Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravá, a nebo tedy levá ruka ďábla?

"Cvak sem, cvak tam," takto ohodnotil můj tatínek užívání magnetofonu B64. To mi bylo dvanáct let a poslouchal jsem nějaký film. Jenže, pokrok nezastavíš - což si člověk uvědomí zejména v okamžiku, kdy má v opravě počítač!

Dnešním mladým nějaká B64 už nic neříká a že to byl tehdy nějaký vynález! Přes kabel se z televize mohl nahrávat zvuk na magnetofonový pásek. A nebo z rádia či dokonce z mikrofonu. A znovu si to do nekonečna pouštět!

Samozřejmě písničky, pak pár rozhlasových her... ale pro mne hlavně zvuk z filmů a večerníčků. Nedovedete si představit, jak třeba pracovala dětská fantazie, když jsem tehdy poslouchal zvuk filmu Vynález zkázy. Neopomněl jsem se smát u komedií s Louis de Funesem, které jsem tehdy snad měl všechny. Z večerníčků to byl Méďa Béďa, Pes Filipes, myši Fišta a Pišta kocourem Fousem. Z mimořádných audio jsem měl pár "záchytů" z Hovorů H, nějaké vystoupení Menšíka v rozhlase, jednu z her s Maigretem s Rudolfem Hrušínským v titulní roli... Z televize pak ze seriálu Komik a jeho svět, či snad 52 komiků, jsem měl stočenou onu břiskní hot jazz a dixielandovou hudbu, kterou jsem pak doprovázel domácí promítání němých grotesek s Chaplinem, na super8mm kopiích, ale i rodinných filmů typu "Synovec se učí lyžovat". Znáte to, s Chaplinem si tyhle domácí filmečky nezadaly.

Občas jsem se rád na magnetofonu vracel k některým pasážím, což v tatínkově očích bylo jen ono "cvak sem-cvak tam". Maminka si tehdy tohoto zázraku příliš neužila; zemřela když mi bylo 16 - ani jsem ji tehdy nestihl nafilmovat na filmovou kameru, kterou jsem dostal tehdy k vánocům. Tatínek se ovšem se mnou něco "natrápil". Nechápal, že některé věci si člověk prostě musí naposlouchat, a to se dá udělat jen opakováním.

Tatínek už nezažil nástup videorekordérů... Asi by zešílel, kdyby třeba viděl, jak jsem dával dohromady studijní video z historie filmu. To pro jednu třídu na soukromé střední škole, kde řediteloval můj kamarád. Měl jsem tehdy i jakousi video sérii dějin filmu, zpracovanou ministerstvem školství. A mohl jsem konstatovat, že má videotéka obsahuje významnější a závažnější tituly než ona "školní pomůcka".

Dodnes mám pár desítek VHS kazet (a samozřejmě přehrávač s digitalizací na DVD) a některé tituly prostě už dnes neuvidíte, pokud vůbec tušíte, o jaké filmy jde.

 

Tímto předělem se dostávám už ke zlatému věku DVD, Blu Ray a 4K nosičů - i když to můžeme rovněž "skočit", protože dnešní doba už je spíše USB" a cloudová, streamovací atd.

Základem je třeba moje soukromá videotéka v mém mobilu. V tomto případě ovšem nečekejte nějaké závažné tituly: v dnešní době Netflixu, Prime, Disney+ a já nevím čeho všeho, nabídka sleduje především komerční zábavu (hlavně různé seriály, fantasy a dramata). 

 

A že jsme už dávno pokročili od profesionálních platforem k "samovýrobě" dokazuje pochopitelně (zdaleka nejen) YouTube. A na tuto platformu se přesouvají často i profesionálové. A nejvíc nešťastná jsou v tomto směru oficiální média, kterým tyto nezávislé programy boří informační monopol a vytvářejí nezdravou pluralitu názorů. A to do té míry, že ustanovují dezinformační "odborníky" pro obecné opravování názorů a jiných "omylů".

 

A tak se objevují studie, jak vázne komunikace mezi lidmi, rodiči a dětmi, dětmi a dětmi... Lidé se stále ve větší míře stávají pasivními konzumenty, stačí zapnout nějakou krabičku. Jistě o tom sami víte dost a dost.

Naštěstí je tu bezpočet aktivních, kteří vytvářejí videa, podcasty, píší blogy a články.

A, mimochodem, bez těch krabiček, ano, bychom ani my nedokázali napsat naše blogy. Já je třeba navíc někdy i diktuji do mobilu skrze hlasový převod do textu. To když se mi nechce mlátit prsty do klapek a nebo dostanu inspiraci na některém nepřístupném místě; například ve vaně. Pak stačí jenom diktovat... no a pak opravit chyby.

A nebo, jako je tomu tentokrát v mém případě: když mi něco poškodí počítač a ten se musí kompletně přeinstalovávat.

 

Můžete si vybrat co máte raději.

Někde by tomu opravdu řekli, zda-li je vám milejší pravá a nebo levá ruka ďábla. Ale nezoufejte. Ďábel je ve skutečnosti pouze v každém z nás a je jen na nás, zda si jej necháme přerůst přes hlavu - třeba až do závislosti - nebo nějak se s tím vším se ctí vypořádáme.

 

 

Autor: Martin Faltýn | sobota 26.11.2022 13:58 | karma článku: 13,14 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 786x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,31 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,42
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.