Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrt talentovaného ševce - co jsem ještě neprozradil z natáčení

Když jsem před pár dny psal blog o filmu Podfuk režiséra Jana Schmidta, to jsem ještě netušil, že zrovna dnes večer budou vysílat jeho film Smrt talentovaného ševce. Co jsem ještě neprozradil?

"Bylo to báječný natáčení..." slýcháte většinou do umělců i dalších tvůrců... a zpravidla je to vše, co se dozvíte.

Inu, přiznám se, že jsem toho už o filmu Smrt talentovaného ševce prozradil víc než dost.

A tenkrát to bylo opravdu "báječný natáčení." Vše se totiž natáčelo na jednom místě, na zámku Opočno, kde se tato "exnerovka" odehrává. Celé se to natáčelo v létě. Počasí vyšlo dokonale a rozehnalo všechny chmury - včetně chmur Jany Bouškové, která na tuto roli ráda vzpomíná.

Já jsem tehdy působil na filmu jako asistent režie. Byl to tuším třetí nebo čtvrtý film mé pracovní kariéry ve Filmovém studiu Barrandov. Hlavní vzpomínání na tento film jsem popsal v blogu "Jak jsem byl asistentem režie VII". Protože nerad recykluji, přečtěte si ony vzpomínky právě tam.

A tak už mohu dodat jen pár střípků, na které si ještě vzpomínám.

Režisér filmu Jan Schmidt už mezi námi není. Jeho umělecký život, však podle mého názoru zůstal poněkud nenaplněn. Patřil k oné generaci, kterou dusil až zadusil normalizační režim. V jeho tvorbě do roku 1970 lze najít trojici velmi zajímavých historických a fikcí snímků a poté natočil legendární trojici "Osada havranů". Byl prý proslulý svým pedantickým a nekompromisním přístupem. Dokonce mu přezdívali "náchodský Fellini", dle jeho místa prvního působení.

To se změnilo právě filmem Smrt talentovaného ševce. I skriptka Ivana Malíková, která předtím pracovala na jeho flimech, se divila, že se najednou změnil v pohodového, přístupného a tolerantního tvůrce.

Projevilo se to třeba v okamžiku, kdy požádal o malou roli herečku Ljubu Skořepovou. Ta souhlasila pouze pod podmínkou, že natáčení bude včetně jejího již stařičkého pejska Patinky. A tak jednoho dne přijela do barrandovských ateliérů i s pejskem a ve filmu tedy uvidíte výsledek.

Co tam moc neuvidíte, je scéna kosení trávy policisty. Byla to velká scéna a řada z nich kosila poprvé a bylo to vidět.

Pamatuji se, že Jan Schmidt se při natáčení těšil, jak z toho udělá scénu "blbců", protože mu pochopitelně tito oficální představitelé výkonné moci tehdejšího režimu leželi v žaludku. No, z velké scény sešlo. Bystré cenzurní oko postřehlo, že by se mohlo jednat o zesměšnění. A scéna se musela krátit.

Ačkoliv Jan Schmidt působil v Praze, na své známé a kamarády z náchodska nezapomínal, což se projevilo i na obsazení filmu. A při natáčení party "náchoďáků" byl znát to zvláštní kamarádství.

Jeho pohled na herecké výkony byl ovšem přesný. Ne nadarmo byl žákem režiséra Otakara Vávry, který snad jako jediný z pedagogů FAMU uměl naučit své studenty sledovat herecký výkon. Vzpomínám si proto, jak při kontrolní projekci na hrubo střiženého celého filmu ohodnotil výkon Miroslava Zounara. Ten se proslavil v kariéře původně především postavami aparátčíků, policistů... dokonce si zahrál Klementa Gottwalda a dlouho se z těchto šarží vymaňoval. Jeho filmografie je úctyhodná. Přitom to byl bezvadný člověk, obětavý herec. A právě filmem Smrt talentovaného čevce se mu zřejmě podařilo tak nějak znovu najít sama sebe a vyzrát, protože Jan Schmidt tehdy prohlásil: "No, Zounar se tady vypjal k výkonu." - A od té doby byl pan Zounar opravdu herec trochu jiného ražení - takový jak jej znáte třeba v roli předsedy JZD z Kameňáku.

Natáčení na zámku Opočno mělo v sobě spoustu kouzla.

Jednak sám zámek o sobě je nádherný a má úžasnou atmosféru. Jednak byl jaksi zvláštně hájen státem a zůstal v celé své kráse zvenčí i zevnitř. Tedy včetně mobiliáře. Pamatuji se, že dokonce pár lidí ze štábu okukovalo hraběcí postel... a krk bych za to nedal, že si ji někdo na jednu noc i vypůjčil... tedy ulehl do ní, pochopitelně ne sám. Ale tyhle "pikantní historky k asistentovi režie, kterým jsem tenkrát byl, se nedostaly.

I tak... zámek i nezapomenutelná zahrada. Já sám mám navíc dodnes doma originální památku. Sádrové kopie tří kachlí ze zámeckých kamen. Tehdy se tam vyráběly a prodávaly v místní dílně jako suvenýry. Vrylo se mi do paměti, že jedna z kachlí se jmenovala "Král a šašek".

Film, když se natočí, tak se tak zvaně dokončuje. Dnes se tomu módně říká "postprodukce". Z mladých filmařů by slovu "dokončovačky" nikdo nerozuměl.

Zvláštní bylo v jednom momentu filmu Smrt talentovaného ševce nahrávání hudby.

Autorem je Ota Petřina. A tak titulní písničku nazpívala pěvecká hvězda Petra Janů, jejíž stoupající kariéru Jan Schmidt před tím zachytil ve filmu Koncert. Byl jsem osobně přítomen natáčení titulní písničky v soukromém studiu. První co mne překvapilo, byl -ehm- vzrůst Petry Janů. Já měřím 156cm a to jsme byli tak stejně vysocí. Tehdy jsem si asi prvně uvědomil, jak zkresluje film a televize výšku postavy - o čemž jsem se třeba později přesvědčil u Karla Gotta, v jehož jednom videoklipu jsem si zahrál. - Petra Janů tedy patří neochvějně mezi zpěvačky malé vzrůstem, ale zpěvem hory přenáší. Dokonce si pamatuji, jak tehdy zvukař prosil Petru Janů, aby se do toho tolik neopírala, že mu jinak "zlomí ručičky na měřácích". Což byl pochopitelně vtip... ale ne daleko od pravdy.

 

A tím bych mohl své vzpomínání uzavřít.

Ne, nevzpomenu si na tyto drobnosti, kdykoli film dávají nebo jej vidím. A i když dopředu vím kdo je vrah, o detektivce ten film z větší části není. Vždy na mne z něho dýchne právě ona neopakovatelná pohodová atmosféra z natáčení a na filmu, s kamerou Jiřího Macáka a v režii Jana Schmidta, je to znát. Co víc si přát.

 

 

Autor: Martin Faltýn | neděle 7.11.2021 18:08 | karma článku: 24,49 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 11,74 | Přečteno: 263x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,17 | Přečteno: 803x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,09 | Přečteno: 818x | Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,12
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.