Totiž, znáte to... Někam se jede a najednou, honem honem: "A co tam budeme jíst?"
Tentokráte ono "co tam" bylo v letadle z Prahy do Amsterdamu a potom nějakých 12 hodin při čekání ve městě a na letišti na dálkový spoj. Lépe letenky vymyslet nešly: teda šly, ale proč cpát leteckým společnostem nesmyslně peníze za pofiderní "časový" komfort a jídení servis, za který si nechají ještě zvlášť nekřesťansky zaplatit?
A tak namísto špatně obložené bagety ("dnes ráno připravená!" ... jo už to vidím: ráno upekli, nakoupili čerstvé uzeniny, vyrobili, zabalili, aby dali do nabídky letu v 7 ráno), jsem se rozhodl, že večer předem připravím cestovatelům pár obložených chlebů. Pěkně hezky česky.
1. Chleba
Ano, nebyl to vlastně toust, ale poctivý krajíc chutného českého chleba. Pěkne z kulatého pecnu, žádná šumava. A když chleba - ta mezi chleby přijde co? Správně! Řízek! V daném případě kuřecí, předsmažený z hypermarketu. Velmi kvalitní, podotýkám... A proč kuřecí? Inu, na vepřové řízky jsem nedosáhl, protože byly v mrazáku až úplně vzadu, mimo jakýkoli můj výškový dosah.
A k tomu pochopitelně do zavírací krabičky pár kyselých okurčiček.
2. Toast
Když z bílého chleba, tak jedině toast! Pěkně křupavý, s dobrotami uvnitř... Ale těch já mnoho druhů nedělám. V podstatě hlavně šunka, skrojek rajčete, někdy kapku-dvě chili, na vrch půl plátku sýra. Víc taky ne - jednak kvůli tučnosti, jednak pak většinou sýr přeteče ven.
Vypadá to většinou takto. Ovšem na foto na toustech vidíte tzv. zbytkovou variantu, z dnešního rána... - s odkrojky apod.
Ale - ten sendvičovač je úplně nový!
Jak to?
Inu, měl jsem krásný sendvičovač... z těch levnějších... než jsem jej půjčil. Nevím, buďto to bylo nevhodnou obsluhou vypůjčitelů nebo už mu skončila životnost... Zkrátka, když jsem dělal toasty cestovatelům, dopadlo to tahle:
No, skoro jsem brečel vzteky. Letadlo odlétalo známým za několik málo hodin... Nějak jsem to odloupal na poprvé i na podruhé - vybral ty lepší kousky a zbytek vidíte.
Ale jelikož mi zbyl ještě toastový chleba a chtěl jsem dát cestovatelům sebou něco do třetice, musel jsem vyrobit jen tzv.
3. Sendvič
Sendviče jako takové nemusím. Ten měkký houbovitý chleba mne opravdu neoslovuje. Ale tentokrát nebylo zbytí. A tak jsem prošmejdil ledničku a našel tam přesně vhodný kus výběrové krájené paštiky. Tu jsem tedy rozdělil na tři díly, pod to trochu lahodného margarinu a navrch plátek ementálského sýra.
No, skoro jsem se přitom v duchu omlouval. Byl to přeci jen sendvič z nouze.
A vidíte!
Když jsem se pak ptal cestovatelů, jak jim chleby sebou chutnaly - všichni si nejvíc pochvalovali ten paštikový!
...všichni zdravě doletěli, právě jsou pokud vím na exkurzi na malajských čajových plantážích...
No a mně nezbylo než si druhý den po odletu cestovatelů pořídit onen nový sendvičovač, jak už jste viděli na horním foto.
P.S.: Pokud někomu v tomto článku chybí i tzv. intelektuální prvek, ať si pustí Vodňanského-Skoumala "Máme doma gorilu - dělá tousty na grilu".