Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gala večeře podle Salvadora Dalí

Vážení, když už gala večeři, tak dle Salvadora Dalí! Byl jsem chudý student - jak se říkává - když jsem, šílený polohlady, - jak se rovněž říkává - otevřel Les Dinners de Gala - čímž jsem otevřel dveře do jiné dimenze.

Ano, psal se přibližně rok 1978. Probíral jsem se katalogy knih v Knihovně zahraniční literatury v Moskvě. Potřeboval jsem trochu vypnout ze studijních materiálů. Povinnou četbu z literatury jsem měl již přečtenu. Stejně tak vybraná díla Havla nebo Kundery (v Moskvě restrikce na indexové české autory po r. 1968 paradoxně neplatily).

Zbývalo mi tedy, zaobývat se uměním.

Monografie umělců byly vždy na první místě mé knihovní "relaxace" (sám jsem tehdy již vlastnil docela slušnou knihovnu, kromě toho začínaly u nás vycházet Dějiny umějí od Pijoana). Následovala různá vydání z oboru architekruty. Z té doby mi zůstala v mysli kniha sa názvem jako "Vlastni domy architektů". Dnes jsou podobné knihy něžně dostupné a je jich celá řada. Postupně se mi otevíraly oči, jaká že vlastně může být architektura.

A občas jsem v rámci experimentů nakoukl sem a zase tam... navíc tedy byly některé knihy vystavené na poličce - tedy ve studovně půjčovny, pod dozorem knihovnice.

Neřekl bych, že bych byl uchvácen surrealismem Salvadora Dalí. Navíc jsme měli jednoho surrealistického spolužáka z bývalé Jugoslávie, poněkud praštěného, který podobnými excesy dával zabrat našemu socialisticko-realistickému ročníkovému profesorovi (ten byl pod hrozbou stalinistických čistek řádně v tomto duchu vyléčen ze svého původně revolučního ideo-romantismu).

Já osobně jsem spíš vnímal pastelové barevné ladění Dalího výtvarných děl. A samozřejmě jsem se učil přemýšlet nad "co tím chtěl autor říci". Nikoli prvoplánově, ale spíše se domýšlet autorových "podtextů". S tím jsme v normalizovaném Československu neměli problém, protože mnohé zejména filmy obsahovaly jinotaje. A českoslovenští diváci je vítali, hledali a mnohdy si je domýšleli i tam kde je autoři původně vůbec nezamýšleli.

Že by takovýto výtvarník "zplodil" kuchařku mi nepřišlo na mysl ani v okamžiku, kdy jsem si ji bral z výstavního regálu. Obálkou pak kniha spíše připomíná další knihu obrazů. A název? Inu, od surreaslisty můžete čekat cokoli.

...

O to víc jsem byl v šoku, když jsem při listování spíše textem našel i řadu receptů. V té době moje angličtina nebyla na příslušné úrovni. Jen jsem občas něco překoktal. Překladače nebyly, o internetu se snad nikomu ani nezdálo. Spoléhat jsme se museli jen a jen na své jazykové znalosti.

A tak až teď si dokáži přečíst, že kniha obsahuje "136 recipes over 12 chapters, specially illustrated by Dalí, and organized by meal courses, including aphrodisiacs" neboli "136 receptů v 12 kapitolách, speciálně ilustrovaných Dalím a uspořádaných podel jídelních chodů, včetně afrodiziak".

To poslední mne může zajímat až teď, v nějakých 22 letech mne zajímalo něco jiného. Dokonce jsem si tehdy ten recept pracně přepsal do jedné z českých kuchařek, tehdy naopak zakoupených v tehdejším knihkupectví zahraniční literatury.

 

Tímto jsem tak trochu napověděl, proč vlastně píši tento blog.

Dlouho jsem pátral po Dalího "Les Dinnes de Gala". Ne, že bych se snažil o gala večeře. Tehdy to znělo jako sci-fi a pro naše peněženky, to občas zní jako fantazie i dnes. Nehledě na to, že i luxusní kuchyně se už dávno posunula zcela jiným směrem.

Pár let jsem po knize nepátral. Na to, abych ji koupil v zahraničních e-shopech jako antikvární, jsem neměl ani finance ani odvahu platit do neznáma. A tak mne překvapilo, když jsem pred pár dny jen tak zadal název knihy, vyskočila na mne i na českém trhu nabídka onoho vydání z r. 2016.

Nehodlám však podle ní vařit ony luxusní, ehm gala večeře. Jde mi hlavně o uměleckou hodnotu knihy. A svým způsobem i o tu zvláštní atmosféru.

O tu zvláštní atmosféru, kterou jsem zažíval i jako student, kdy jsem se okouzlen probíral výtvarnými díly na téma kulinářských delikates, pravda tehdy i delikatesami samotnými, abych pak...

...abych pak se odebral do místního bufetu Knihovny zahraniční literatury a dal si tady luxusní volská oka nebo párek s dušeným hráškem.

Inu, dnes obyčejné jídlo - tehdy i to byla svým způsobem delikatesa.

Gala večeře.

 

- - - - -

Foto: archiv autora.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 10.1.2022 15:45 | karma článku: 11,35 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,72 | Přečteno: 790x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,31 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,43
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.