtý - komentátor Erik Best - byl naopak "černou ovcí" pořadu.

Zpochybnit se dá všechno. A nebo tzv. čistě odmítnout jako irelevantní. I to byly metody, které pan generální použil.

Nejprve nechal význačným hostem zpochybnit studii vysílání zpracovanou pracovníkem fakulty sociologie Karlovy university (zmiňovanou Milošem Zemanem v jeho inauguračním projevu). Potom ji sám odmítl zcela s tím, že kvantifikaci toho, kdo kdy dostal ve vysílání kolik času (prostoru), že tuto kvantifikaci odmítá.

Mne na tom všem více zaujala další věc.

Jako poslední tedy dostal slovo oponent, komentátor Erik Best.On jediný se dotkl toho nejzávažnějšího, totiž prezentace obsahu vysílání zpráv. Erik Best m. j. řekl:

"Když člověk pravidelně se dívá na Českou televizi... já se dívám úplně každý den - já poznávám jaký jsou tendence.A není potřeba, abych měl nějaký důkaz. Je to důkaz to vysílání. Každodenní vysílání, Jak to prezentujete. Jaký je tam pocit, jaký je tam odstín, komu fandíte a jak prezentujete zprávy."

 

A reakce Petra Dvořáka?

"Já si myslím, že je potřeba používat k tomu měření takové metriky, které jsou porovnatelné. Já samozřejmě mohu mít tisíc pocitů a v řadě případů když se dívám na naše zpravodajství, na ČT24,  tak taky mám některé výhrady k tomu co se mi líbí nebo nelíbí. Ale my ten systém, který jsem tady představoval, my ho máme dlouhodobě. A z těch dat nic takového nevychází. A jako říkat, že Česká televize nahrává tomu nebo onomu, protože se zrovna u rozhovoru s tím daným člověkem moderátor směje málo nebo vice mně připadá, že je trochu dojmologie, které já nefandím, Já jsem založením analytik, já jsem založením technik, já mám radši tvrdá data..."

Ve světle odmítnuté výše zmíněné studie vysílání... asi záleží na tom, jaká tvrdá data má pan generální rád.

A nemusím jistě podotýkat, že Erik Best další prostor k vyjádření se na toto téma nedostal.

A ještě pár slov k té pana generálního dojmologii.

Dovolte jen trochu teorie žurnalistiky.

  1. Na začátku je informace o nějaké události.
  2. V závislosti na médiu se tato informace ověřuje, shánějí se doplňující podrobnosti a také informace pro případné vyvážení
  3. Tyto informace se pak konečně zpracovávají do zprávy, která je prezentována.

Jak jistě chápete, ta třetí část je nejdůležitejší. Záleží totiž na tom jak zprávu zpracuji, okomentuji čili "jaký je tam odstín". A tady vždy záleží na zadavateli zpracování, na vlastníku média, na případných zjevných či skrytých vlivech. atd.  - v neposlední řadě - pokud je to v daném médiu či žánru přípustné - i na osobní pozici prezentujícho zprávaře, např. komentátora.

Asi nejjednodušší bude příklad. Pro kontrolu a objektivitu - zde je odkaz na onen projev na ČT24.

Informace:

Prezident Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu řekl, že kritizuje Českou televizi a její veřejnoprávnost, že jde o "zpravodajství, které je výrazně ovlivněno její příchylností ke straně, která se jmenuje TOP09".

Jake jsou nyní možné varianty zpracované do zprávy? Např.:

  • Miloš Zeman zmínil Českou televizi
  • Miloš Zeman kritizoval Českou televizi
  • Miloš Zeman zpochybnil veřejnoprávní nezávislost České televize
  • Miloš Zeman útočil na Českou televizi a její veřejnoprávní nezávislost

Jak sami názorně vidíte... vhodně volenými slovy lze každou informaci prezentovat různě, přidat jí jiný význam. A pokaždé jde tedy o jiné sdělení.

A sdělení slouží k utváření mínění.

A zpravodajství jako jeden celek utváří své sdělení v prvé řadě

  1. výběrem zpráv
  2. zpracováním zpráv
  3. prezentací zpráv
  4. řazením zpráv

A ano, řečeno s panem generálním ředitelem: je to dojmologie.

 

Závěrem mi dovolte jedno hezké a velmi pravdivé novinářské úsloví:

Zprávy jsou to, co kdo kde kdy jak chce skrýt. Vše ostatní je reklama.

-----------------------------

 

P.S.: Omlouvám se všem slušně diskutujícím: jakkoli nechávám diskusi pod článkem otevřenou, nebudu ji sledovat a ani na ni reagovat.

Autor: Martin Faltýn | úterý 13.3.2018 18:51 | karma článku: 43,58 | přečteno: 4284x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 14,23

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,54

Martin Faltýn

Taky jde na vás jaro?

22.3.2024 v 9:59 | Karma: 14,44

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44
  • Počet článků 1307
  • Celková karma 15,81
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.